Nästa artikel
Bilfrågan: Onödig lapp?
Bilfrågan

Bilfrågan: Onödig lapp?

Publicerad 20 januari 2020 (uppdaterad 2 november 2020)
"Det internationella körkortet innebär inte några prov eller testet som gör mig bättre som förare. Är inte detta bara ännu en kostnad för oss?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Varför måste man ha internationellt körkort i vissa länder, när det inte gäller som körkort utan det ordinarie körkortet? Det internationella körkortet innebär inte några prov eller testet som gör mig bättre som förare. Är inte detta påhitt bara ännu en kostnad för oss och en extra inkomstkälla för myndigheten?
Michael Oddson

Svar:
Jag kan hålla med om att benämningen Internationellt körkort inte är den bästa. Det är nämligen inte något annat än en översättning av ditt svenska körkort som ska underlätta för trafikkontrollerande myndigheter i andra länder att förstå att du har ett gällande körkort och för vilket fordonsslag. Länder i Europa kräver vanligen endast svenskt körkort och inget internationellt ska behövas förutsatt att det är av den nya EU-modellen. I exempelvis Australien och USA rekommenderas/krävs internationellt körkort. 
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-01-20 19:44
Bilräven

Ja - det var ju inget svar på frågan egentligen, så det är säkert ännu en inkomstkälla för vår "kära" myndighet. Om det är enbart till för att vissa länder inte förstår svenska - så varför görs inte våra körkort på svenska/engelska - som våra pass? (Kom inte med att en engelsk text inte skulle få plats - det är gott om plats på kortet). Löjligt att Sverige gör ett körkort enbart på svenska, när nästan alla svenskar kör bil utomlands någon gång, vare sig med egen bil eller med hyrbil.. Om jag inte minns fel, så var körkortet tidigare fransk-inspirerat - men det var väl för internationellt för styret..
Gör om - gör bättre, skulle jag vilja säga till "ansvariga"..

#2 • Uppdaterat: 2020-01-21 07:25
Mipsson

Hyrde bil i USA (San Francisco) över jul- och nyår. Fungerade utmärkt med vanligt svenskt körkort.

#3 • Uppdaterat: 2020-01-21 09:15
Max69xl

Det finns inget som heter internationellt körkort. På engelska heter det "International Drivers Permit" = IDP. Det är alltså bara ett tillstånd som även är tidsbegränsat. 3 månader är vanligt utanför EU. I t.ex Thailand är det 500 baht i böter om man inte har ett IDP och har oturen att bli stoppad av nån anledning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.