Vi Bilägares forum

Sälja sportbil privat

Sälja sportbil privat

Jag har aldrig sålt en bil privat tidigare, men jag tänkte göra ett försök med min Porsche. Om det inte går så får det bli Porsche Center istället. Frågan är om det är lönt att vänta till i vår eftersom det är en "sommarbil"? Å andra sidan är utbudet lågt under vintern.

Vilka sajter är bra att lägga ut på? Jag tänker blocket men det borde ju finnas andra. Jag ska försöka formulera mig så att jag slipper oseriösa köpare och bilfirmor så gott det går.

Jag har kollat så att försäkringen gäller om en provkörare vållar en olycka. Är det brukligt att ta någon slags deposition från en seriös spekulant innan provkörning som kan täcka min självrisk om det behövs? Bör man skriva något slags "kontrakt" innan provkörning ungefär som det man använder hos bilhandlare? Självklart följer jag själv med i bilen.

Hur stor handpenning är rimligt i samband med att man skriver köpeavtalet? Begärt pris kommer ligga runt 570 tusen, vad det slutar med är svårt att säga.

Jag tänker mig betalning på bankkontor, ungefär som vid bostadsaffärer. Pengarna ska synas på kontot innan jag släpper ifrån mig nycklarna.

Därefter så skriver båda under del 2 av registreringsbeviset för att byta ägare och jag ser till att detta skickas in. Nu kan man ju göra detta med en app, är det att föredra? Genomförs bytet direkt då eller är det samma hanteringstid?

Jag har naturligtvis alla dokument, service enligt handbok, två nycklar med mera. Bilen är i nyskick. Jag ska göra rent den ordentligt innan visning förstås.

Fler råd mottages varmt.

Uppdaterat: 2015-12-03 15:31
Alla som kör Audi är bäst. Stjärnstopp.

Kommentarer

En bekant lade upp en dyrare Mercedes på Blocket för ett år sedan eller så. Han blev nedringd av oseriösa typer som ville betala hälften i handpenning och så vidare. Så var försiktig ifall du väljer att lista bilen.

Uppdaterat: 2015-12-09 11:38

Kolla vad http://www.vikoperdinbil.se/ ger för bilen utan att det kostar dig något,skulle man vara nöjd så får man pengarna direkt utan att behöva förhandla med kunder. Ett annat sätt är att sälja bilen på provision hos en bilhandlare som bara sysslar med exlusivare bilar som http://www.exclusivecars.se med flera.

Uppdaterat: 2015-12-09 12:37
Elbil2

Jag hade nog väntat till våren, men man kan alltid lägga ut en annons nu och se vad som händer. Numera när jag säljer bil brukar jag inte skriva ut telefonnummer (på Blocket), de får maila så får man avgöra där hur seriösa de är. Dyraste bilen jag sålt privat är Mazda RX-8, en gång för 115 000 kr och senare en gång efter att jag köpt tillbaka bilen (japp, jag var kanonnöjd med min japanare :)) för lite mindre. Förutom alla som mailade skambud tycker jag att de flesta var seriösa.

Edit: Betalning brukar jag ta med post/bankväxel som man går till din bank och löser in, de kontrollerar att den är äkta så då vet man att det funkar. Nackdelen är att detta måste göras under bankens öppettider, men för en så stor affär får man ta det.

Uppdaterat: 2015-12-09 14:26

Kvd säljer bara åt vagnparksägare och staten.
Åtminstone var det så senast jag pratade med dom.
Du verkar ju ha koll på säkerheten, pengaöverföring på bank är att föredra, risken att bli rånad på både bil och pengar vid överlåtelsen försvinner ju då.
Blocketannons, ev bilder utan regnr, utan telnr och med anonym mailadress, så tar du kontakt med intressent som verkar seriös, kräv att dom lämnar ut tel nr i mailet, så slipper du brevväxla med nya kompisar.....
Provkörning med dig bredvid......
Då borde det gå bra att sälja privat.
Försöka få en vettig bilhandlare som sysslar med exklusiva bilar att sälja den kan vara vettigt, men räkna med att dom tar en rejäl slant, å andra sidan kanske han får ut mer.

Uppdaterat: 2015-12-09 15:22

Isåfall är kvd ett bra tips.
Har iofs bara köpt bil där, men dom är seriösa.
Man bestämmer själv lägsta försäljningspris, som budgivarna inte ser.
Når inte buden dit, står den över.

Uppdaterat: 2015-12-09 17:25

Jag funderade på det och det kanske skulle vara värt att fundera på utländska marknader?
Exempelvis den tyska marknaden borde ha stort intresse för en välskött Porsche.

Uppdaterat: 2015-12-15 11:35

Skulle rekommendera Svenska Dagbladet, brukar vara lite exklusivare bilar och annat som annonseras där och inte så mycket annonser så att annonsen dränks bland alla andra. Dessutom är det många läsare och många som har god ekonomi. Bäst är väl söndagar. Dagens Nyheter kan funka också men kanske större risk då att oseriösa hör av sig.

Uppdaterat: 2015-12-15 12:39

Har man dyrare bilar att sälja så ska man nog vara väldigt försiktig. Jag vet en som skulle sälja sin RS6, spekulanter kom och tittade senare blev bilen rensad på allt av värde.

Uppdaterat: 2015-12-15 18:16