Nästa artikel
Äldre dieselbil orsakade p-husbranden i Norge
Nyheter

Äldre dieselbil orsakade p-husbranden i Norge

Publicerad 9 januari 2020 (uppdaterad 9 januari 2020)
Omkring 300 bilar beräknas vara skadade efter att en brand bröt ut i ett parkeringshus i den norska staden Stavanger i tisdags. Enligt polisen var det en dieseldriven Opel Zafira årsmodell 2005 som orsakade branden.
Under tisdag eftermiddag utbröt en kraftig brand i ett stort parkeringshus vid Stavangers flygplats i Norge. All flygtrafik stoppades och närliggande hotell evakuerades. En del av parkeringshuset på fem våningar har kollapsat. Ingen person ska ha kommit till skada rapporterar NRK.

En inledande beräkning visar att det finns omfattande skador på omkring 300 bilar, men totalt kan upp till 1 600 bilar – samtliga som stod parkerade i huset ha skadats mer eller mindre under det och långa brandförloppet, uppger Avinor, det statliga företag som äger flygplatsen.

Under tisdagen rapporterades obekräftade uppgifter om att en elbil som fattat eld orsakade branden, men norsk polis har nu konstaterat att det är en dieseldriven Opel Zafira från 2005 som startade förloppet då den började att brinna.

En likadan bil ska även ha orsakat en garagebrand i Irland i somras där brandförloppet påminner om branden i Stavanger.

Opel Norges pr- och informationschef Stein Pettersen säger att man ska vara behjälpligt under utredningen av branden, men han vill inte spekulera i dess orsak.

– Det här är något som utredningen får klargöra, säger han till NRK.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2020-01-10 23:49
Grosser

Det finns ett klipp från NRK där insatsledaren intervjuas där det framgår att flera elbilar brann inne under branden!
Ingen av dessa drabbades av ”termisk rusning”.
Batterierna klarade sig alltså utmärkt trots att resten av bilarna brann ned till ”grunden”.

Faktum är att dessa elbilar pga avsaknaden av bensin/diesel spred branden sämre än motsvarande fossilbilar, så ett garage med endast elbilar skulle vara lättare att hantera än med fossilbilar.

#c • Uppdaterat: 2020-01-11 19:37
OpelTobbe

Kanske, två Oplar av äldre snitt som kanske till och med är eftersatta gällande underhåll orsakat eldsvåda och du får utbrott. Men nya BMW bilar är vida kända för att självantända. Men det berör dig ej?

#d • Uppdaterat: 2020-01-11 19:50
OpelTobbe

Eller vi kan diskutera hur Volvo V70 av tidigare generationer återkallas pga att stolsvärmen kunde få bilen att fatta eld.
Du tar också upp en gammal skröna om Opels dåliga rostskydd, som var aktuell runt 80-90 talet. Det är 20 år sen dess nu. Har du ens koll på bilar eller får du betalt för att vara ett nättroll? Opel har idag bland det mest marknadsledande rostskyddet på marknaden, är väl bara Renault som slår dom. Smaka på den smällen du. Kanske, du sitter säkert och skrattar gott åt mitt lilla vredesutbrott på dig när du också läser mitt användarnamn, och det kan jag nog unna dig. Du verkar behöva glädje i livet. Men sitt för fan inte och sprid desinformation gällande Opels kvalitet för du är helt klart inte insatt i bilindustrins utveckling de senaste två decennierna.

#e • Uppdaterat: 2020-01-11 20:28
OpelTobbe

Åter igen Kanske så greppar du efter halmstrån. Fler bilmärken än Opel har problem med rostangripna gastankar. Det drabbar mest den nordiska marknaden som saltas men vår marknad är också för liten för att man ska göra större modifieringar av konstruktionen. Tidiga gasbilar var inte bra utan mer ett experiment. Opel är långt ifrån borta från den Svenska marknaden. Vad föreslår du att jag ska köpa? Utbilda mig i vilket bilmärke som du menar är det mer felfria alternativet?.

#f • Uppdaterat: 2020-01-11 22:22
Kanske

Finns inga felfria bilmärken. Ta Mazda t.ex. deras bilar hade problem med rosten så bilarna fick extra rostskydd vid importen. Sedan kom nästa generation och hux flux var det extra rostskyddet borttaget. Mercedes som rostade bort fast de knappt användes och stod i garage...

Artikeln handlar dock om Opel. Det är känt att Opel rostar. Oftast mer än andra. Måhända att ryktet uppstod på 70-talet men det har inte blivit bättre, vilket gastankarna tydligt bevisar. Att Opel en gång var stor i Sverige råder ingen tvekan om. Att Opel idag är nästan obefintligt råder inte heller någon tvekan om och bottnar i den dåliga hanteringen de senaste 40 åren till dags dato. Opel har lyckats förstöra sin marknad helt på eget grepp. Och det spelar ingen roll om andra tillverkare misslyckas om Opel misslyckas värre.

Vilken bil du skall köpa? Ingen aning. För mig är det mesta överprissatt och av medioker kvalitet. Om Tesla håller vad de lovar att Cybertrucken skall bli rostfri så kanske det vore något? Någon sade dock att den inte kommer säljas i Europa utan skall byggas i en annan version för att passa EU-byråkraterna. Och då lär den bli både dyrare och sämre. Helt enkelt för att det mesta blir dyrare och sämre när EU blandar sig i leken.

#g • Uppdaterat: 2020-01-12 01:17
OpelTobbe

Kanske, så med andra ord är alla bilar fullständigt värdelösa? Hade det varit en Mazda eller Volkswagen som tänt eld på garaget hade du hävt ur dig diverse saker om dom bilmärken också? Mina Oplar är helt rostfria och ej efterbehandlade, den äldsta är 10 år gammal och rullar året runt. Detta gäller även undertill och i balkar. Så nej, det är inte vida känt att Oplar rostar, det är vida spridda fördommar, lögner och förtal som inte är aktuella längre. Du och dom andra medelålders Svenssons är bara för lata för att ta reda på fakta eller för fega för att erkänna att saker förändras. Äger även en japansk bil och den är inte mer felfri än andra bilar. Om du påstår att samtliga bilar är överprissatta och av dålig kvalitet så ska du nog inte ha någon bil, eller kanske lära dig att ta hand om dom ordentligt för är det något folk slarvar med så är det underhåll på sina bilar. En annan klassiker är när folk köper gamla begagnade bilar som strular stup i kvarten och man svär sig förbannad över bilmärket i fråga, när den kanske inte ens har fått service i tid eller vanskötts, buskörts med av tidigare ägare.

#h • Uppdaterat: 2020-01-12 10:21
L. Mäkinen

Att Opel har ett rykte som rostburkar är bara deras eget fel. De har under många år levererat bilar som är sämre än genomsnittligt. Det går mycket snabbare att förstöra ett varumärke än att återskapa någon glans.

För mig som konsument finns ingen anledning att köpa ett fabrikat som jag varit missnöjd med. Man får bara en chans att ge det första intrycket. Med det sagt så har jag haft ganska många olika Oplar och det är väl bara den sista Astran som dött rostdöden.

#i • Uppdaterat: 2020-01-12 11:57
N-iklas

Det är väl lättvindigt uttryckt, Opel har inte mycket med det att göra, det var ägaren GM som bestämde om det liksom GM ligger bakom och har ansvaret för det mesta som blev fel.
Man kan inte jämföra en underdivision som ägs och styrs av någon annan med någon som är egen och självständig och själv bestämmer om allt.

Om exempelvis Seat skulle drabbas av fel för att VW gjort dåliga komponenter eller gett dåliga order om vad man ska göra, så inte kan man klaga på Seat för den sakens skull.
Bara okunniga som struntar i vem som bär ansvaret uttrycker sig så.

Opel har inte haft eget självbestämmande sedan 1929, det gör att saker och ting inte är så svart-vita och enkla som vissa tror.
Men självklart är det så att om man struntar i moral och rättvisa så struntar man naturligtvis också i vem som bär ansvaret för saker och ting och kan då anklaga till höger och vänster utan betänkligheter.

#j • Uppdaterat: 2020-01-12 14:22
OpelTobbe

Allt är subjektivt och jag kan garanterat räkna upp flertalet anledningar till varför jag inte heller skulle köpa dom bilarna som du kör Kanske, just för att deras nackdelar är många fler än Opels enligt mig. Och nej du struntar inte alls i om folk kör Opel eller ej, annars hade aldrig behövt spy galla över Opel från första stund. På vilket sätt hade det varit konstruktivt mer än försök till att reta dom som faktiskt kör Opel?

#k • Uppdaterat: 2020-01-12 16:17
Peter E

Kanske är just för att Opel inte kunnat bestämma själv sedan 1929 som de faktiskt existerar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.