Nästa artikel
Bilfrågan: Varför drar min Toyota mer än deklarationen utlovar?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför drar min Toyota mer än deklarationen utlovar?

Publicerad 19 december 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Jag känner mig lurad. Varför drar den mer än 3,8 liter per 100 km?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag pendlar fram och tillbaka från mitt jobb på cirka 70 km och har precis köpt en Toyota Auris hybrid 2011. Den drar 3,8 liter per 100 km enligt tillverkaren och Carinfo. När jag tankade bilen med 38 liter bensin, så skulle det alltså räcka till en körsträcka på 1 000 km. Men efter att ha kört cirka 700 km började bensinlampan lysa och varna för att tanken snart var tom. Jag känner mig lurad av Toyota och är mycket besviken, eftersom bilen är en hybrid och det innebär att den går både på el och bensin. Varför drar den mer än 3,8 liter per 100 km? Trots att jag kör 80–100 km/tim fram och tillbaka från jobbet?
Henry

Svar:
När det gäller bränsleförbrukningen kan den skilja sig åt beroende på körsätt, körförhållanden och andra externa omständigheter. Förbrukningen om 3,8 liter per 100 km är uppmätt enligt den tidigare NEDC-körcykeln och enligt då rådande standard. Denna körcykel har dock fått kritik för att inte spegla verkliga förhållanden, vilket också Henry blivit varse om, då han upplever att bilen drar mer än 3,8 liter per 100 kilometer. Notera dock att 3,8 l/100 km är vid ”blandad körning” och förbrukningen varierar förstås om bilen körs på landsväg eller i stadstrafik där man kan dra maximal nytta av hybridsystemet. Det är också viktigt att poängtera att den tidigare NEDC-körcykeln nu är ersatt av den nya WLTP-cykeln, just för att bättre spegla verklig körning. För jämförelsens skull och bättre förstå skillnaden mellan NEDC- och WLTP-körcykeln kan vi titta på nya Corolla 1.8 Hybrid. Enligt NEDC-körcykeln är förbrukningen 3,3 liter per 100 kilometer och enligt den nya WLTP-cykel är förbrukningen 4,5 l/100 km – 
och det är naturligtvis för samma bil. Jag förstår att detta kan vara förvirrande särskilt under övergångsskedet mellan test-metoderna, men som tillverkare har vi endast de certifierade teststandarderna att förhålla oss till och därför välkomnar vi den nya WLTP-körcykeln som från och med 1 januari 2020 introduceras fullt ut i Sverige.
Erik Gustafsson, Toyota Sweden AB

Diskutera: Vad tycker du om svaret?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-12-20 00:09
Simon no1

Verkar vara en naiv köpare, finns ingen bil som man klarar att köra normalt med på angiven förbrukning, så har det varit under många år, att det sen GÅR att köra extremt snålt är en annan sak

Jag har nu kört min CH-R i ett och ett halvt år, ligger runt halvlitern vilket också var det jag räknade med, automat, bensin, breda hjul (255) och stora fälgar (20") dessutom mycket körning med släp under husbygget påverkar så klart

Att påstå att man inte har någon nytta av hybrid på landsvägskörning visar bara på okunskap eftersom det knappast existerar helt släta vägar, nerför stängs bensinmotorn av, på både plant och i synnerhet uppför så hjälper elmotorn till och sänker både förbrukning och utsläpp

Så när han lärt sig hur man kan nyttja hybridtekniken så kommer han kunna åka på ca 0,45

#c • Uppdaterat: 2019-12-20 07:08
bgl

@mso 1000: gäller att hela tiden söka det motorvarv och den belastning som ger lägst specifik bränsleförbrukning.
Toyota har mycket god teknik för att finna rätt motorvarv men optimal belastning är det förarens ansvar att välja.
I många lägen ger högre belastning lägre specifik förbrukning, att sega uppför behöver inte vara det bästa. Att maximera körsträckan för gång batteriet är uppladdat är alltid prioriterat, körning med lågt effektuttag från förbränningsmotorn ska minimeras.

#d • Uppdaterat: 2019-12-20 07:13
mso 1000

Det ligger sanning i det Simon pratar om såklart och liksom lite hybrid laddning nerför och lite putta på uppför gör sina centilitrar.
Och att körtekniken påverkar ganska mycket, pricis som på en vanlig fosil bil.
Men en 5 år gammal auris är nog inte lika effektiv som dagens hybrid teknik.

#e • Uppdaterat: 2019-12-20 12:01
Svenne60

Bil med dubbla drivlinor köps av folk som inte förstår att det är en extremt dyr bil, eftersom när den börjar bli lite äldre så är den oerhört dyr att underhålla, pga att den är så komplicerad att nästan ingen kan reparera den till rimligt pris, eller alls, och att den då måste skrotas mycket tidigare än andra bilar. Andrahandsvärdet på hybrider går ner som en sten efter 10-tusen mil, medan en vanlig Toyota håller minst 30-tusen mil utan större reparationer om den sköts väl

#f • Uppdaterat: 2019-12-20 14:00
Styggavargen

mso, denna gången jämför jag inte med en Octavia. Körde en vecka på Gotland med max hastighet ca 80 km/h...och då drog min Octavia ca 0.45 liter/mil. Dock på sommaren, men bilen drog väldigt mycket mindre vid lägre hastigheter. Normalt drar min bil ca 0,6-0,65 liter/mil blandat.

#g • Uppdaterat: 2019-12-20 15:07
107Carlsson

Frågeställare verkar naiv. Han skulle blivit besviken vilken bil han än köpt som var mätt enligt NEDC. Finns inga som inte överförbrukar i vanlig körning jämfört med NEDC

#h • Uppdaterat: 2019-12-20 16:25
mso 1000

Naiv är nog många.
Jag fattar inte att folk går och köper en bil utan att testa.
Man kan snabbt få en hygglig uppfattning om både det ena och andra vid en provkörning och tex nollställa färdatorn före test. .

#i • Uppdaterat: 2019-12-20 20:37
Hackenbush

Det som styr förbrukningen är oftast högerfoten. Man kan inte stampa plattan i mattan och sedan undra varför bilen dricker så mycket.

#j • Uppdaterat: 2019-12-20 22:18
HT19

Enkelt svar. Om du bara kör rakt fram så drar en hybrid lika mycket som en vanlig bensin bil. Hur svårt är det att förstå?

#k • Uppdaterat: 2019-12-21 11:07
Klarsynt

@HT19

Sannolikt så drar hybriden mer än bensinbilen, då den har dubbla drivlinor och ett tungt batteri att släpa på. Redan vid tillverkningen har hybriden dragit långt mer än bensinbilen, tillika.
Det är tragiskt vad tokiga politiker har ställt till med och vad dessa idiotier har kostat oss och fortsätter kosta oss.

.

.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.