Nästa artikel
Kortare livstid för bilar kan minska på utsläppen
Nyheter

Kortare livstid för bilar kan minska på utsläppen

Publicerad 11 december 2019 (uppdaterad 11 december 2019)
Ny forskning visar klimatmässiga fördelar med att en bil återvinns efter cirka elva år.
Trots att Sverige har stora ambitioner när det kommer till att minska på klimatutsläppen är vägen dit krokig. 2018 ökade till och med utsläppen från vägtrafiken med en halv procent visar en rapport från Trafikverket. Nio av tio bilar går i dag fortfarande på bensin eller diesel och antalet rena elbilar väntas inte utgöra mer än sex procent år 2030, enligt myndigheten Trafikanalys. 


 Bilauktionsjaten Kvdbil har identifierat detta problem och inlett ett samarbete med Chalmers industriteknik för att undersöka hur lång en bils optimala levnadslängd är utifrån ett miljöperspektiv.

- Vi ställde oss frågan om när en bil, ur ett klimatperspektiv, optimalt bör bytas ut mot bilar med nyare teknik och samma drivmedelsform. Det visade sig att vi har mycket att vinna på att korta livstiden för en stor del av den befintliga fordonsflottan, säger Lars Nykvist, vd på Kvdbil i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten är den optimala livslängden för en bensindriven medelstor personbil uppskattningsvis mellan tio och elva år, sett till CO2-utsläpp och baserat på att bilen byts mot en nyare bensindriven bil med bättre bränsleeffektivitet.

Efter elva år är det ur ett klimatperspektiv bättre att köra en nyare modell. Beräkningar är hypotetiska utifrån den kunskapsbas och data som finns tillgänglig i dag.

I Sverige rullar cirka två miljoner bilar som är äldre än tio år. Om dessa bilar ersattes med nyare modeller som körde samma mil med samma drivmedel så skulle besparingarna enligt Chalmers industriteknik vara över 400 000 ton per år. Det motsvarar nästan hela inrikesflygets koldioxidutsläpp som 2017 uppgick till cirka 550 000 ton, enligt data från Transportstyrelsen.

- Vi uppmanar politiker, fordonstillverkare, återvinningsindustri, bilförsäljare, banker, finansieringsföretag och andra aktörer till ökat samspel för att minska bilberget och dess klimatpåverkan. Det som behövs är hållbara systemlösningar utan att det medför stora kostnader för den enskilde och för staten. Tillsammans är jag övertygad om att vi kan klara det, säger Lars Nykvist.

Diskutera: Vad tycker du om rapporten?


 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-12-14 08:06
bgl

Ang sk. "fossil koldioxid".
Koldioxidens härkomst finns i princip inget i biosfären som kan härleda, om möjligt ännu mindre låta sig påverkas av.
När det vi menar med liv uppkom var koldioxidhalten i atmosfären flera gånger högre än idag, enligt vissa en förutsättning för uppkomsten. På motsvarande sätt menar vissa att livet hotas av koldioxidens minskning genom mineralisering på mycket lång sikt. Länk:https://www.nature.com/articles/296561a0

#m • Uppdaterat: 2019-12-14 16:31
Styggavargen

rnilsson, tror du någon som körde Focus kör en sådan idag? Nä, mitt resonemang är denna personen kör en större bil alternativt (mest troligt) en SUV idag. Alltså minskade inte ens utsläppen jämfört med 10 år sedan. Alla bilar jag ser i min närhet idag än för 10 år sedan har antingen blivit större eller tyngre. Tex en SUV är kanske inte större, men betydligt tyngre.

#n • Uppdaterat: 2019-12-14 18:39
rnilson

Styggavargen, du missade den poängen också helt och hållet.
S-klasse gjorde en jämförelse för vissa bilmodeller, vad en viss modell drog 2008 och vad 2019 års version av samma modell drar, men jämförelsen var för modell utan hänsyn till drivlinan. Den jämförelsen är inte relevant. Det relevanta för att jämföra förbrukning för en viss modell igår och idag är att jämföra motorer med snarlik effekt och moment. Gör man den jämförelsen så ser man att förbrukningen för en viss modell med en viss effekt och ett visst moment faktiskt har gått ner c:a 30 procent från 2008 till 2019.
Ja, sannolikheten att folk köper måttmässigt större bilar idag än för 11 år sedan är ju stor, men det beror mer på att alla modellklasser blivit större. Men, om du tittar på en specifik modell och specifik effekt och moment, så är minskningen i förbrukning 30% trots att modellen växt i storlek. Däremot är det inte alls mest troligt att folk byter till en SUV. Sannolikheten för det är inte större än 15-20%.

#o • Uppdaterat: 2019-12-16 18:40
Styggavargen

15-20%? ... är inte SUV försäljningen på över 30% redan? ... och vi pratar ifrån nivåer på runt 3% före denna trenden startade.

#p • Uppdaterat: 2019-12-16 18:43
Styggavargen

https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/suv-forsaljning-nast-storsta-kallan-bakom-vaxande-klimatutslapp/

#q • Uppdaterat: 2019-12-16 21:02
John2008

Bra länk ovan, Vargen! I den står bl a "IEA:s analys visar att SUV:ar är den näst största källan till den globala ökningen av koldioxidutsläpp sedan 2010, efter kraftsektorn. Ökningen av utsläpp från SUV:ar är större än de ökade utsläppen från tung industri, lastbilar, flyg och internationell sjöfart".

De som påstår att ovanstående faktum inte har någon som helst betydelse, brukar vara snabba med att poängtera att det spelar ingen roll med suv, för oljan hade ändå pumpats upp och använts till något annat. Det samma gäller också att om vi i Sverige minskar andelen suv, så köps de ändå av någon annan i världen och tankas billigare än de gör här. "Logiken" säger alltså att hur vi än gör i Sverige, så förblir globalt sett utsläppen av koldioxid ändå de samma.

#r • Uppdaterat: 2019-12-16 21:06
rnilson

Styggavargen, det var tydligen svårt det här. Du skrev "tror du någon som körde Focus kör en sådan idag? Nä, mitt resonemang är denna personen kör en större bil alternativt (mest troligt) en SUV idag."
Det stämmer nog att SUV:arna står för 30% av nyregistreringarna 2019. Men det har funnits SUV:ar i 20 år. Många av de som köpte en ny SUV i år bytte från en gammal SUV. Så, sannolikheten att någon byter från en 11 år gammal icke-SUV till en ny SUV idag är knappast ens så hög som 15-20%. Även om alla som köpt en ny SUV i år hade en mindre bil tidigare så är det ändå inte det mest troliga bytet, eftersom 70% av sålda bilar inte är SUV:ar.

#s • Uppdaterat: 2019-12-16 21:37
rnilson

Styggavargen och John2008,
javisst låter det hemskt att utsläppen från SUV:ar är största utsläppskällan efter kraftsektorn, om man helt bortser från dimensionerna. Det finns 1 miljard bilar i världen. Enligt IAE's rapport finns det 200 miljoner SUV:ar. Enligt rapporten släpper en SUV ut 25% mer CO2 än en normal icke-SUV. Alltså 20% av bilarna släpper ut 25% mer. Dvs, utsläppen från bilarna har ökat med 5% pga SUV:arna. Om man sedan ser till bilarnas totala anden av världens CO2 utsläpp så innebär det att SUV:arna har ökat väldens totala CO2 utsläpp med 1%.

Det är ett evigt tjatande om dessa SUV:ar, men det är missriktat. Totala ökningen av bilar har ökat CO2 utsläppen mycket mer än vad ökningen av andelen SUV:ar har gjort.
Det är heller ingen som klagar över att små billiga bilar med billiga motorer släpper ut oproportionerligt mycket CO2.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.