Nästa artikel
Peugeot e-2008 – rapport från provkörningen
Direktrapport

Peugeot e-2008 – rapport från provkörningen

Publicerad 12 december 2019
Igår fick vi bekanta oss med nya 2008 på bensin. Nu är det elversionens tur.
Hej igen Maria! Igår lovade du oss en kort rapport om e-2008. Hur är den?
– Jag har kört en kort sväng och hittills är mina tankar: Reaktionssnabb, tyst, och mjuk i gången. 136 hk och 260 Nm i vrid duger gott. Bra beslut av Peugeot att bygga in möjlighet till trefas med en ombordladdare på 11 kW. Också klokt av dem att bilen klarar snabbladdning i upp till 100 kW, känns som om det har blivit nya standarden för elbilar nu. Bagageutrymmet på 405 liter är inte det största, men helt okej. 

Något mindre bra?
– Ja, de där 30 milen i räckvidd var det inte när vi startade med fulladdat batteri imorse i 3 plusgrader. 20 mil visade mätaren. Sen finns det ett körläge som ska vara specialiserat på att återvinna bromsenergi för att ladda batteriet, men jag upplevde inbromsningseffekten som väldigt svag när jag släppte pedalen. Jag har några funderingar till, men de sparar jag till den fullständiga provkörningsrapporten. 

Pris och Sverigelansering pratade du om i går, kan du dra det igen?
– Elversionen lanseras några månader efter de på bensin och diesel. Så någon gång i mars/april 2020 har vi i Sverige möjlighet att köpa en e-2008. Och priserna är som sagt inte spikade än, men jag har fått indikationer på någonstans strax under 400.000 kronor. 

Diskutera: Vad tycker du om Peugeot e-2008?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2019-12-16 15:15
Raphael

Panopticon, till skillnad från dig så vet jag vad elhybrider är. Jag tycker att du ska läsa på om elhybrider innan du hyllar dem. De kallas för hybrid för de kombinerar en elmotor med en fossilmotor. Bilen går alltså fortfarande på fossila bränslen och släpper fortfarande ut hälsofarliga och miljövidriga och klimatförstörande utsläpp. De är absolut inte utsläppsfria.
Så elhybrider är absolut ingen lösning. Det är bara smart marknadsföring från Toyota om ”självladdande elbil”. Det är en förbränningsmotor som ”laddar”.

#11q • Uppdaterat: 2019-12-16 16:15
K_Klabbe

Raphael, om man ska vara noggrann så är det ju bromsenergin som laddar, iaf i Toyotas modeller. Den går ju till spillo om det inte finns någon typ av hybridsystem. Men kör du landsvägskörning är det ju inte jätteofta man bromsar så då finns ju inte så mycket energi att spara där. Dessa system hör hemma i tätorter.

#11r • Uppdaterat: 2019-12-16 16:54
Panopticon

Raphael:
Jag ser att min jämförelse med två olika bensinmotorer helt gick dig förbi. Med det så menade jag alltså att en elhybrid är en bättre form av bensinmotor. Du ska alltså jämföra den med en vanlig bensinmotor, och det du borde komma fram till då är att den är bättre, framför allt i stadstrafik då den är skyhögt bättre. Bättre än en vanlig bensinmotor alltså. Ingen har nånsin påstått att en elhybrid är bättre än en laddhybrid. Ja, förutom om laddhybriden aldrig laddas alltså.

Precis som en bensinmotor från 2019 är bättre än en bensinmotor från 1948.

#11s • Uppdaterat: 2019-12-19 13:35
Raphael

Panopticon, jag konstaterar att det har gått dig förbi att den artikel vi kommenterar är om e-2008. Detta är en elbil. Inte hybrid och inte en laddhybrid. Utan en riktig elbil.

Jag upprepar det jag säger: Hybrider är inte ett alternativ, eftersom de går på fossila bränslen och fortfarande släpper ut miljöfarliga ämnen.

Var du har fått laddhybrid ifrån förstår jag inte. Det finns inte någon förbränningsmotor i e-2008 överhuvudtaget! Men om du tror att en hybrid, oavsett laddhybrid eller Toyotas variant, är ett alternativ till en riktig elbil - då kallar jag det för villfarelser.

#11t • Uppdaterat: 2020-01-08 23:45
Raz

Beställde en för lite över 300 000 NOK i Norge för allure modellen + 4 vinterdäck med leverans i Maj. Tycker det är helt ok för pengarna. Vassaste konkurrenten är Huyndai Kona som ju går längre men är något dyrare och lite bullrig/sämre komfort samt lång leveranstid. Fördelen med e 2008 är snabbladning som är bättre änn kona (max 80 kw), lite större och snyggare.

#11u • Uppdaterat: 2020-07-26 10:55
PREVIA

Raz är Kona bullrigare än e2008, finns det någon bullermätning eller är det självupplevd känsla av att den är tystare?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.