Nästa artikel
Bilfrågan: Måste jag betala böterna från Frankrike?
Bilfrågan

Bilfrågan: Måste jag betala böterna från Frankrike?

Publicerad 13 december 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
Illustration: Johan Isaksson.
"Har den franska myndigheten någon möjlighet att ta detta till inkasso i Sverige eller på annat sätt tvinga mig att betala böterna?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en fråga gällande fortkörningsböter från Frankrike. Jag har kört hyrbil på en tjänsteresa och har tydligen blivit fotad av kameror två gånger. Båda fortkörningarna ligger under 20 km/tim i överträdelse. Jag råkade därefter tappa bort mitt Mastercard så beloppet har inte kunnat dras från det kortet. Det har nu kommit två kravbrev i brevlådan. Adressen är felstavad men kuverten har ändå kommit fram till mig. Jag förstår inte mycket av det som står skrivet (på franska) mer än att beloppet kraftigt stegras om man inte betalar inom vissa datum. Min fråga är, har den franska myndigheten någon möjlighet att ta detta till inkasso i Sverige eller på annat sätt tvinga mig att betala böterna?
orolig turist

Svar:
Inom EU finns ett samarbete som innebär att polismyndigheten i Frankrike, med hjälp av hyrbilsföretagets uppgifter, kan begära att Kronofogdemyndigheten i Sverige ska driva in böterna. Då tillkommer dessutom en avgift för dig som uppgår till ytterligare 600 kronor. Det förefaller onekligen enklast att så snabbt som möjligt betala, vilket är vår rekommendation vid förseelser som svenskar bötfälls för utomlands och som man är skyldig till. Samarbetet inom EU innebär att trafikförseelser som svenskar gör sig skyldiga till också rapporteras till berörd myndighet i Sverige. Om trafikbrottet är grovt eller om polisen i Frankrike anser att föraren betett sig på ett grovt trafikfarligt sätt kan körkortet omhändertas. Återkallelsen gäller då i berört land.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-12-15 20:05
Hackenbush

Intelligentes kör för fort om du vill men du kan aldrig få mig att tycka att det är ok oavsett hur många andra brott du räknar upp och det tycker nog polisen inte heller.

#m • Uppdaterat: 2019-12-15 20:14
Axa

Intelli
Ja, nu kanske jag är färgad av alla år inom rättsväsendet vad gäller ordval. Men ja, ett lagbrott är ett kriminellt beteende hur banalt brottet än uppfattas.

Men det här försöket att relativisera och rättfärdiga olika brott är ju inte helt ovanligt bland de jag möter...

#n • Uppdaterat: 2019-12-16 06:13
Hackenbush

Du måste inse att du begår ett brott när du kör för fort, 5km eller 40km för fort kvittar det är ändå ett brott och det är böter på detta. Att du tycker att det är inget att snacka om kvittar.

#o • Uppdaterat: 2019-12-16 08:45
Axa

Intelli
Jag vet inte vad du menar med barnsligt. Det är du som försöker få den här diskussionen att handla om något annat.
Att köra för fort är ett brott och man hamnar i Belastningsregistret. Det är ett faktum. Man får tycka vad man vill i övrigt.
Har man begått brott så ska man ha sitt straff och det är upp till myndigheterna att verkställa det.

Om du är ute efter en diskussion om dubbelmoral ifråga om brott så visst skulle det kunna vara intressant men handlar egentligen om något helt annat. Oftast bygger det på gemene mans okunskap kring grundläggande lagar och regler.

#p • Uppdaterat: 2019-12-20 16:56
Natar

En fabrikör kan få fängelse om hans arbetare i verkstad eller fabrik inte brukar maskinerna på ett säkert sätt men om hans chaufför inte sköter transportfordonet säkert för sig själv och andra slipper han ansvar. Konstigt!

#q • Uppdaterat: 2019-12-22 09:22
Lawett

Vänd på perspektivet. Vad skulle vi tycka om alla EU-bilister hade frikort att bryta mot alla lagar och förordningar, parkera var de ville och köra hur fort som helst när de kom till Sverige? Vi skulle bli galna och folk i Europa är inte olika oss på den punkten.

#r • Uppdaterat: 2019-12-13 10:42
milkylainen

Inte svårt att klura ut varför världen går åt helvete när man läser inlägg om någon vars högsta önskan verkar vara att smita från konsekvensen av sina felaktiga handlingar...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.