Nästa artikel
Bilfrågan: Påkörd blev vållande – vad ska jag göra?
Bilfrågan

Bilfrågan: Påkörd blev vållande – vad ska jag göra?

Publicerad 9 december 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Han ändrade sin historia till att jag hade backat ut från rondellen in i hans bil. Vad ska jag göra?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag blev påkörd bakifrån när jag stod stilla inför en rondell. Föraren verkade nervös, tog på sig skulden och erbjöd sig att betala för skadorna på min bil om vi inte ringde polis eller blandade in försäkringsbolag. Vi gick med på att låta honom stå för skadorna. Strax efteråt fick vi reda på att hans bil var belagd med körförbud, var avställd och att han nu ändrat sin historia till att jag hade backat ut från rondellen in i hans bil. Trots vittnen som stödjer mig går försäkringsbolaget på hans historia och jag står nu med dryga kostnader. Vad ska jag göra?
Linda

Svar:
Du ska börja med att kontakta ditt försäkringsbolag och din handläggare. Ändrar inte denne uppfattning så fråga efter ditt försäkringsbolags kundombudsman alternativt skadepröv-ningsnämnd. De ska fungera som en slags oberoende instans. Kan du inte få försäkringsbolaget att göra en annan bedömning återstår att anmäla ärendet till Allmänna Reklamationsnämnden. Du kan också få råd och väg-ledning via Konsumenternas Försäkringsbyrå. Om du har en försäkring med rättsskydd kan en lösning vara att driva ärendet till domstol. Men jag tycker nog att du, med stöd av vittnen såväl i som utanför bilen, borde få bättre gehör än du fått hittills. Slutligen: när någon vid en trafikolycka inte vill ha dit polis, så är det precis det man ska göra – ringa polisen!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-12-09 08:35
L. Mäkinen

Jag har blivit påbackad på väg in i en rondell. Killen framför hade precis kört in i bilen framför honom och i stressruset skickade han i backen. Där fanns jag...

#2 • Uppdaterat: 2019-12-09 09:13
Klarsynt

I min ungdom så färdades jag i en bil en sen natt med några kamrater. Killen som körde fick plötsligt för sig att kolla hur fort han kunde köra baklänges i en rondell, vilket han höll på med ett tag. Fram tills en tant körde in i rondellen och då fick vår bil rakt in i sin front. Vi backade alltså rakt in i hennes front, mitt inne i rondellen.
Nu kunde ju historien ha slutat där men en minut senare dök en polisbil upp. Inte för att någon ringt polisen utan helt sonika för att polisen var på väg åt det hållet. Detta skedde nämligen på den tiden då poliser faktiskt satt i sina bilar och åkte runt i både bebyggelse och landsbygd.
Polisen konstaterade snabbt att tanten förstås kört in i ändan på vår bil (för vem skulle backa runt i en rondell?) och en kort stund senare var vi på väg igen.

Berättar det här för att stödja TS i att ibland händer det att saker och ting inte är så solklara som de ser ut. Skäms dock fortfarande för att vi inte sade som det var, fast jag har rätt mycket att skämmas för när det kommer till min ungdom.

.

#3 • Uppdaterat: 2019-12-09 09:21
Saabium

GRP: Backade inte in i rondellen, backade ut ur rondellen var det. Likan knasigt båda, men jag har faktiskt sett det. Ofta ser jag bilar som stannar innnan de kör in i rondellen, trots att det inte är en bil i rondellen att lämna företräde för. Farligt beteende.

#4 • Uppdaterat: 2019-12-09 10:31
mso 1000

Att alltid ha försäkringsbolagets olycksfalls papper i bilen där båda skrivet på.

Det är ett viktigt papper som många inte har med sig.

#5 • Uppdaterat: 2019-12-09 11:01
Leif Kavander

I rondellen på bilden har jag kört flera gånger, många kan inte köra i den.

#6 • Uppdaterat: 2019-12-09 11:01
thulo

skriv inga papper för en polis är på plats.. lita aldrig på någon

#7 • Uppdaterat: 2019-12-09 12:05
johafor

Men snälla. Vem går på det? "blanda inte in försäkringsbolaget..."

#8 • Uppdaterat: 2019-12-09 13:02
Optimus

Inte länge sedan jag blev påkörd bakifrån, inte i rondell utan vid ett övergångsställe. Bakomvarande bil "såg inte" att jag stannade för att släppa över gående. Plus att bakomvarandes bromsar inte funkade tillfredsställande, han fick helt enkelt inte stopp på sin bil. Föraren kunde inte ett ord svenska, polisen ville först inte komma dit. De hade annat som var viktigare. Jag fick helt enkelt bli riktigt förbannad över telefon med 112, för att få ut en polis. Jag vägrade att föra samtal med förarens fru via telefon för att hon skulle översätt vårt samtal om hur vi skulle hantera det hela. Det fick som sagt polisen hantera, när de väl kom på plats. Därefter tog det försäkringsbolagen ca 1 -1 !/2 månad att komma överens, även om det var kristallklart vem som orsakat skadorna. En skada som kostade hans försäkringsbolag mellan 50-60.000kr, för att han inte kunde hålla avstånd plus att han åkte omkring i en bil med trasig bromsar. Finns gott om idioter där ute

#9 • Uppdaterat: 2019-12-09 21:16
saabnisse

Som Optimus skriver kan det vara väldigt svårt att få dit en polis, de ställer inte gärna upp på småkrockar om det inte blivit personskada.
Men det finns ett trix som fungerar, man kan säga i telefonen att man tycker det luktar lite konstigt om den andra personen och att han beter sig lite onormalt.
Då brukar de komma snabbt.
Men i det här fallet verkar det vara en egendomlig försäkringshandläggare, man måste begära att han motiverar beslutet.
Den påkörande hade ju gjort sig skyldig till en olaglig handling genom att köra en obesiktigad bil.

#a • Uppdaterat: 2019-12-09 19:19
Axa

Har själv varit med om liknande när jag på en parkering blev påbackad in i sidan. I den backande bilen satt en mamma med skrikande barn som hade bråttom hem och vi utbytte snabbt uppgifter. När jag sedan tog kontakt med henne, eller snarare hennes man, skyllde han allt på mig. Jag fick även fel hos försäkringsbolaget trots att jag försökte påvisa det omöjliga att min bil färdats i sidled in i baken på den andra bilen...på en smal parkering.

Jag gav upp. Plåtskadan löste sig genom ett annat försäkringsärende men den personen var ärlig och tog på sig allt.

Numera är jag dock benhård. Ringer polisen direkt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.