Nästa artikel
Höjd bränsleskatt slår hårdast mot landsbygden
Nyheter

Höjd bränsleskatt slår hårdast mot landsbygden

Publicerad 3 december 2019 (uppdaterad 4 december 2019)
Att öka skatten på bränsle är det mest effektiva sättet att sänka koldioxidutsläppen, men drabbar främst de som bor utanför stan.
VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har jämfört olika sätt att uppnå Riksdagens mål om att sänka koldioxidutsläppen från transporter i landet med 70 procent mellan 2010 och 2030. 

Studien har gjorts av forskare på VTI tillsammans med Chalmers och TPmod AB. Tre metoder har vägts mot varandra: bonus/malussystemet, ökad inblandning av biodrivmedel och skatteökning på bränsle. 

– Beräkningarna indikerar att en skatteökning motsvarande 50-procentig prisökning på bränsle från 2020 och framåt tar oss till en 60-procentig minskning av koldioxidutsläppen mellan 2010 och 2030. Höjda bränsleskatter är det som verkar ge störst effekt av de styrmedlen vi har studerat, säger Roger Pyddoke, senior forskare på VTI.

De som förändringen skulle vara mest kännbar för är landsbygdsborna.
– I tidigare studier, som inte tagit hänsyn till hur fordonsmarknaden utvecklas i framtiden, har vi sett att styrmedlen kostar bilägare i landsbygd klart mer än för invånare i mindre tätorter. Minst kostar det för bilägare i storstäder. Bilägare i landsbygd med låga inkomster drabbas relativt mest. I vår nya studie har vi sett att detta gäller även när vi tar hänsyn till vilka fordon som finns i framtiden, säger Jan-Erik Swärdh, senior forskare på VTI.

Forskarna kom också fram till att det skulle kunna vara effektivt att blanda in mer biodrivmedel för att minska utsläppen, men eftersom importerad palmolja är en viktig beståndsdel i biodrivmedel anser man inte att det är rätt väg att gå.

Studiens upphovsmän ger inte mycket för nya skattesystemet bonus/malus. Det infördes 2018 och gynnar låg- och nollutsläppsbilar medan det straffar de med högt utsläpp. 

Författarna menar att systemet kan bidra till ökad andel elbilar, men att det inte påverkar användningen av det stora antal fossilbilar som finns kvar 2030, därför blir effekten blygsam sett till utsläpp. 

Diskutera: Är höjd bränsleskatt rätt väg att gå för att få ner koldioxidutsläppen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-12-04 11:18
Pi

Det är väldigt enkelt att uttrycka sig föraktfullt mot våra politiker men dom behövs trots allt i en demokrati så vad är alternativet ? Ni som uttrycker allt detta förakt kanske istället borde engagera er själva i politiken så har ni i alla fall större möjlighet att påverka än genom att sitta här i skydd av tangentbordet och uttrycka ert hat mot de som faktiskt engagerar sig i vår politik. Alla kan liksom inte få som man vill - allt är kompromisser och nån (politikerna i detta fall) är de som måste ta fram och genomföra dessa kompromisser. Och glöm inte att det är alla vi som röstat som ligger bakom fördelningen i politiken. Och det finns nog viktigare saker här i livet än om bensinbeskattningen är några ören högre eller lägre.

#w • Uppdaterat: 2019-12-04 11:26
Volvo ägare

Nuvarande system för beskattning (bilskatten) är baserad på bil och ej hur mycket man kör. Lika för alla ! En bilist som kör 500 mil om året har samma kostnad som en som 5000 mil om året. Man kanske skulle börja där för att folk kanske ska välja andra alternativ som ex.vis cykel för kortare sträcker.

#x • Uppdaterat: 2019-12-04 12:06
Bilräven

Nej - är mitt svar. Som alla vet så försöker nog svenskarna "hjälpa till" redan på olika sätt o vis. Men det finns ju andra länder, som är större och inte försöker alls, som inte ens vill.. Jobba med dem - inför strafftullar, det är ju "inne" numera..
Under tiden kan Sverige kolla över om vi behöver alla dessa politiker - både på riksplanet och lokalt - här kan man säkert spara miljoner enbart på lön/arvode/reseersättning/CO2 etc. utan att märka skillnad på vad som tidigare uträttats från dessa damer och herrar. Kanske blir det även färre politiska felbeslut, som ofta kostar miljarder, på kuppen.

#y • Uppdaterat: 2019-12-04 13:31
Kanske

@Christoffer Johnsson 2019-12-04 00:03: "bort med obskyra minoritetspartier från svensk politik så blir det nog bra"

Kan inte annat än hålla med. Höj gränsen till Riksdagen från 4% till 10%. Då blir vi av med ALLA obskyra partier.

#z • Uppdaterat: 2019-12-04 15:51
puttis

#35
Bull. Politiker är några av de mest manipulerande personlighetstyperna du kan stöta på. Deras jobb är ju att bekämpa motståndet och samtidigt s t y r a folket till att göra vad politikerna vill.
Att rösta i dagsläget är totalt meningslöst för någon som vill ha förändring till det bättre. Resten lär fortsätta leva i sin frivilligt blåsta tillvaro.

#110 • Uppdaterat: 2019-12-04 17:19
Pi

Man blir ju närmast mörkrädd över alla nedlåtande omdömen över våra demokratiskt folkvalda representanter i olika befattningar. Betänk att på kommunalnivån så är det inte så många av dessa politiker som har nån större ekonomisk vinning av sitt engagemang. Jag är tacksam för de som vill lägga all sin fritid (nästan) på sin politiska övertygelse - oavsett partitillhörighet. Dom försöker i alla fall att göra nåt i motsats till er som bara föraktar dessa människor. Gillar ni inte vårt demokratiska system så finns det massor av andra länder att flytta till där man är långt ifrån ett demokratiskt styre - de länderna borde passa er.

#111 • Uppdaterat: 2019-12-04 18:45
glimma-48

"Pi"!! Sanningen är att våra politiker med verklig makt är människor som levt hela sitt vuxna liv i en skyddad värld helt utan förankring i den "marknära" värden där de vanliga praktiska, enkla människorna genomlider sina liv. Jag har själv försökt det du föreslår nämligen att engagera sig i kommunalpolitiken. Precis som i rikspolitiken gäller det att ha politiskt korrekta åsikter annars åker du ut i kylan. Tro inte att demokratin fungerar som det möjligen en gång var tänkt. Då hade vi haft ett helt annat långt mer jordnära samhälle med långt mindre problem att lösa. Världen styrs av maktgalna oftast män med olika mer eller mindre fullt utvecklade diagnoser.

#112 • Uppdaterat: 2019-12-04 18:46
Axa

Pi
Förmodligen skulle inte samma personer som gnäller ens klara av att vara amatörpolitiker i valfri mindre kommun.
Oftast samma personer som gnäller hur illa det är i barnets fotbollslag men har ”inte tid” att ställa upp när det behövs i föreningen.
Vi ska vara glada över att det ändå finns folk som ställer upp i politiken.

#113 • Uppdaterat: 2019-12-04 18:59
Bilräven

Jag pratar inte bara om "familje-politiker" som bara ser till sitt barns bästa (utan att betala en krona extra för att hämta sent).. Nu pratar vi om riktiga POLITIKER som gör skillnad i samhället och världen! De är för många av den "andra sorten" i kommun / landsting / riket.. Snygga höga löner utan att göra skillnad - de är dessa damer och herrar jag vill ha bort. De är de som höjer skatter på allt de inte själva behöver nyttja - men de kostar miljoner.

#114 • Uppdaterat: 2019-12-04 19:07
Styggavargen

A.L och skodaägare, ni kan vara lugna..förr eller senare slår vi i taket och då lär ni få begränsad tillgång till resurser, det kan vara mat, vatten, el eller att du inte kan köpa vilken onödig bil modell som helst.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.