Nästa artikel
Gående körs på trots belyst väg
Nyheter

Gående körs på trots belyst väg

Publicerad 4 december 2019 (uppdaterad 4 december 2019)
70 procent av krockarna sker där det existerar gatubelysning.
Enligt siffror från Transportstyrelsen sker 880 påkörningsolyckor i månaden under november och december, betydligt högre än resten av året då siffran ligger på 650. Vi är nu inne i december, den farligaste månaden för fotgängare att röra sig i trafiken när det är mörkt.

Försäkringsbolaget Folksam har kommit fram till att hälften av månadens påkörningsolyckor inträffar när mörkret faller.     

De har gått igenom olycksstatistik med fotgängare inblandade mellan åren 2015-2018. 80 procent av påkörningarna skedde i tätbebyggt område och 70 procent där det fanns belysning.
– Merparten av olyckorna sker i stadsmiljö med belysning. Det kan indikera att gångtrafikanter uppfattar sig som mer synliga än vad de i själva verket är, säger Helena Stigson, forskare på Folksam.

Främst är det unga som blir påkörda. De är inblandade i en tredjedel av olyckorna. 

När det gäller allvarliga olyckor är det värst att promenera längs landsvägen efter mörkrets intåg. 62 procent av dödsolyckorna som skedde utanför tätbebyggt område inträffade i mörkret, enligt Folksam.

Diskutera: Har du haft svårt att upptäcka fotgängare i mörkret de senaste veckorna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-12-04 17:25
Lawett

En mobil väger några tiotals gram och en bil mellan ett och två ton plus rörelseenergin så mobilen utgör inget skydd när du kliver ut i gatan. Inte heller modekläder i svart och grått eller senast hörlurarna. Så vitt jag vet finns det heller ingen app som klarar att stoppa bilar, lastbilar och bussar - så tyvärr - att se sig för och bära töntiga reflexer är i dagsläget det enda som verkar fungera om du vill bli lika gammal och töntig som vi boomers.

#c • Uppdaterat: 2019-12-04 17:47
Axa

Ibland kan jag tycka att det är för mycket störande reflexer och belysning så att personer med reflexer ”försvinner” bland allt.

#d • Uppdaterat: 2019-12-04 19:01
Styggavargen

Gemensamma faktorn är uppmärksamhet, det blir värre för varje år. Störande saker som mobilen, hörlurar och allmänt dåligt koll på omgivningen spelar stor roll.

#e • Uppdaterat: 2019-12-05 07:06
PNI

Som gatubelysningen oftast är utformad är det för glest mellan stolparna. Ljust precis under, och mörkt mellan stolparna.

#f • Uppdaterat: 2019-12-05 09:27
bgl

Hälften av varje årsklass genomgång någon gång i livet en eller två operationer pga gråstarr. Ett av många symptom på gråstarr är sämre syn vid snabbt förändrande ljusförhållanden. Bilförare som blir inblandade i denna form av olyckor på belysta övergångsställen borde regelmässigt undersökas för gråstarr!

#g • Uppdaterat: 2019-12-05 10:53
Roger Skagerström1

Har gnällt på detta länge. Sett för fan inte gatubelysningen över VÄGEN! Bilar har lampor. Gatubelysningen behöver sitta på trottoarerna så att man ser vad som rör sig där. Som det är på många ställen i städer idag så är gång/cykelbanorna helt bäcksvarta i kontrast mot den upplysta vägen. Smäll sen upp en massa bågar med skyltar framför övergångsstället så är det klippt omöjligt i nuvarande väglag och ljus att någon förräns de är på väg ut på vägen.

Om det var mörkare på själva vägen kanske fler skulle märka att de inte hade några ljus påslagna kvällstid med. Win win.

#h • Uppdaterat: 2019-12-05 10:54
Roger Skagerström1

Klarsyn fortsätter rabbla sitt skit fortfarande ser jag. Snälla ge upp.

#i • Uppdaterat: 2019-12-05 13:37
hultarn

Ja, PNI har en poäng. De nyare LED-belysningarna har ett hårdare ljus och sämre spridning. De gamla gula var behagligare och skapade mindre skuggor

#j • Uppdaterat: 2019-12-06 17:39
Thommys

Håller med Folksam. De gående tror att de syns för att det är belysning.

Det är många som är svartklädda och det äter upp ljuset. Det som är av betydelse är vad som befinner sig bortom de gående. En siluett ger bra kontrast mot ljusare bakgrund och syns bra. Är bakgrunden svart så syns de inte. Finns motljus i området omkring den gående syns de inte heller. Skuggar de ett mötande ljus syns de däremot. Reflexer är mycket bra, men det krävs att de rör sig för att sticka ut bland andra ljus och reflexer. Varselgul syns inte om det är mörkt, det är reflex som gäller. Mobiltelefoner syns bra oavsett om det är skärmen som hålls mot bilen eller lampan.

Unga ser bättre än äldre. De tror att alla ser lika bra som dem.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.