Nästa artikel
Vintertid farlig för fotgängare
Nyheter

Vintertid farlig för fotgängare

Publicerad 28 oktober 2019
I samband med att vi vrider tillbaka klockan ökar trafikolyckorna med gående inblandade.
Det är Transportstyrelsen som släpper rapporten "Vilket mörker!", där de konstaterar att antalet påkörda och skadade fotgängare tredubblas under november och december i skymningstiden 16.00 till 18.00.

En av de bakomliggande orsakerna tros vara övergången till vintertid, då det skymmer tidigare. 
– När vi övergår till vintertid påverkar det oskyddade trafikanters synbarhet eftersom mörkret faller tidigare på eftermiddagen. Det kan tyckas självklart, men det är intressant att statistiken belägger detta, säger Tomas Fredlund, analytiker på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har analyserat olycksstatistik från Strada, ett informationssystem för myndigheter där det rapporteras in skador och olyckor inom vägtrafiken. 

Mellan 2013 och 2017 skadades i snitt 650 personer av att ha blivit påkörda varje månad. Men under november och december stiger siffran till 880 månadsvis. 

När oktober övergår i november så har det dödats 10 respektive 13 fotgängare under de två timmarna mellan kl 16-18. Det sammanfaller med övergången från sommartid till vintertid. Under morgontimmarna syns inte samma ökning.

"Gissningsvis skulle sommartid året om kunna innebära 3-6 färre dödade fotgängare per år", skriver Transportstyrelsen i sin rapport.

Diskutera: Vad tycker du om vintertid och sommartid?    

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-10-30 08:08
Saabium

Bejje. Jag minns somrarna förr när vi hade normaltid året om. Är uppväxt i Sörmland och de varma sommarkvällarna var underbara när det började mörkna vid 21. Men det är ju så att det blir varken mörkare eller ljusar av att vi håller på och mixtrar med klockan. Det står ju var och en fritt att disponera sitt dygn som den vill ändå. Och som du säger, mitt i vintern spelar det ju ingen roll för det är ändå mörkt när vi går upp och mörkt när vi kommer hem. Så vad är då vitsen med sommartid året runt?

#m • Uppdaterat: 2019-10-30 08:26
bejje

Saabium, vitsen på vintern är att om man jobbar utomhus så får man det ljust större del av sin arbetsdag, men även om man jobbar inomhus som jag gör. Jag sitter bredvid ett stort fönster och jag känner mig mycket piggare och redo att göra arbetsuppgifter när det är ljust. Att en lampa lyser i rummet är inte samma sak som solljus.

Sen när man är ledig på helgen och säg ska ta en längre resa med bilen så har man en timme längre då man slipper köra i mörker förutsatt att man inte kommer iväg jättetidigt vilket kanske inte är jättekul på helgen. T.ex. åker jag ibland från Kalmar till Mora på vintern, en resa som alltid slutar med att man kör i mörker, men med sommartid på vintern så skulle jag alltså kunna köra längre i ljus vilket ökar säkerheten.

#n • Uppdaterat: 2019-10-30 14:18
Saabium

bejje verkar tro att det blir mer ljus på dygnet bara för att man mixtrar med klockan. Tänk om det vore så enkelt...

#o • Uppdaterat: 2019-10-30 15:42
bejje

Tror du medvetet missförstår mig. Självklart blir det inte fler ljusa timmar, men det blir fler ljusa timmar under den tid av dagen man (jag) har nytta av ljuset. För mig gör det ingen nytta alls om solen går upp 8:30 i Januari istället för 9:30.

Men det spelar roll om solen går ner 16:25 i Januari istället för 15:25

Liksom jag tycker det spelar roll rent negativt om solen går ner 20:30 i mitten av Juli istället istället för 21:30

#p • Uppdaterat: 2019-10-30 20:00
glimma-48

"bejje": Du skriver som exempel att man kliver upp kl. 7 och slutar kl. 17. Vilka lyxarbetstider. Glöm inte att de flesta arbetare börjar sitt arbete kl. 5-7 och slutar kl. 15-18. Bussförare kan börja kl 5, ha rast mellan 9 och 11, arbeta till 17, ha uppehåll för att sen ha ett tredje pass 18-20.30. Jag har jobbat i den branschen så jag vet. Man får alltså gå upp väldigt tidigt och när det då blit sommartid blir det ju ännu tidigare. Skriv inte att man vänjer sej för det stämmer inte. Den naturliga arbetsrytmen för bästa hälsa är att följa solens upp och nergång d.v.s. aldrig arbeta när det är mörkt. Före elens införande jobbade man säkert så i stor utsträckning. Det har gjorts grundliga undersökningar som bevisar att i valet mellan sommar-och vintertid så är vintertid att föredra då det är betydligt hälsosammare och det gäller hela befolkningen.

#q • Uppdaterat: 2019-10-30 21:06
Saabium

Jag för min del tror det skulle bli mest harmoniskt och minst olyckor i trafiken om vi använder normaltid året runt. Att gå upp en timme tidigare är för de flesta jobbigt och med sommartid är det dessutom mörkare på morgonen, viket inverkar menligt på trafiksäkerheten och människan rent generellt. För de som vill att ljuset ska vara längre på kvällarna för sina helgutflykter finns ett enkelt knep: sätt väckarklockan på ringning en timme tidigare.

#r • Uppdaterat: 2019-11-01 09:27
Mr.Wheeler

Vad är det för vits att solen går upp 02:30 på sommaren och ner runt 21:00? Bättre att den går upp 03:30 och ner runt 22:00.
Hellre än timme ljusare på kvällen året om än sk normaltid.
För de som har svårt att komma upp på morgonen finns ett enkelt knep, sätt klockan en timme senare.
Helst vill jag behålla flytten mellan normal och sommartid, ingen av dem är bra året om för oss som bor i norra Europa.
Jag har förövrigt väldigt svårt att förstå att denna flytt av en timme är så problematisk som många gör gällande.

#s • Uppdaterat: 2019-11-01 11:59
Hackenbush

För de som vill gå upp en timme tidigare än normaltid, ställ klockan att ringa en timme tidigare, hur svårt kan det va?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.