Nästa artikel
Bilfrågan: Är Renault en bra bil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är Renault en bra bil?

Publicerad 28 oktober 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Den drog för mycket olja. Är Renault en bra bil?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Leasar en Renault Captur 2018. Jag tyckte att bilen drog lika mycket i blandad körning som vid stadskörning. Lämnade in den för kontroll och fick rådet att växla automatlådan manuellt för att kunna hålla koll på bensinförbrukningen. Det upplevde jag som lite konstigt. Hade tidigare en annan Renault. Men den drog för mycket olja. Fick via displayen uppmaning att fylla på olja två gånger. Tur att man hade nybilsgaranti. Är Renault en bra bil?
Göran

Svar:
Uppfattningen om en bils kvalitet färgas naturligtvis av de egna erfarenheter man har av bilen i fråga. Om dessa sedan är representativa kräver större underlag. Om vi tittar på hur bilägarna i vår egen undersökning, AutoIndex 2019, betygsätter Renault Captur så hamnar modellen näst sist bland crossovers. Det gäller bedömningen av hur ägare i hela Skandinavien uppfattar bilkvalitet/egenskaper på årsmodeller 2015–2018. Å andra sidan är poängsumman som Captur skrapar ihop från dessa ägare väl över medelvärdet. Dekra i Sverige redovisar sin besiktningsstatistik och för Renault Captur 2013 och framåt gäller att bilen totalt sett klarar sig ganska bra i begagnatrapporten. Främsta svagheter som nämns är utslitna bromsbelägg och felaktigt inställda strålkastare. Vid Vi Bilägares första test 2014 drog den trecylindriga motorn drygt 40 procent mer bränsle än deklarerat vid blandad körning, men Captur fick beröm för ett mycket bra rostskydd och vann över de två testkonkurrenterna. Vid ett test 2017, då med fyrcylindriga motorn, blev verklig förbrukning i blandad körning måttliga 15 procent högre. Då plussades för komfort, men Captur kritiserades för att autobroms saknades. Förhöjd oljeförbrukning till första service är inte ovanligt men bör därefter stabiliseras. Överförbrukning av bränsle jämfört med deklarationen är snarare regel än undantag. Kalla siffror över maskinskador rapporterades senast från Länsförsäkringar 2017. Då placerade sig Renault som ett av de tio bästa fabrikaten.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du erfarenhet av Renaults bilar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-28 20:05
BSAA7

För länge sedan hade jag en Renault 5 TS, det var en rolig bil att köra för sin tid. Billig att köpa begagnad och tålig.
I modern tid har vi i familjen haft två styck Clio, det var då en lite mindre bil än i dag och komforten var inte den bästa, stolarna t.ex. Men även de bilarna var tåliga, fick dra för tunga flyttlass och kördes över serviceintervallen ibland. Men de höll ihop. Bra mekanik, elektronik och AC. Kan tänka mig en Renault igen.

#c • Uppdaterat: 2019-10-29 16:27
hultarn

Jag hade Captur under en vecka på Gran Canaria och trivdes bra med den, gillade den skarpt. Sen har den, som alla bilar, vissa irritationsmoment.
Har själv en gammal Megane CC, och samma sak där. Och rostskyddet är ju utmärkt som på så många andra franska bilar.

#d • Uppdaterat: 2019-10-29 20:02
Focus

De som generellt påstår att Renault är dåliga bilar är för det mesta sådana som aldrig ägt eller ens varit i närheten av en sådan.
Tyvärr är det många märken som det påstås samma om. Besserwisser som tror att de vet allt.

#e • Uppdaterat: 2019-10-30 07:24
flat7

Japp Renault, Peugeot och Dacia har bästa rostskyddet! Svårt att hitta en rostig fransos på vägarna!

#f • Uppdaterat: 2019-10-30 20:00
A.L

"Är Renault en bra bil?"

Nej.

MVH AL

#g • Uppdaterat: 2019-10-31 18:35
Conny.C

Renault är den bästa bil jag haft. Har nu kört 24000 mil (!) och ett fel har uppstått.Ett garantifel på Clio 2016. AC slutade funka och det visade sig vara ett litet rör som var felmonterat. Har lånat en sprillans ny Volvo V60 och det är en bil jag inte förstår. Stora problem att ta sig i o ur och mediaskärmen är en katastrof! Hur tänkte Volvo? O nu ska de släppa in google i bilen...

#h • Uppdaterat: 2019-10-31 19:19
jørgenn

de første 4 til 6 år er alle biler vel ok. men på langt sigt er der ingen stærkere end en toyota. langtidsholdbar.

#i • Uppdaterat: 2019-10-28 22:29
milkylainen

Klarsynt: Repet är 42 långt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.