Nästa artikel
Vintertid farlig för fotgängare
Nyheter

Vintertid farlig för fotgängare

Publicerad 28 oktober 2019
I samband med att vi vrider tillbaka klockan ökar trafikolyckorna med gående inblandade.
Det är Transportstyrelsen som släpper rapporten "Vilket mörker!", där de konstaterar att antalet påkörda och skadade fotgängare tredubblas under november och december i skymningstiden 16.00 till 18.00.

En av de bakomliggande orsakerna tros vara övergången till vintertid, då det skymmer tidigare. 
– När vi övergår till vintertid påverkar det oskyddade trafikanters synbarhet eftersom mörkret faller tidigare på eftermiddagen. Det kan tyckas självklart, men det är intressant att statistiken belägger detta, säger Tomas Fredlund, analytiker på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har analyserat olycksstatistik från Strada, ett informationssystem för myndigheter där det rapporteras in skador och olyckor inom vägtrafiken. 

Mellan 2013 och 2017 skadades i snitt 650 personer av att ha blivit påkörda varje månad. Men under november och december stiger siffran till 880 månadsvis. 

När oktober övergår i november så har det dödats 10 respektive 13 fotgängare under de två timmarna mellan kl 16-18. Det sammanfaller med övergången från sommartid till vintertid. Under morgontimmarna syns inte samma ökning.

"Gissningsvis skulle sommartid året om kunna innebära 3-6 färre dödade fotgängare per år", skriver Transportstyrelsen i sin rapport.

Diskutera: Vad tycker du om vintertid och sommartid?    

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-29 11:40
bejje

Saabium, du säger att den ska gälla, men långt ifrån alla håller med dig. Tror landet är rätt delat till om vi ska ha konstant vintertid eller sommartid, men jag har för mig att undersökningar har visat en fördel för konstant sommartid.

Oavsett så kommer ett beslut från regeringen åt ena eller andra hållet att göra väldigt många människor förbannade. Jag skulle gå så långt som att säga att de förstör delar av mitt liv om det blir konstant mörkare i framtiden. Jag skulle dock respektera beslutet mycket mer om vi fick en folkomröstning om saken.

Detta är en gigantisk fråga, lika stor som frågan om högertrafik eller ändring av valuta. Att inte göra det till en folkomröstning vore ett stort misstag.

#c • Uppdaterat: 2019-10-29 12:07
Klarsynt

Sitt lugnt i båten, kära Nordbor, söner av Beowulf. Kanske växthuseffekten inte bara gör det lite varmare och trevligare, utan även lite ljusare?? :)

.

#d • Uppdaterat: 2019-10-29 13:03
bejje

Klarsynt, inte särskilt troligt så länge inte jordens rotation runt sin egen axel förändras och/eller rotationen runt solen och det lär ju inte hända :)

#e • Uppdaterat: 2019-10-29 13:36
L. Mäkinen

bejje,
det blir inte mörkare för att man har normaltid året runt. Jag skulle rent av vilja påstå att det inte påverkar ljuset ett smack. Om man väljer att ha den vakna delen av dygnet när det är som mörkast får man nog stå sitt kast.

#f • Uppdaterat: 2019-10-29 14:49
bejje

Mäkinen, det är inte jag som bestämmer det utan det gör arbetsmarknaden. Man skulle kunna argumentera för att byta jobb, men mest troligt kommer jag ha liknande arbetstider på andra arbetsplatser då jag vill jobba inom en vis bransch.

Man kan också argumentera för att jag istället borde kliva upp tidigare och ha mer fritid då istället för på sen kväll, men det är två saker som går emot det.

1- jag är en kvälls nattmänniska och tycker det är otroligt jobbigt att kliva upp på morgonen så därför sover jag så länge som jag hinner innan jag måste upp och iväg till jobbet.

2- Som jag skrev tidigare så är det så pass mörkt redan som det är mitt under vintern, så det skulle inte spela någon roll om jag klev upp tidigare för att få fritid innan arbetet, det skulle ändå vara mörkt oavsett normaltid eller sommartid.

Så med det sagt så vill jag ha ljuset på eftermiddagen på vintern och så sent på kvällen som möjligt på sommaren.

#g • Uppdaterat: 2019-10-29 15:03
bejje

Ett exempel.

Jag kliver upp kl 07 och slutar jobbet kl 17.

Idag gick solen upp i Kalmar kl 06:58, det var alltså ljust vilket är trevligt, men när jag slutar jobbet kl 17 är det bäcksvart eftersom solen går ner 16:19

Redan om en vecka eller två kommer det vara mörkt när jag kliver upp på morgonen trots tidsomställningen och om ett par veckor till så kommer det vara mörkt även när jag börjar jobbet.

Det kommer alltså vara mörkt när jag kliver upp, det kommer vara mörkt när jag ska till jobbet och det kommer vara mörkt när jag ska hem.
Finns alltså ingen fördel med vintertid för mig, bättre dåa tt ha det en timme ljusare på eftermiddagen på vintern, men även på sommaren. T.ex.har jag eftermiddags och kvällssol där jag bor på uteplatsen. Ibland under sommarmånaderna så sitter man gärna ute i solen på sen eftermidag/kväll, då vill jag att den ska räcka så länge som möjligt, men skulle vi ha "normaltid" på sommaren så skulle solen enligt mig försvinna allt för tidigt.

#h • Uppdaterat: 2019-10-29 16:05
Hackenbush

Att rösta om vilken tid vi skall ha är det bästa. Personligen skiter jag i om det blir sommar eller vintertid konstant.

#i • Uppdaterat: 2019-10-29 16:16
Klarsynt

Kan vi inte göra som så att under vintern så jobbar vi helt sonika på natten och är lediga på dagen? Sova gör vi i 4-timmarsskift före samt efter jobbet/natten, alltså på kväll och morgon. På så vis får vi det ljust när vi är lediga och mörkt när vi inte är det :)

.

#j • Uppdaterat: 2019-10-29 20:28
Mr.Wheeler

För en gångs skull håller jag helt med bejje.

#k • Uppdaterat: 2019-10-29 20:28
Mr.Wheeler

För en gångs skull håller jag helt med bejje.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.