Nästa artikel
Bilfrågan: Övergiven bil på gatan?
Bilfrågan

Bilfrågan: Övergiven bil på gatan?

Publicerad 29 oktober 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"Den har stått där i ett år nu. Har den rätt att stå där?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har problem med en bil som står på vår villagata. Den har stått där i ett år nu. Den är parkerad mycket nära en mur/häck vilket gör det svårt att underhålla den med målning och klippning. På vintern måste plogbilen göra en sväng runt bilen och vi får skotta flera meter extra för att komma ut på gatan. Den är avregistrerad. Har den rätt att stå där?
JB

Svar:
Det här är ett växande problem – att bilar ställs och mer eller mindre överges. Problemet är att det är ägaren som har ansvaret för bilen och om parkeringen inte bryter mot några regler så går det inte att få bort den. En bil kan ju vara avställd en period av diverse skäl. Det blir så småningom en annan sak om det är ett alternativ till skrotning som ägaren valt. Men inte ens då är det lätt att få bilen bortbärgad. Det bästa är nog att kontakta ägaren och vänligt be denne flytta bilen till en annan plats.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har liknande erfarenhet som frågeställaren av en övergiven bil?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-10-29 09:00
Mattse

Då bilen står parkerad på en villagata och inte på privat mark låter det som ett kommunalt ansvar. De flesta kommuner har generella parkeringsregler som de kan stödja sig på för att kunna flytta på bilen då den stått dä en längre tid.

I annat fall finns det reger i lagen om flyttning av fordon (SFS 1982:29) som kan tillämpas då ett fordon är felaktigt uppställt och stör ordning och säkerhet i trafiken och miljön, eller har varit uppställt en längre tid. Då kan bilen flyttas från platsen efter beslut av Trafikverket, Polismyndigheten eller kommunen.

#2 • Uppdaterat: 2019-10-29 09:05
gran

Se till att hälla ut olja under bilen. Ring miljökontoret och klaga på att naturen förstörs och vips så är bilen borta. För vem vill förstöra vår natur i dessa tider.

#3 • Uppdaterat: 2019-10-29 12:19
Kanske

En blåsig och regning kväll när ingen dj*vel är ute. Koppla då skrotbilen med en bogserlina och dra ut den mitt på vägen så att den blockerar. Den tas bort direkt av kommunen. Problemet löst!

Jag har själv gjort ovanstående, för många år sedan, då en bil parkerat framför infarten till en gemensam parkering. Knuffade helt sonika ut bilen mitt på vägen. Såg den aldrig mer.

#4 • Uppdaterat: 2019-10-29 12:43
Henrik M

Underbart hur folk uppmuntrar till "egenmäktigt förfarande" som det så fint heter, finns ju även ett brott som heter "uppvigling" om jag inte minns fel, avsett för de som uppmuntrat andra att begå brott.....

Självklart kan det vara irriterande med bilar som parkerats och lämnats, men att ta saker i egna händer, nja. Det mesta i livet går att lösa med rätt kommunikation med rätt personer. De personer som oftast hamnar o den där gråzonen med att ta saken i egen hand oavsett vad det gäller, är väl oftast de som saknar förmågan att kommunicera på rätt sätt.

#5 • Uppdaterat: 2019-10-29 17:01
Inga Invektiv

Nej Henrik, det räcker inte att kunna kommunicera rätt, vi kämpade i nästan två år för att få bort en bil som någon dumpat på vårt företags parkering. Kommunen och polisen pekade bara på varandra och sa att de saknade laglig möjlighet att agera. Till slut tog vi en gaffeltruck och ställde den mitt i gatan, dagen efter försvann den. Utan ett visst mått av egenmäktigt förfarande skulle samhället stanna.

#6 • Uppdaterat: 2019-10-29 18:31
glimma-48

"Henrik M": Jag är född 1948, är alltså ganska gammal och kan inte hjälpa det, men tvärt emot vad många yngre människor tror så är det ibland faktiskt en fördel. Inte sällan kan man hänvisa till livserfarenhet och i detta fall kan jag med säkerhet tala om att det funnits en tid när ordning och reda var något som samhällets institutioner tillsammans med ett sammansvetsat folk såg till att upprätthållas. Då kunde man ringa t.ex. polisen, jo man ringde faktiskt polisen, och då dessutom den lokala polisen i byn eller staden och meddelade att en bil stod "permanent" uppställd på olämpligt ställe och vips var den försvunnen. I dag gäller ofta inte detta p.g.a. allmän slapphet och samhällets allt mer krympande resurser och detta trots att vi totalt sett aldrig varit rikare. Medborgargarden och andra egna initiativ är en förutsättning för problemets avskaffande. Att kalla detta för "egenmäktigt förfarande" tyder bara på att du lever i din törnrosasömn p.g.a. den svenskaste av alla egenskaper nämligen ANINGSLÖSHETEN. Det är länge sedan ett samhälle kunde fungera utan "egenmäktigt förfarande". Tyvärr!!

#7 • Uppdaterat: 2019-10-29 19:37
Ligisten

Henrik M, det är väl solklart att bilen ska väck, oavsett tillvägagångssätt..

Uppenbarligen fungerar inte samhällsfunktionen som det är tänkt och då får man ta saken i egna händer. Ditt tankesätt är förlegat

#8 • Uppdaterat: 2019-10-29 20:08
Focus

Parkerad på gatumark är det numera kommunens ansvar. Förr var det polisens ansvar.
Parkerad på privat mark är det markinnehavarens ansvar och är då betydligt svårare att få bort.

#9 • Uppdaterat: 2019-10-30 08:53
gmogmo

Läste en gång om en stackare som en dag när han kom hem stod en fallfärdig husvagn på hans uppfart. Ägaren en icke kontaktbar målvakt. Var hur krångligt som helst att bli av med den på laglig väg....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.