Nästa artikel
Vintertid farlig för fotgängare
Nyheter

Vintertid farlig för fotgängare

Publicerad 28 oktober 2019
I samband med att vi vrider tillbaka klockan ökar trafikolyckorna med gående inblandade.
Det är Transportstyrelsen som släpper rapporten "Vilket mörker!", där de konstaterar att antalet påkörda och skadade fotgängare tredubblas under november och december i skymningstiden 16.00 till 18.00.

En av de bakomliggande orsakerna tros vara övergången till vintertid, då det skymmer tidigare. 
– När vi övergår till vintertid påverkar det oskyddade trafikanters synbarhet eftersom mörkret faller tidigare på eftermiddagen. Det kan tyckas självklart, men det är intressant att statistiken belägger detta, säger Tomas Fredlund, analytiker på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har analyserat olycksstatistik från Strada, ett informationssystem för myndigheter där det rapporteras in skador och olyckor inom vägtrafiken. 

Mellan 2013 och 2017 skadades i snitt 650 personer av att ha blivit påkörda varje månad. Men under november och december stiger siffran till 880 månadsvis. 

När oktober övergår i november så har det dödats 10 respektive 13 fotgängare under de två timmarna mellan kl 16-18. Det sammanfaller med övergången från sommartid till vintertid. Under morgontimmarna syns inte samma ökning.

"Gissningsvis skulle sommartid året om kunna innebära 3-6 färre dödade fotgängare per år", skriver Transportstyrelsen i sin rapport.

Diskutera: Vad tycker du om vintertid och sommartid?    

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-10-28 11:20
Raphael

Nja, det är inte vintertiden som orsakar det utan det är omställningen. Det är inget konstigt med att man inte ser ökningen på morgonen eftersom vintertiden gör att det blir ljusare på morgonen. Om vi har samma tid året om så hinner man vänja sig och anpassa sig istället för att det ändras över en natt.

Jag röstar för vintertid året om, då får vi ljusare morgnar vilket är bra när man ska upp och jobba eller gå till skolan.

#2 • Uppdaterat: 2019-10-28 11:21
Mattse

Då finns det skäl för fotgängare att använda reflex och för bilförare att anpassa hastigheten.

#3 • Uppdaterat: 2019-10-28 11:30
L. Mäkinen

Det heter för böfvelen "normaltid" och nej det är inte omställningens fel att folk klär sig illa och kör illa. Precis som att halka aldrig orsakar olyckor gör inte klocka eller mörker det.
Att påstå såna saker är att ta ifrån individer ansvaret för sina handlingar.

#4 • Uppdaterat: 2019-10-28 12:35
Optimus

Yes, det är inte klockan som ställer till det. Är faktiskt upp till var och en att faktiskt göra något åt så att man syns ordentligt i mörkret och som fotgängare verkligen checka av så att bilisten har sett/upptäckt dig. Använd reflex, helst inte bara en utan flera.
Jag bor i en kommun där gatlampor endast finns på centralorten, annars existerar inte gatbelysning(kanske på någon enstaka busshållplats eller liknande). Här gör nu kommunen en drive, där man delar ut reflexer gratis. Jag som åker buss 4 dagar av 5, till och från stan har alltid reflex i fickan så man kan ta på sig. Bussföraren brukar också påminna dem som inte syns på busshållplatsen.

#5 • Uppdaterat: 2019-10-28 13:02
Klarsynt

Autobromsen verkar inte skydda dem - snarare tvärtom. Folk litar ju på allt som det står auto på och så kommer det snö och slask och bling-blinget fungerar inte och så är en helt onödig olycka ett faktum. Falsk trygghet.
Det var som när zebralagen infördes: Att fotgängare skulle få företräde på övergångsställen. Det blev katastrof och en ökad olycksnivå även här, därför att fotgängarna nu förutsatte, och litade på, att bilarna skulle stanna för dem. Och så gjorde bilarna inte det. Falsk trygghet

.

#6 • Uppdaterat: 2019-10-28 17:25
Hackenbush

Klart att vinter och mörker är farligt för fotgängare speciellt då många går mörkklädda och utan reflexer och tror att de syns jättebra ändå.

#7 • Uppdaterat: 2019-10-28 17:38
saabnisse

Helt klart är det fel att ha vintertid, speciellt för mig som aldrig tyckt om det där vita kalla eländet.
Nej, inför sommartid året runt, det är avsevärt behagligare att gå klädd i kortärmad skjorta och korta byxor och njuta av sol och värme.

#8 • Uppdaterat: 2019-10-28 19:22
Bilräven

Skippa vinter/sommar tid - enbart problematiskt för alla som har tider/scheman att hålla - och varför oavsett? Tjäna några minuter på strömfakturan??..
När det gäller skadade/döda i trafiken: Låt människor själva ta ansvaret för vad de gör och inte gör. Vill man inte synas i trafiken får man väl stå sitt kast.. Alla andra ska väl inte behöva kolla upp allt / dämpa hastighet etc, för att vissa inte ska behöva hålla sig till lagar & regler? Nollvision är fullständigt barockt - lär folk trafikvett istället! Vi kommer att krypa i 20km/h överallt till slut för att inte döda någon. Då blir politikerna glada.. trams, tycker jag. Kunskap är styrka!

#9 • Uppdaterat: 2019-10-29 10:43
bejje

Jag förstår inte alls de som ens tänker tanken på att ha konstant vintertid/normaltid.
Vem vill ha det konstant mörkare året om? Inte jag i alla fall.

För mig som bott i norra Sverige som ung som var van med ljusa sommarkvällar långt ut på natten tycker det är lite tråkigt att det blir mörkt mycket tidigare i söder på sommaren. Ska vi dessutom ha "vintertid" på sommaren också så får vi det än mörkare här, nej det vill jag verkligen inte.

Sen mitt i vintern blir det ljust så sent ändå så man har ingen nytta av att ha "vintertid" för det är kolsvart när man kliver upp kl 7 i alla fall. Ja inte just nu i slutet av oktober, men ge den nån vecka så är det mörkt när man kliver upp i alla fall.

Men att få en timme längre ljus på eftermiddagen hade varit guld värt även på vintern. De som förespråkar konstant "vintertid" är nog de som kan sova längre än oss andra och kanske antingen är arbetslösa eller börjar jobba sent och jobbar utomhus.

Nej konstant sommartid är en självklarhet för mer ljus på både sommar och vinter.

#a • Uppdaterat: 2019-10-29 10:43
Saabium

Det ni kallar "vintertid", är normaltiden. Och det är den som ska gälla, för den speglar solens rörelser bäst, dvs solen står i i söder kl. 12.00. Vill man ha ljusare kvällar på sommaren, kan man helt enkelt bara gå upp en timme tidigare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.