Nästa artikel
Bilfrågan: Bromsljus vid återladdning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bromsljus vid återladdning?

Publicerad 9 oktober 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
"När man släpper gasen bromsar bilen, utan att bromsljuset tänds. Jag tycker att bromsljuset borde tändas." Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min son har en Jaguar I-Pace och när jag åkte bakom honom på korrekt avstånd, kom jag plötsligt ifatt honom utan att jag noterade hans inbromsning. När jag senare provkörde Jaguaren förstod jag vad som hänt. Man använder gaspedalen inte bara till att accelerera. När man släpper gasen bromsar bilen, allt från lite till mycket kraftigt för att återvinna energi till batteriet – utan att bromsljuset tänds. Efter lite vana körde jag nära på helt utan att använda bromspedalen. Behövde bara använda bromsen vid rött eller för att stanna vid övergångsställen. Jag tycker att bromsljuset borde tändas när bilen bromsar vid återgenerering!
Lars Henningsson

Svar:
Vi tycker att du har rätt. Om en elektrifierad bil gör en kraftig fartsänkning vid återgenerering så har det samma påverkan på bakomvarande trafik som en vanlig inbromsning. Vi noterar att vissa bilar nog tänder bromsljuset vid hög återladdning, exempelvis BMW i3. ”Ännu så länge säger regelverket att bromsljuset ska vara kopplat till en inbromsning via bromspedalen och bilens bromsar”, förklarar Morgan Isacsson, teknikkonsult på Bilprovningen. Men det här kanske måste ändras så småningom.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Tillägg 11/10 2019: 
FN:s ekonomiska kommission för Europa (UNECE) har ett regelverk kring när bromsljusen ska tändas och det beror på bilens inbromsningshastighet. 
Under 0,7 m/s inbromsningshastighet: Inga bromslampor.
Mellan 0,7 m/s upp till 1,3 m/s inbromsningshastighet: Tillverkaren får själv välja om det ska lysa eller inte. 
Över 1,3 m/s inbromsning: Bromsljusen måste tändas. 
Hela lagtexten går att läsa här.
Sverige är med i UNECE och bilindustrin följer UNECE:s regelverk. 

Diskutera: Vad tycker du om bilar som använder sig av bromsåtervinning?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-10-09 11:57
Styggavargen

Regelverket borde ändras, och utgå ifrån inbromsnings hastighet.

#c • Uppdaterat: 2019-10-09 12:12
bgl

Parallellt med den äldre frågeställningen huruvida ESP-system som bromsar in bilen ska tända bromsljuset! Finns i något forum en mer än 10 år gammal tråd om detta problem. Jag blev nån gång på 90-talet handgripligt vittne till hur frånvaro av bromsljus kan påverka en trafiksituation.

#d • Uppdaterat: 2019-10-09 12:44
Pi

Hur länge skall Klarsynt/Antifeministen tillåtas sprida sina irrläror om AEB här ?

#e • Uppdaterat: 2019-10-09 12:55
Mr.Wheeler

@Pi: Nu vet jag inte hur det är på elbilar men på min Golf tänds bromsljuset om den adaptiva farthållaren bromsar.

#f • Uppdaterat: 2019-10-09 13:00
Grosser

Läste på lite och har sett följande: "The I-Pace slows at a rate of 0.4g and immediately turn on the brake lights. Even in low regen and you lift off the accelerator quickly, in the event of an emergency braking situation, the regen increases (even more in high) and the brake lights turn on."

Har även för mig att om en bil saktar ner mer än 0,2g så ska bromsljusen tändas, om inbromsningen är långsammare än så tänds inte bromsljusen. Gäller alltså fler märken än Jaguar.

#g • Uppdaterat: 2019-10-09 13:29
K_Klabbe

Det verkar som att det redan är såsom frågeställaren önskar att det skulle vara? Men bra att det tas upp så att vi lekmän får kunskapen.

#h • Uppdaterat: 2019-10-09 14:22
Panopticon

Bilar som bromsas automatiskt när man släpper gaspedalen borde förbjudas.

Tänkte bara slänga in det som motvikt mot vissa andra påståenden. :)

Man ser redan idag på vanliga fossilbilar ute i trafiken att bromsljusen tänds titt som tätt helt utan anledning. Man är ute och kör på en näst intill tom lands/motor-väg, bilen framför har ingen annan bil inom synhåll men rätt som det är så tänds bromsljusen och jag tvingas bromsa in för att föraren framför har nån slags broms-ticks.. Och innan nån nämner vilt, det händer även på lederna i stan, i tunnlar och på alla andra möjliga ställen som kan existera.
Jag vill inte att det ska bli värre och att massvis med folk konstant bromsar utan anledning bara för att dom inte kan hålla foten på gaspedalen.

#i • Uppdaterat: 2019-10-09 15:02
saabnisse

@Panopticon, du åker på tok för nära!

#j • Uppdaterat: 2019-10-09 15:08
Panopticon

Saabnisse, jag är inte en av dom som ligger i röven på bilen framför utan jag har ett respektabelt avstånd. Det är alltså inte en akutinbromsning jag måste göra utan en inbromsning för att slippa en akutinbromsning senare. :)

#k • Uppdaterat: 2019-10-09 16:09
Henrik M

Panopticon: Använd adaptiv farthållare så slipper du sitta och själv modulera med bromsen för att anpassa dig till vad du verkar tycker är mottrafikanter där ute :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.