Nästa artikel
Älgtestextra
Podcast

Älgtestextra

Publicerad 24 september 2019 (uppdaterad 25 september 2019)
Avsnitt 141. Kandidaterna till Årets Bil 2020 har haft en svettig dag. Både undanmanöverprov och autobromstest har stått på agendan. Dessutom tar vi upp suvarna BMW X7, Subaru Forester, Toyota Rav-4, Mazda CX-30 och Range Rover Evoque till närmare granskning. Gäst i detta avsnitt är Expressens Jan-Erik Berggren. Vi vill varna känsliga lyssnare för att detta avsnitt innehåller bilnörderi på mycket hög nivå!
Tryck på play och lyssna på Vi Bilägares podcast. I det här avsnittet hör du redaktionsmedlemmarna Tommy Wahlström, Anders Helgesson och Fredrik Diits Vikström. Gäst är Jan-Erik Berggren, Expressen.

Du kan lyssna i spelaren högst upp på sidan men även ladda ner podden gratis (högerklicka på filen intill artikeln och välj "spara länk som"). Med podden nedladdad kan du lyssna när du vill och var du vill. Du kan även prenumerera på Vi Bilägares podcast via iTunes och valfri podapp!
 
Trevlig lyssning, önskar Vi Bilägares redaktion.

Diskutera: Vad tyckte du om detta avsnitt?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-09-28 22:46
Peter E

Jag som trodde det var vibilägare som testat.... Eller? Vi är väl på deras forum och diskuterar det undanmaöverprov de har gjort?

#w • Uppdaterat: 2019-09-28 22:52
Peter E

Så jag undrar vilken agenda du har shogun, som i alla väder och alla situationer alltid försvarar japanska bilmärken till sista blodsdroppen? Även när de som i detta fall gör bort sig. Då skyller du på att tidningen skyddar inhemsk industri. Det är omöjligt för dig att ens kunna vara det minsta kritisk gentemot Toyota. Att Rav4 gör dåligt ifrån sig, det kan du inte acceptera eftersom i din värld är japanskt bäst och oslagbart. Patetiskt

#x • Uppdaterat: 2019-09-29 09:52
Peter E

Jo jag läser inläggen. Konspirationsteorier lämnar jag helt åt sidan. Oftast äldre män som inte vill se sin världsbild förändras.
Att Toyotan på bilden ovan inte beter sig bra kan väl även du se??
Även om du varit jättenöjd med dina bilar vilket jag inte alls betvivlar.
Även du borde väl se o fatta att det finns bilar som inte beter sig så illa i undanmanöverprov?
Att sedan komma med konspirationshistorier eller säga att vanligt folk inte skulle ha nytta av en bil som beter sig bättre "för de skulle köra av vägen ändå" det visar anser jag endast på en väldigt begränsad vidsyn och ett förtvivlat försvarande av en i detta fall dålig bil.
Men.... jag tror alldeles säkert att du tycker att din RAV-4 är en utmärkt bil, vilket den alldeles säkert är.
Toyota kan bygga bra bilar, utmärkta bilar...men i just detta fall med undanmanöver/älgtest funkar den kanske inte så bra.
Agree?

#y • Uppdaterat: 2019-09-29 14:02
A.L

Fanatism (som här i fallet bilproducent-)) är onekligen ett intressant mänskligt fenomen.

Frågan man ställer sig är om det har ökat över tid - eller om det är medielandskapets förändringar som möjliggör att gruppen fanatiker lätt samlas på en och samma plats?

Ja RAV4 underpresterar i undanmanöverprovet. Det är inget annat än rent fusk av Toyota att släppa ut en sådan undermålig produkt på marknaden. Man har helt enkelt inte satsat resurser på att bilen skall bete sig anständigt i detta prov.

Varför det är skillnad på att snåla på fordonets vägegenskaper istället för avgasrening är det förstås ingen tänkande individ som kan förklara. Båda är nämligen samma sak - med ökat mänskligt lidande som följd.

Så bilen borde beläggas med körförbud fram tills dess att Toyota tar sitt ansvar och berörda ägare bör antingen kompenseras- eller erbjudas en utbytesprodukt.

MVH AL

#z • Uppdaterat: 2019-09-29 15:35
Peter E

Ja det är konstigt(eller?) När RAV-4 inte funkar bra i undanmanöver så är det antingen en konspiration mot Toyota.... eller så finns det sämre bilar som inte nämns, och då är det också en konspiration/agenda mot Toyota.
Och är det inte en konspiration så är ändå de flesta av förarna(Toyotaförare?) så dåliga att ingen har nytta av en bil som funkar bra i undanmanövertest.....
Jag håller med Shogun att det såklart är viktigt hur man som förare reagerar....men ALLA förare(även Shogun) är hjälpta av en bil som fungerar bra i "extrema" situationer. Det spelar ingen roll vad bilen heter , VW, Volvo, Audi, Opel, Renault, Toyota... mm mm.
Skulle en VW funka dåligt i undanmanövertest(har säkerligen hänt) så är det fakta. Jag tror inte på någon konspiration/Agenda emot VW då. Varför skulle jag det? Jag skulle förmodligen inte kommentera det hela :-) Enklast så.

#110 • Uppdaterat: 2019-09-29 15:41
Peter E

Kommer ihåg att det var nån Skoda som krängde däcken av fälgarna för några år sedan(Superb?) i älgtest.
Var det också en konspiration??
En agenda skapad av TV(AMS?) för att misskreditera VAG/Skoda?

#111 • Uppdaterat: 2019-09-29 15:49
Peter E

Ähh, nu fastnade jag i det här....
KAN...jag säger KAN det vara så att underlaget som de kör undanmanöverproven(flygfält) på...påverka.
Har beläggningen på flygfält högre friktion än vanliga vägar......nån som vet?.
Alltså beläggningen på flygfält är gjord så att det är bättre fäste helt enkelt?
Och skulle detta isåfall kunna påverka att tex instyrningen blir för häftig.
Att bilen tar styrning för "bra"?

#112 • Uppdaterat: 2019-09-30 16:49
hultarn

Nu är det ju inte bara TV som underkänner RAV4, i km77 underpresterade den, blev okontrollerbar.
Klarade som bäst 71 km/h, medan t.ex. Grandland klarade 82.
Toyoyta behöver jobba på beteendet i systemen.
https://www.youtube.com/watch?v=j3qrCNR4U9A

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.