Nästa artikel
Fokus på viltolyckor
Nyheter

Fokus på viltolyckor

Publicerad 24 september 2019 (uppdaterad 24 september 2019)
Just nu bedriver Nationella Viltolycksrådet en informationskampanj för att försöka minska antalet trafikolyckor med vilda djur inblandade.
Det sker i snitt en viltolycka var åttonde minut i Sverige. 2018 inträffade över 63.000 viltolyckor, vilket är fler än någonsin förut. Enligt Nationella Viltolycksrådet ser 2019 ut att bli ännu ett rekordår. Hittills har det rapporterats in över 40.000 incidenter. 
– Vi måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, säger Pernilla Persson på Nationella Viltolycksrådet. 

Mellan den 23-29 september genomförs informationskampanjen ”Viltvarning – ta det lugnt”, för att uppmärksamma trafikanterna om farorna längs vägen.

Bland annat delas informationsmaterial ut vid köpcentrum och på vissa orter tar man hjälp av polisen som gör trafikkontroller på vägar som är extra drabbade av viltolyckor. 

Syftet med insatsveckan är också att påminna trafikanterna om att ta det försiktigt när de passerar områden där eftersöksjägare är ute och letar efter djur som skadats i en kollision. För att markera platsen där en eftersöksjägare rör sig sätts ett varningstält upp med texten ”viltolycka”. Här gäller det för bilisterna att lätta på gasen och passera långsamt. 
–  Eftersöksjägarna är människor som arbetar för att minska djurens lidande och förarnas hänsyn gör deras arbete på väg tryggare, säger Pernilla Persson. 

Nationella Viltolycksrådet är ett samarbetsorgan mellan 16 myndigheter och organisationer, bland annat Polismyndigheten, Trafikverket och SOS Alarm. Det finns två verksamhetsgrenar, dels att samordna en viltolycksorganisation med jägare som söker efter trafikskadat vilt, dels ett viltolycksförebyggande arbete. 

Diskutera: Har du eller någon du känner varit med om en viltolycka?
 
Så gör du om det skett en viltolycka:

Ta hand om eventuella skadade och sätt ut en varningstriangel för att varna andra trafikanter.
Även om det inte kan konstateras någon skada på djuret så ska olyckan ändå alltid rapporteras till Polisen via SOS 112. Det finns också en gratisapp till mobilen, "Viltolycksappen", där man kan ange exakt plats för händelsen via gps-koordinater.
Platsen där sammanstötningen skedde markeras med en viltolycksremsa. Den kan hämtas gratis på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor. Remsan går också att ladda ner och skriva ut.

Statistik viltolyckor 2019

Viltslag, antal inrapporterade olyckor januari – september 2019

Rådjur: 30536
Vildsvin: 4101
Älg: 3183
Dovhjort: 1547
Kronhjort: 241
Utter: 69
Örn: 25
Lodjur: 24
Björn: 7
Varg: 7
Järv: 4
Mufflonfår: 1
Övriga djur: 276
Totalt: 40021

Vilda djur enligt jaktförordningen § 40 är björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Ren är tamdjur och klassas inte som vilda djur enligt jaktlagen.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-09-25 17:14
L. Mäkinen

Som vanligt låter det som att folk har glömt delar av tredje kapitlet i Trafikförordningen:
14 § Ett fordons hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn skall tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållandena, fordonets skick och belastning samt trafikförhållandena i övrigt. Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontrollen över fordonet och kan stanna det på den del av den framförvarande vägen eller terrängen som han eller hon kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse.

#m • Uppdaterat: 2019-09-25 19:07
Axa

Mäkinen
”...varje hinder som går att förutse.”

#n • Uppdaterat: 2019-09-25 20:53
saabnisse

@Mäkinen, ok, men hur många vill åka i 15 km/t för att vara säker på att hinna stanna för något snabbt som bara dyker fram ur djungeln vid vägkanten?

#o • Uppdaterat: 2019-09-25 21:49
L. Mäkinen

Skjut inte budbäraren!
Jag citerar bara den enda regel som egentligen behövs i trafiken. Följer man den lär olyckorna bli färre.

#p • Uppdaterat: 2019-09-25 22:20
Axa

Mäkinen
Återigen, så framgår det av lagtexten att man ska kunna stanna bilen framför varje hinder som kan förutses. Oavsett hastighet, ett djur som dyker upp från ingenstans kan ju knappast förutses. Det skulle bli en hel del böter ifall det juridiskt ansågs vara en brott mot paragrafen vid viltolyckor.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.