Nästa artikel
VW räknar med minskade intäkter
Bilsalonger

VW räknar med minskade intäkter

Publicerad 13 september 2019 (uppdaterad 13 september 2019)
I samband med att VWs nya elbilar lanseras ser koncernen över lönsamheten för sina anslutna verkstäder. Volkswagen räknar med att serviceintäkterna minskar med upp till 30 procent.
Frågorna kring hur framtidens bilägande kommer att se ut är många. Men att folk kommer att fortsätta krocka med sina bilar är de flesta övertygande om.
Fortfarande är intäkterna från service, reparationer och tillbehör en kassako för biltillverkare, importörer och auktoriserade verkstäder – det som går under namnet eftermarknad.

Enligt Volkswagen kommer elbilens reparationskostnader vara 20 till 30 procent lägre på grund av färre rörliga delar och mindre slitage. Därför förbereder sig Volkswagengruppen nu för en minskad försäljning av reservdelar.
– Servicemarknaden har under en lång tid varit en nödvändig del av Volkswagens intäkter. När vi nu satsar på fossilfria transporter är det viktigt att vi fortsättningsvis har en fungerande affärsmodell, säger Christian Dahlheim, head of group sales, till Automotive News.

Volkswagen förutspår en 50-procentig försäljningsökning av koncernens samtliga modeller fram till 2030 vilket innebär 150 miljoner VW-fordon totalt. Av dessa beräknas drygt 15 procent vara elbilar. Den fortsatt goda försäljningen är det som ska hjälpa Volkswagen att hämta in de förlorade verkstadsintäkterna på sikt.

För att kunna serva sina verkstäder och elbilskunder effektivt i framtiden uppförs nu ett nytt lager i tyska Kassel för elbilsbatterier och tillhörande fordonskomponenter. Volkswagen garanterar 70 procent batterikapacitet efter åtta år eller 16 000 mils körning på nya ID3.
Redan 2025 räknar biltillverkaren med att sälja tre miljoner elbilar årligen vilket skulle innebära en fjärdedel av den totala Europaförsäljningen.

Diskutera: Kan du tänka dig en elbil vid nästa bilköp?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-09-13 21:47
Styggavargen

Men det är själva fasen, det har gått åt hållet "sparka på däcken" i verkstäderna... tusen saker som skall kontrolleras? Knappt något vettigt gör de men nog tar de betalt så man blir blå i ansiktet. Jag struntar i inspektionerna som de vill göra på min Skoda, det gör man vid besiktningen ändå...varför betala 2000 kr för att de inte gör något som blir till det bättre? Har ni sett "oil fraud" på youtube...googla och se hur det går till i USA.

#c • Uppdaterat: 2019-09-13 21:53
edmund

Så elbilarna har inte kupefilter, länkarmar, fastärgande bromsar, hjullager m.m.? Måste vara dyra oljebyten på VW om de tror på 50% lägre intäkter för verkstäderna.

#d • Uppdaterat: 2019-09-14 07:24
McTar

Edmund, det är dyr service på fler ställen.
Oljan har du rätt i, att betala kan tio gånger mer för den än vad de köper in den för(och den försvinner) - ja då kommer de tappa förtjänst...

#e • Uppdaterat: 2019-09-14 09:19
1

Klart det är enklare och därmed billigare att serva en elbil än en fossilbil, det går inte att diskuteras bort.
Batteribyten kommer nog inte bli alls vanligt, se bara på Prius som funnits så länge och aldrig byts det batteri på den, det är bara en farhåga för motsträvare. Dessutom har turbobyten eter 10 000 mil accepterats men det kanske är för att det händer så frekvent.
Någon slags skatt kommer så klart att behövas för att ersätta bensinskatten, dels måste staten få in pengar annrs fungerar inte samhället (jo så är det faktiskt) och dels är inte heller elbilar bra för miljön (även om de är oändligt mycket bättre) och de kräver ju fortfarande vägar att köra på mm mm.

#f • Uppdaterat: 2019-09-14 09:19
Oaktree

Edmund
Få eller inga chassiartiklar behöver vara föremål för serviceintervall. Dessutom sker inte degraderingen så förutsägbart, utan beror mer på körstil och underlag
De få rörliga delar som finns på en elbils chassi kan också säkert kontrolleras årligen på besiktningen.
Det blir en svår nöt för tillverkarna att motivera höga servicekostnader för denna biltyp. Likväl står eftermarknaden för en stor del av biltillverkarnas intäkter. Lösningen blir nog snarare nya ägandeformer, serviceavtal med längre avtalstid, batterihyra, bilpooler, bilparksavtal för stat, kommun, regioner och stora eller medelstora företag.
Skulle tro att den reella minskningen är snarare 50%...

#g • Uppdaterat: 2019-09-14 09:25
Reverend Benny

Varför snackar ni om hybrider då artikeln handlar om EL-bilar?

Tror en väg framåt är att man får leasa eller delvis leasa bilen.
Som att batterier hyrs osv.
Tillverkaren behöver få in pengar, ganska självklart. Och sålänge tillverkaren ser en vinst så kommer bilen fortsätta supporteras.
Tillverkarna måste få chansen att tjäna pengar löpande på produkterna, det tjänar vi alla på i långa loppet.

#h • Uppdaterat: 2019-09-14 12:18
40-talisten

Tesla har numera slopat service på sina bilar, det behövs inte. Men t.ex Audi kräver att deras elbilar ska servas lika ofta som motsvarande fossilbilar, annars gäller inte garantin. Då kollas bara sånt som bilprovningen tar ca 500 kr för, men Audi tar fem gånger så mycket för samma sak. När ska deras kunder vakna, och vägra betala för detta ocker?

#i • Uppdaterat: 2019-09-14 12:31
Reverend Benny

Tycker Audis sätt att se det är väldigt klok och är i linje med hur många andra företag arbetar. Jag vill gärna ha säkra bilar på vägarna med fungerande säkerhetsfunktioner såsom bromsar.

Har man köpt en Audi så har man sannolikt råd med en service.

#j • Uppdaterat: 2019-09-14 13:35
40-talisten

@Rev. Benny: Känns det tryggare om en märkesverkstad kollar bromsarna på din premiumbil, än om bilprovningen gör samma sak för en femtedel av Audis pris? Har man råd med Audi, ja då ska man inte klaga över saltade verkstadsräkningar enligt dig?

#k • Uppdaterat: 2019-09-14 19:49
Thommys

Men detta är inget nytt. I all utveckling försvinner sådant som inte behövs längre. Tänk på Extrafilm i Tanum och alla andra framkallningsföretag. Vi fotar som aldrig förr ändå behövs de inte. Inom bilsektorn har vi gått från rundsmörjning till bilar som inte behöver regelbunden service alls.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.