Nästa artikel
Tusen nya fartkameror ska upp
Nyheter

Tusen nya fartkameror ska upp

Publicerad 6 september 2019 (uppdaterad 6 september 2019)
Nu ska tusen nya fartkameror sättas upp längs landets farligaste vägar. Framförallt handlar det om 70- och 90-vägar med mötande trafik.
Beslutet om en kraftig utbyggnad av landets fartkameror har diskuterats tidigare men finns nu definitivt med i Trafikverkets nya aktionsplan för säker vägtrafik.
– Vi har sett att satsningen på fartkameror har gett önskad effekt, nämligen att sänka medelhastigheten, säger Göran Bolinder, chef för Trafikpolisen i Stockholm.

Nollvisionens nuvarande etappmål för vägtrafiken är att antalet omkomna ska halveras mellan 2007 och 2020. Det innebär högst 220 omkomna under 2020 vilket ser ut att lyckas med 136 omkomna i trafiken hittills i år.
– Många tror att fartkamerorna är en kassako för staten men för oss inom Polisen handlar det om att sänka medelhastigheten. I princip minskar dödsolyckorna på alla sträckor där vi sänker hastigheten, säger Göran Bolinder.

Fartkamerorna kommer att placeras ut där de behövs som mest vilket är längs vägar med mötande trafik. Totalt handlar det om 250 mil vägsträcka. I dag finns cirka 1 600 fartkameror utplacerade och utbyggnaden beräknas vara klar tidigast 2024.
Trafikverkets aktionsplan består av totalt 111 olika åtgärder för perioden 2019-2022. Förutom rätt hastighet är andra viktiga områden nykter trafik och säker cykling. Genomförs planen i sin helhet ska minst fyrtio liv kunna räddas årligen i trafiken.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11p • Uppdaterat: 2019-09-09 18:20
Pi

Här håller jag med Henrik och Hacken till fullo !

#11q • Uppdaterat: 2019-09-09 21:10
Johnna

Instämmer helt!

#11r • Uppdaterat: 2019-09-09 21:20
Svenne60

Henrik M, Hackenbush och Pi; Så ni menar att satsning på fartkameror är det viktigaste för oss i Sverige nu. Ni har inte hört talas om fattigpensionärer, katastrofen inom sjukvård, skola, omsorg polis, rättsväsende, otrygghet och våld på gator o torg, att glesbygdskommuner håller på att gå i konkurs. osv. osv. Dessutom tycker ni att hastighetsgränserna är vettiga och satta för att minimera olyckor? Ni ser inte att olyckorna orsakas av annat än för hög hastighet.

#11s • Uppdaterat: 2019-09-09 21:23
rnilson

Johnna, problemet är INTE att många är ögontjänare och bara anpassar farten just före kameran. Problemet är de som håller tillåten hastighet men ändå bromsar vid kamerorna. Det är väldigt många som gör så.

#11t • Uppdaterat: 2019-09-09 21:30
Henrik M

Svenne: Läste du ut de åsikterna av det vi skrev bör du nog läsa en gång till vad vi skrev.
Tror du med vet om du tänker efter att man kan ägna sig åt mer än en sak/åtgärd i taget.

#11u • Uppdaterat: 2019-09-10 10:52
Hackenbush

Svenne, man kan inte bara strunta i fortkörarna även om det behövs pengar inom många andra områden.
Hur skulle det se ut på vägarna om 1-2 år om man struntade i alla trafikregler? Det skulle bli racerbanor överallt.
Om inte bilister vill hålla sig till hastighetsgränserna finns det bara fartsänkningar och kameror kvar att ta till, det är tråkigt men det enda att göra för att få ner farterna för fortkörarna.
Hastighetsgränserna är inte vettiga på många vägar men det får ned medelhastigheten i alla fall.

#11v • Uppdaterat: 2019-09-10 14:04
Svenne60

Hackenbush, Klart att man inte ska strunta i trafikregler, men efterlevnad av hastighetsgränser blir inte bättre med sänkta gränser, men helt tvärtom de tappar i legitimitet ännu mera. Däremot skulle efterlevnaden öka till en väldigt hög nivå om man höjde istället för att sänka, som man gör idag, eftersom de skulle ses som rimliga att följa. Och det här med racerbanor, jag tror att de allra flesta inte skulle se den allmänna vägen som racerbana oavsett hastighetsgränser. Sedan finns det några väldigt få som ser sig som formel-1 förare, dessa kommer man ändå inte åt med regelverk, det krävs andra metoder som t.ex beslagtagen bil en viss period, från en månad till ett år i straffskalan. Men grundregeln borde vara farligt beteende istället för att stirra sig helt blind på hastighet som trafikverket och politikerna gör. Jag ser inga problem med t.ex. 150 km/t på en bra motorväg i sommarväglag

#11w • Uppdaterat: 2019-09-10 16:26
Johnna

Svenne: Så vi ska bara följa de regler vi själva tycker är motiverade?

#11x • Uppdaterat: 2019-09-10 16:52
Svenne60

Johnna, nej inte så men lite måste man få tänka själv, jag menar var går gränsen mellan en kvävande lagiskhet och sunt förnuft. Tänk en rak fin 70-väg i fullt dagsljus över åkermark med fri sikt åt alla håll, där tycker jag att jag kan hålla 80-90 utan att känna mig som en dålig ansvarslös lagbrytare. De finns många vägar där hastigheten är politiskt bestämd, utan hänsyn till vägens beskaffenhet och faktiska omständigheter för vad som är en säker hastighet.

#11y • Uppdaterat: 2019-09-10 19:26
Farbror Blå

Det sägs vara svårt om inte omöjligt att få vuxna människor att ändra politisk uppfattning. Det är ett liknande fenomen med mycket annat som t.ex. regelefterlevnaden i trafiken. Folk har tusen ursäkter för att de gör avsteg från regelverket. Det brukar heta: "Jag skulle bara", "Det var första gången". "Jag har bråttom därför att jag ska på".
Hastigheten har en väldigt stor betydelse för uppkomsten av olyckor samt hur pass illa skadad man blir när olyckan inträffar. Bilarna blir allt säkrare, men våra kroppar är lika dåligt skapta att utsättas för trafikolyckor i höga hastigheter som för 1000 år sedan. Det har en stor betydelse om man krockat i ex. 75 km/h istället för 90 km/h. Man ska även vara medveten om att alla som kör olika fordon inte är lika duktiga och alerta förare som Svenne. Fordonsförare är trötta, påverkade, stressade, har diverse personlighetsstörningar som påverkar körningen negativt, känner att de måste kolla på mobiltelefonen under körning, osv. Det är sådana saker man ska tänka på när man hävdar att det ska vara högre hastigheter. Hastighetskameror är ett sätt att få ner hastigheten som sannolikt sparat en hel del liv och allvarliga skador. Kostnaden för kamerorna är troligen en "piss i Mississippi" för vad kostnaden för
trafikolyckorna hade inneburit.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.