Nästa artikel
Tusen nya fartkameror ska upp
Nyheter

Tusen nya fartkameror ska upp

Publicerad 6 september 2019 (uppdaterad 6 september 2019)
Nu ska tusen nya fartkameror sättas upp längs landets farligaste vägar. Framförallt handlar det om 70- och 90-vägar med mötande trafik.
Beslutet om en kraftig utbyggnad av landets fartkameror har diskuterats tidigare men finns nu definitivt med i Trafikverkets nya aktionsplan för säker vägtrafik.
– Vi har sett att satsningen på fartkameror har gett önskad effekt, nämligen att sänka medelhastigheten, säger Göran Bolinder, chef för Trafikpolisen i Stockholm.

Nollvisionens nuvarande etappmål för vägtrafiken är att antalet omkomna ska halveras mellan 2007 och 2020. Det innebär högst 220 omkomna under 2020 vilket ser ut att lyckas med 136 omkomna i trafiken hittills i år.
– Många tror att fartkamerorna är en kassako för staten men för oss inom Polisen handlar det om att sänka medelhastigheten. I princip minskar dödsolyckorna på alla sträckor där vi sänker hastigheten, säger Göran Bolinder.

Fartkamerorna kommer att placeras ut där de behövs som mest vilket är längs vägar med mötande trafik. Totalt handlar det om 250 mil vägsträcka. I dag finns cirka 1 600 fartkameror utplacerade och utbyggnaden beräknas vara klar tidigast 2024.
Trafikverkets aktionsplan består av totalt 111 olika åtgärder för perioden 2019-2022. Förutom rätt hastighet är andra viktiga områden nykter trafik och säker cykling. Genomförs planen i sin helhet ska minst fyrtio liv kunna räddas årligen i trafiken.
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-09-06 09:19
saabnisse

"Förutom rätt hastighet är andra viktiga områden nykter trafik och säker cykling. "
Och hur sjutton har man tänkt att 1000 nya kameror ska kunna påverka nykterhet och cykling?
Och det accelererande drogmissbruket?
Nej, man är helt snett ute, kameror skapar enbart ett utökat antal låtsasislamister som med sin niqab kan passera kamerorna i för hög hastighet.
Övriga blir olagliga bakom lösskägg och tomtemasker.

En effektiv övervakning kan endast utföras av vägpatruller i målade bilar, det är där man ska lägga pengarna istället för på plåtpoliser.

#2 • Uppdaterat: 2019-09-06 09:27
EnannanRobban

Det skulle vara väldigt intressant, även om det ALDRIG kommer att gå att få fram...
Hur många av knäppta bilder där en bil framförts över 6+ förbi en kamera leder till mål, dvs betald räkning?
Jag killgissar lite här nu...
Ganska många solskydd, händer, lösskägg eller annan maskering troligen, bilar utan skylt, målis-bilar, köra någon annans bil, tjänstebilar, utlandsregistrerade bilar osv.
För om jag kör någon annans bil än någon närståendes så kommer det inte ens skickas någon räkning. Målisen kommer inte heller få någon räkning...

Nisse, nu är det inte kamerorna som skall skapa nykterhet eller säkrare cykling, läs texten igen :-)

#3 • Uppdaterat: 2019-09-06 09:33
Klarsynt

Leder de inte till utökade utsläpp? I min erfarenhet så bromsar folk strax innan fartkameran, varefter de gasar på igen efter den.

Är detta verkligen miljövänligt?

.

#4 • Uppdaterat: 2019-09-06 09:43
Henrik M

Klarsynt: Om en jämn hastighet hålls så behöver man inte gasa på efter kameran.......Folk kanske skulle lugna ner sig lite istället, stressa mindre, må bättre.....lägg farthållaren på rätt hastighet och åk med :) Så skulle vi ha ett mycket trevligare trafikklimat.

#5 • Uppdaterat: 2019-09-06 09:48
L. Mäkinen

Det verkar som de flesta har börjat hålla farten där det är flera kameror i rad. Nån enstaka bil bromsar och gasar igen, men det är väl gubbar utan elektronik som hjälper dem hålla farten.

#6 • Uppdaterat: 2019-09-06 09:59
Klarsynt

@Henrik M

Ja, fast nu lever vi inte i La la Land utan i verkligheten och där beter sig folk på detta vis.

.

#7 • Uppdaterat: 2019-09-06 10:00
AndersL

De nya hastighetsbegränsningarna 40, 60, 80 är idiotiska eftersom de inte efterlevs och uppfattas som för låga. Endast ett fåtal håller dom och respekten för lagar och förordningar på våra vägar urholkas därmed. Vad var det för fel på 50, 70, 90? Tror inte ett ögonblick på att en sänkning med si och så många km/timme räddar x antal människoliv om året. Hur vet man det? Bort med hastighetstalibanerna från våra myndigheter innan det blir 30, 50 och 70 eller ännu lägre.

#8 • Uppdaterat: 2019-09-06 10:09
pinjong

Jag tror att det kommer att krävas 10 miljoner kameror innan vi har noll döda.

#9 • Uppdaterat: 2019-09-06 10:20
Farbror Blå

Välkommet beslut. Även om det bara är 40-50 % som lyckas lagföras av de som fotograferas så fyller kamerorna sin funktion, medelhastigheten sänks och olyckstalen sjunker. Självklart vore det bättre om det hade stått poliser på varje plats där kamerorna står istället, men tyvärr finns det inte så många poliser. Det skulle även kosta samhället stora pengar om kamerorna skulle ersättas av poliser. En kamera kostar om jag minns rätt ca 500000 att sätta upp, vilket är en liten kostnad i sammanhanget då man räknar med att ett förlorat människoliv kostar samhället ca 20 miljoner eller mer (för att inte tala om lidandet för de anhöriga).

#a • Uppdaterat: 2019-09-06 10:55
Henrik M

Klarsynt: Men då får väl folk ändra sitt beteende efter en nya omständigheter. Alla kanske inte är lika trångsynta som dig och motståndare till allt. Sen tror jag det blir ett skifte per automatik när fler och fler ser fördelarna med det semiautonoma och den vilsammare körning det ger.
Nu vet jag inte hur mycket moderna bilar du kört, men alla jag pratat med som kör med moderna hjälpmedel och använder dem, säger att de blivit mycket mer harmoniska i trafiken och kör lugnare och kommer fram mycket mer utvilade.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.