Nästa artikel
Suv svartare än natten
Nyheter

Suv svartare än natten

Publicerad 2 september 2019 (uppdaterad 2 september 2019)
BMW har lackat nya X6 i vantasvart, en superfärg som absorberar i stort sett allt ljus som träffar den.

På bilmässan i Frankfurt i mitten av september visar tyska BMW upp ett unikt exemplar av X6. Det gäller bara att bakgrunden är ljus, för annars lär ingen se den.

Bilen är nämligen lackad i vantablack, eller vantasvart. Ordet är en förkortning av Vertically Aligned NanoTube Arrays. Det är ett pigment som består av mikroskopiska rör, vilka suger åt sig drygt 99,6 procent av allt ljus som träffar. 

Eftersom nästan ingenting reflekteras uppfattar det mänskliga ögat en vantasvart yta som tvådimensionell. Trots detta tror BMW ändå att den supermörka färgen är ett bra exempel för att visa upp suvens nya former. De har dessutom modifierat färgen en aning så att den skickar tillbaka lite mera ljus, och döpt lackfärgen till vantablack VBx2. 

Hussein Al Attar, som är kreativ designchef på BMW, tycker att vantasvart är en utmärkt bilfärg.
– Det öppnar upp nya möjligheter för oss som designers. Vi föredrar ofta att prata om silhuetter och proportioner snarare än ytor och linjer. Vantablack VBx2-beläggningen är utan någon distraktion från ljus och reflektioner. Jag är mycket stolt över hur vacker den nya BMW X6 har visat sig, inklusive dess djärva och uttrycksfulla ytor. 

Han tror att färgvalet kan bli en hit i framtiden. 
– Absolut. BMW X6-förare är bland våra mest extroverta och frisinnade kunder. Om någon skulle välja ett vantablack-färgalternativ skulle det definitivt vara en BMW X6-förare.

Diskutera: Vad tycker du om BMW X6 i vantasvart?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-09-02 23:57
Hn

Hmmm, absorberar alltså närapå allt ljus? Även våglängder utanför det synliga såsom radar?

#c • Uppdaterat: 2019-09-03 06:17
John2008

Häftig färg, men på en ful bil!

#d • Uppdaterat: 2019-09-03 08:39
Kanske

Funderar lite på detta färgval. Tekniken påminner lite om stealth, smygteknik kanske det heter på svenska. Tanken för flygplan, fartyg och fordon med stealth är ju att absorbera alternativt rikta iväg radarvågorna så att dessa inte reflekteras tillbaka till sändaren.
Denna färg fungerar absorberande. Den är svår att se och på längre avstånd säkert omöjlig att se. Det enda som kan avslöja att det är något där är fönster.

Undrar om BMW tänkt igenom konsekvenserna med denna färg. Jag tror inte det. Risken är att man öppnar en Pandoras ask.

#e • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Även denna svarta bil lär bli skitig.
Troligen helt förfärligt ful då/om den råkar komma ut i trafik.

#f • Uppdaterat: 2019-09-03 12:55
PREVIA

Kanske ingen bra kulör nu när varannan bilist med nyare bil inte lärt sig hur man får baklyset påslaget i mörker.

#g • Uppdaterat: 2019-09-03 16:29
Vorwärts

Hur hett blir det inne i kupén om man låter bilen stå parkerad i solen en varm sommardag?

#h • Uppdaterat: 2019-09-03 20:31
saabnisse

Jag undrar hur den ser ut när en flitig vaxmupp fått hålla på med sina kemikalier och sin polermaskin?

#i • Uppdaterat: 2019-09-04 00:36
Vorwärts

saabnisse: antagligen rätt så dassig, nanorören som pigmentet består av är känsliga. Citerar från tillverkarens hemsida: "Once sprayed, it leaves behind a structured light absorbing layer. It should not be used in areas subject to direct contact or abrasion."

Du får alltså en lack som inte håller för nötning eller tål att bli vidrörd så man kan ju glömma att ens handtvätta den, mindre optimalt för en bil som faktiskt ska användas på vägar med allt vad det innebär av damm, stenskott, grusblästring, insekter m.m.

#j • Uppdaterat: 2019-09-04 10:23
saabnisse

@Vorwärts, så frågan blir ju då:
Vad sjutton ska man ha den till?
Har den något existensberättigande?

#k • Uppdaterat: 2019-09-04 14:34
Vorwärts

saabnisse: bilen i artikeln är visserligen ett unikt utställningsexemplar avsett att visas upp på mässor, mest troligt fraktas den i täckt trailer fram och tillbaka så den är tänkt som ett koncept, något som visar hur det kanske kan se ut i framtiden om tillverkaren kan ta fram en lack i vantasvart som faktiskt går att använda på bruksbilar i verklig trafik.

Ur rent utilitaristisk synpynkt behövs den såklart inte (jag är fast övertygad om att ingen under några som helst omständigheter egentligen behöver en suvcoupé) men biltillverkarna gillar ju att visa upp alla möjliga sorters konceptbilar lite då och då av vilka ytterst få någonsin hamnar i produktion.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.