Nästa artikel
Jaguar Land Rover tror på 3D i head-up displayen
Nyheter

Jaguar Land Rover tror på 3D i head-up displayen

Publicerad 30 augusti 2019 (uppdaterad 30 augusti 2019)
Brittiska biltillverkaren håller på att utveckla ett system med digitala och tredimensionella varningsskyltar som dyker upp i förarens synfält.

Jaguar Land Rover tar fram sin nya innovation tillsammans med en forskningsavdelning på Cambridgeuniversitetet i Storbritannien. De använder sig av augumented reality eller förstärkt verklighet, där datorgenererade synintryck smälter samman med den verkliga världen.

De positiva effekterna sägs vara att reaktionstiden kortas ner och att det i förlängningen kan hjälpa till att få ner olyckstalen i trafiken. 3D-glasögon behövs inte, istället övervakas ögonrörelser och bilderna projiceras utifrån detta.

Tekniken kan också användas i underhållningssyfte för att visa filmer i 3D framför passagerarna, något Jaguar Land Rover tror kommer att bli vanligt när de självkörande bilarna tar plats i vår tillvaro. 

Tidigare har vi skrivit om bildelstillverkaren Bosch som håller på att utveckla tredimensionella varningar som kan poppa upp i mätarklustret framför föraren. 

Diskutera: Tror du att 3D-varningar kommer att bli vanliga i framtidens bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-08-30 12:55
celef

Jag tycker det är en bra idé, det vore väldigt bra om man varnades för djur vid vägkanten, dom små stackarna får verkligen lida nu när jag ser dem så sent när jag kör så väldigt fort

#2 • Uppdaterat: 2019-08-30 16:05
Bilräven

Verkar bra! Ser lovande ut.
Om framrutan dessutom kan bli en "biograf-duk" i 3D, när de autonoma bilarna är verklighet, blir det ju full pott för alla i bilen. Men - man kan ju tycka att bild-ansvarig, i ovan artikel, borde ha en jaguar i bilden i en Jaguar och inte en tiger... pust o stön!

#3 • Uppdaterat: 2019-08-31 20:35
saabnisse

Att få varningar är ju ok, men varför i 3D?
Det tror jag blir enbart störande.

#4 • Uppdaterat: 2019-09-01 09:46
Hackenbush

Att se en film i 3D är en sak men varning i 3D? Blir en varning mer varning om den är i 3D?

#5 • Uppdaterat: 2019-09-01 10:52
Henrik M

Hacken, om man tar bort "det vi haft i 50-år funkar lika bra"-glasögonen för en stund och ser möjligheter så är det inte speciellt svårt att förstå att en varning som dyker upp holografiskt på vindrutan uppmärksammas fortare än en varningslampa nere vid instrumenten.....

#6 • Uppdaterat: 2019-09-01 12:15
Hackenbush

Man kan få varningar i skärmen eller instrumentpanelen eller på rutan utan att det behöver vara i 3D. Jag tror inte att varningar uppfattas snabbare bara för att de är i 3D.
Detta betyder bara att bilfabrikanterna tycker om att leka med datorn i bilen.

#7 • Uppdaterat: 2019-09-01 12:28
Henrik M

Hacken: Självklart är det så, enbart lek o trams som ligger bakom det.....tycker du snarast ska kontakta företagets ledning och berätta vart deras utvecklingspengar går som de släppt till troligtvis helt utan att veta mer än dig om detta....

#8 • Uppdaterat: 2019-09-01 14:16
Hackenbush

Bilföretagen gör vad de vill även om jag personligen tycker att det är trams. Jag har inga som helst planer på att stoppa dem. Däremot kan jag ju strunta i att köpa bilar med 3D-skärmar i. Enkelt va? Du hade nog ingen aning om detta.

#9 • Uppdaterat: 2019-09-01 14:38
Henrik M

Precis, det är du personligen som tycker det är trams! Men bara för att du är av den lite mer trångsynta sorten innebär det ju inte att det du tycker är trams faktiskt är trams, eller hur? Det du anser vara trams kanske räddar liv.....oj, är det då fortfarande trams?
Men ja, du är fri att köpa vad du vill. Hoppas bara inte du skadar eller dödar nån bara för du tyckte det säkerhetshöjande du valde bort var trams.....

#a • Uppdaterat: 2019-09-01 14:49
Hackenbush

Du verkar inte förstå något alls Henrik.
Jag är för säkerhetssystem fullt ut, jag anser bara att de inte behöver vara i 3D. Varningar i 2D funkar precis lika bra.
Det är du som är inskränkt för att du inte accepterar att inte alla tycker precis som du.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.