Nästa artikel
Bilfrågan: Tanken bakom tanklocken?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tanken bakom tanklocken?

Publicerad 29 augusti 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
”På majoriteten av europeiska bilar sitter tanklocket på passagerarsidan, på asiatiska på förarsidan. Finns det någon historisk bakgrund till varför det är så?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag är nog inte den enda som sett den förvirring som kan uppstå på en bensinstation beroende på att tanklocket antingen sitter på förarsidan eller på passagerarsidan. Finns det någon historisk bakgrund till varför det är så?
På majoriteten av europeiska bilar sitter tanklocket på passagerarsidan, på asiatiska på förarsidan. Vissa biltillverkare är konsekventa med placeringen, andra verkar inte riktigt kunna bestämma sig, som till exempel Ford och Nissan. De flesta Volvobilar har tanklocket på passagerarsidan, utom på äldre modeller där det är tvärtom. Ännu märkligare är när det finns enstaka undantag som en Peugeot jag nyligen såg med tanklocket på förarsidan.
TVE

Svar:
Jag tror att du själv är inne och snuddar vid svaret. När tillverkaren i huvudsak vänder sig till, eller befinner sig på marknader med högertrafik vill man ha tanklocket på höger sida, troligen beroende på att vid ”soppatorsk” är det säkrare om man står på insidan av bilen med reservdunken i stället för ut mot trafiken. Och i Sverige ändrade vi ju från vänster- till högertrafik, varför äldre Volvobilar av säkerhetsskäl hade tanklocket på vänster sida vid den tiden. Och man kan kanske säga att det är en historisk förklaring, eftersom bilen påminner om tankning i god tid och att man i dag har längre aktionsradie än när bilen blev var mans ägodel. Men förvirringen vid bensinmacken borde inte vara märkbar med tanke på att de flesta bilar har den lilla pilen vid bränslemängdsmätaren som talar om på vilken sida tanklocket sitter!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-08-30 12:50
celef

Både fram och bak skulle jag vilja säga, ibland passar det bäst att ladda där bak och ibland passar det bäst att ladda där fram

#m • Uppdaterat: 2019-08-30 13:17
PHME

Första generationen S/V40 till vänster, just det, tack Karl Gunnar.

#n • Uppdaterat: 2019-08-30 19:42
saabnisse

Jag struntar i på vilken sida tanklocket sitter, jag byter innan bränslet tar slut!

#o • Uppdaterat: 2019-08-30 20:14
Raphael

Fram för laddkontakt. Passar både när man kör in med fronten och sidovis parkering. Är den bak på sidan måste man i flera fall backa in bilen till laddstolpen. Iofs har ju de flesta backkamera idag, men ändå.,.

#p • Uppdaterat: 2019-08-30 20:21
Henrik M

Bak fungerar väl med för sidovis parkering?
Bättre backa in när det ska parkeras, är övertygad om att väldigt många olyckor som sker på parkeringsplatser skulle undvikits om folk valde det säkrare att backa in och köra ut ur rutan. Det är när folk backar ut från diverse parkeringar som de flesta såna småskador sker. Med luckan bak minskar risken för isbildning över den med som det redan redovisats problem med. Samt om man ska knyta an till fossilövergången är folk mest vana vid tankning i den ändan.

#q • Uppdaterat: 2019-08-30 23:26
Världens vackraste man

Hmmm... Frågan handlar om bränslepåfyllningen bäst sker på vänster eller höger sida av bilen. Några filurer här beskriver då var de helst ser sladden på elbilar. Betyder detta att elbilsfanatiker har svårt att läsa frågan eller att de har svårt att förstå frågan?

#r • Uppdaterat: 2019-08-31 00:30
Henrik M

Världens....: Läser du tidigare inlägg innan du skriver så slipper du ställa dumma frågor, i Inlägg 19 ställdes en intressant följdfråga och den svarades det vidare på. Så nej, det handlar inte om varken fanatiker eller läsproblem :)
Sen inser väl till och med du att det finns en naturlig koppling mellan bränslelucka och laddlucka.....

#s • Uppdaterat: 2019-08-31 12:36
Mr.Wheeler

Backa in i parkeringsruta är värdelöst, då måste man köra ut bilen för att lasta bagage.

#t • Uppdaterat: 2019-09-10 18:26
Roy J

Det finns några fåniga kommentarer som jag kanske inte ska gå in närmare på.

Jag ställer mig ofta lite väl nära pumparna, så för min del är det kanske bättre med tanklocket på höger sida, så att jag kan slå upp dörren ordentligt när jag ska stiga ur för att tanka. Skulle jag mot all förmodan få soppatorsk och då till och med ha en reservdunk med mig, så är det givetvis bättre.
Finns det plats att ställa sig lite längre från pumparna är förstås det bekvämaste med locket på vänster sida.

Ladduttag ska inte sitta i fronten, vilket konstaterats i Vi Bilägares tester. De fryser lätt igen och är garanterat skitiga.
Audi e-tron har dubbla uttag, ett på varje sida, framför dörrarna. Dock är det bara det ena som klarar snabbladdare. Jag såg i ett test att en del laddstationer har så kort sladd den inte når fram till uttaget på Audin, som ju är en stor bil, med lång front. (Den är bra mycket längre än i-Pace trots att den har kortare hjulbas.)
Det borde av tillverkningsskäl vara lättare att sätta ladduttag i den främre delen av bilen (för att ta det kort), helst då på förarsidan.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.