Nästa artikel
Bilfrågan: Varför blir förbrukningen högre?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför blir förbrukningen högre?

Publicerad 28 augusti 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
”Förbrukningen blir cirka tio procent högre jämfört med andras dieselbränslen. Varför?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag har en Volvo V60 och har märkt att förbrukningen blir cirka tio procent högre med Preems diesel jämfört med andras dieselbränslen. Varför? Jag har därför slutat tanka på Preem. Jag kör huvudsakligen långa körsträckor och uppskattar att 90 procent av min årliga körsträcka är på 400 km eller längre. 
A Carlsson

Svar:
Jag antar att du menar Preems Evolution Diesel Plus. Poängen med bränslet är att det bara innehåller fossil diesel till 50 procent och att bränslet därför sänker CO2-utsläppen rejält. Skulle vi jämföra 100 procentigt bränsle bestående av hydrerade vegetabiliska oljor och/eller animaliska fetter, HVO100, gentemot fossil diesel, så uppgav Energimyndigheten 2017 ett energiinnehåll på 9,80 kWh/l för Diesel MK1 och MK2, gentemot 9,44 kWh/l för HVO100. Skillnaden är alltså inte mer än 3-4 procent. Vid låginblandning har tester givit antingen lite högre eller lite lägre förbrukning. HVO kan dessvärre innehålla palmolja vilket är omdiskuterat beroende på risker för att regnskog ersätts med odling för bränsle. Preem uppger att man inte använder palmolja, utan i huvudsak just tallolja. Det är möjligt att miljödiesel precis som bensin med låginblandning av etanol kan ge något högre förbrukning, men miljövinsten är än större – en sänkning av CO2-utsläppen med 44 procent jämfört med den fossila varan. Tio procent högre förbrukning låter mycket. Men å andra sidan vet man troligen inte exakt hur ett nytt bränsle fungerar förrän det hamnar i tanken.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-08-28 21:23
mso 1000

Hehe. Eftersom frågeställaren sällan kör under 40 mil när han kör och han har 90% långkörning tror jag mer på han än ni som småkör nån mil om dan.

Och när jag kör till fjällen så tar bilen alltid nån eller några tiondels dl mer på färddatorn upp än hem från fjällen.
Skälet torde väl vara höjdmetrarna med utförsbacke hem.

#c • Uppdaterat: 2019-08-28 22:02
JorgenE

Jag provade att tanka Evolution Diesel Plus under en semesterfärd, och jag kunde inte notera någon högre förbrukning än med övrigt skattemjölkar-bränsle som säljs i Sverige. Tankar jag istället i valfritt annat land, ja då snackar vi förbrukningssänkning på 10% och uppåt.

#d • Uppdaterat: 2019-08-29 05:20
John2008

Eftersom Preem Evolution Diesel Plus innehåller 43 % HVO (och 7 % RME) blir ju skillnaden i energiinnehåll jämfört med "vanlig" diesel (5 % RME och 9,77 kWh/ l), ännu lägre än de 3-4 % som Erik skriver om ovan och alltså blir siffrorna runt 1,5-2 %. HVO:s stora fördel är att den har ett betydligt högre cetantal, alltså tändvillighet, vilket gör att bilen startar lättare och blir piggare.

Jag märkte ingen skillnad i förbrukningen vad gäller "vanlig" diesel (5 % RME) och HVO 100 % som jag tankar nu för tiden.

På https://www.preem.se/privat/drivmedel/produktkatalog-privat/produkter/diesel/preem-evolution-diesel-plus/ och under FAQ står:

"Är det samma bränsleförbrukning för Preem Evolution Diesel Plus som för er övriga diesel?
Ja, Preem Evolution Diesel Plus har samma effekt och bränsleförbrukningen är densamma."

#e • Uppdaterat: 2019-08-29 19:08
Rmn

Vi har en S60 2012 D5 och tankar där vi kan med Preems diesel. Vi märker ingen skillnad gentemot då vi tankat hos andra bensinbolag. Förbrukningen ligger något lägre än den från Volvo angivna och då mäter jag den faktiska förbrukningen inte den uträknade av bilen. Har några gånger i nödlägen kört på den riktigt gamla dieseln, då ökade förbrukningen.

#f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Pratade senast i helgen med en entreprenör. Dom kör sina undermotoriserade maskiner (dvs maskiner med liten motor i förhållande till maskinen) på ”blankdiesel” dvs en diesel utan iblandning av något biologiskt. Detta för att få ut mer effekt och betydligt lägre förbrukning från motorerna, med det lägre driftskostnad. Däremot så var enligt han inte maskiner med rejälare motorer i förhållande till maskinens kapacitet på långt när lika känsliga för bränslekvaliteten.
Jag märker en skillnad på andra decimalen om jag tankar Norsk diesel med mindre iblandning

#g • Uppdaterat: 2019-08-30 21:24
Abadmotherfucker

Jag kör mycket i tjänsten med en V90 D4 och använder enbart HVO100 sedan det blev godkänt av Volvo. Min erfarenhet ar annorlunda, jag har till min förvåning, trots ett lägre energiinnehåll, mätt upp en ca 4% lägre förbrukning jämfört med vanlig diesel(OKQ8). Med moderna motorer idag beror mycket på hur de är optimerade, med hjälp av mjukvarujusteringar är det möjligt att få skilda resultat med i grunden samma motor. Dessutom spelar körförhållanden och diverse andra parametrar stor roll

#h • Uppdaterat: 2019-08-28 22:29
milkylainen

L.Mäkinen: bränsle har aldrig vart så rent som nu. Kraven är skyhöga och syntetiska paraffiner är inte "avfall".

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.