Nästa artikel
Bilägare stämmer Tesla för försämrad räckvidd
Nyheter

Bilägare stämmer Tesla för försämrad räckvidd

Publicerad 12 augusti 2019 (uppdaterad 12 augusti 2019)
En mjukvaruuppdatering ska ha kapat batterikapaciteten i elbilen.
Stämningsansökan har lämnats in i Kalifornien, USA av en ägare till en Model S från 2014. Han märkte att elbilens maximala räckvidd reducerades efter en uppdatering. I ett diskussionsforum på sajten TeslaMotorsClub.com vittnar andra Teslaägare att de råkat ut för samma sak och i vissa fall ska det röra sig om en förlust på över 6 mil.   

En talesperson från biltillverkaren säger till nyhetsbyrån Reuters att en liten andel ägare till äldre generationer av Model S och Model X kan ha noterat viss decimering i räckvidd vid full laddning. Detta efter en uppdatering som skickats ut för att förbättra batteriets livslängd. 

Det hela har sin början i det fall när en Tesla Model S fattade eld i ett parkeringsgarage i Kina i våras. Efter det skickade Tesla ut en programvaruuppdatering där de ändrat i inställningarna för laddning och termisk hantering i syfte att skydda batteriet. Reuters uppger att Tesla jobbar på en lösning för att mildra konsekvenserna av uppdateringen.

Diskutera: Vad tycker du om Teslas distansuppdateringar av mjukvaran i deras bilar?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-08-13 11:26
Henrik M

Någon som undrade till hur gamla bilar de tillhandhåller uppdateringarna fritt över nätet. Alla de uppdateringar som hårdvaran i bilen stöder får även de allra första Model S som kom ut.....sen finns det vissa fuktioner som kräver nyare hårdvara och då kan de inte ta del av det såklart. Men t.ex. nu när Tesla kom med sitt Dog-Mode så släppte de det OTA och det kom till alla bilar oavsett ålder. Självklart är inte Tesla världens bästa bil, och de har brister i vissa saker de inte riktigt lärt sig än eller inte riktigt hunnit växa in i. De har bitvis sålt fler bilar snabbare än serviceorganisationen kring det har växt. Men ingen annan vad jag vet förbättrar även begagnade bilar efter hand, nu en del så gamla som 6-7 år. De andra släpper nya funktioner till de nya bilarna endast så att folk ska köpa nytt istället. Sen detta med räckviddsminskningen, om jag förstått det rätt är det till att börja med ganska få antal bilar, sen endast för dem som hanterat laddningen utanför av Tesla rekommenderat sätt för att det ska hålla istället för att ägaren ska behöva köpa nytt. Jag vet inte om det är rätt sätt, ska inte uttala mig då jag inte är drabbad.
Jag har haft min Tesla i 5 månader nu och redan fått nya funktioner vid ett par tillfällen. Tycker det är toppen med en bil som förbättras gratis och utan att man behöver åka in med den.

#c • Uppdaterat: 2019-08-13 20:21
Klarsynt

https://www.youtube.com/watch?v=YLw32F1gabQ

Hur i hela fridens namn kan en bil explodera på detta vis?

.

#d • Uppdaterat: 2019-08-14 07:28
Reverend Benny

@Klarsynt
Lite mer om brinnande bilar, rätt läskigt.

https://www.youtube.com/watch?v=8FaUpPHsALo
eller
https://www.youtube.com/watch?v=Us56c7yQAYY

Känns inte som det kan lösas med en distansuppdatering direkt.

#e • Uppdaterat: 2020-01-17 12:32
Patrik Nordlund

"Teslas distansuppdstering av mjukvara i SINA bilar" Jo tack, jag gillar den bättre än journalister som inte kan svenska.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.