Nästa artikel
Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar
Nyheter

Flera svenskar drabbade av brinnande BMW-bilar

Publicerad 1 augusti 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
BMW har återkallat 1,6 miljoner bilar över hela världen då risken finns att vissa dieseldrivna modeller kan börja brinna. I Sverige har ett antal bränder inträffat, men fortfarande är alla bilägare inte kontaktade.
Under de senaste dagarna har SVT rapporterat om ett antal BMW-ägare som varit med om dramatiska upplevelser då deras bilar börjat brinna under färd. Bland annat har en familj åkt på E6:an när deras BMW plötsligt lade av och kort där efter slukades av lågor.

Det kom sedan som en chock för familjen när de ringde sin återförsäljare och först då informerades om att bilen stod på en lista över bilar som ska återkallas.

Problemet är att det utvecklas alldeles för mycket värme i den så kallade EGR-ventilen, ett sorts kylarsystem som återcirkulerar avgaser. Eftersom ventilen omges av sotavlagringar som blir till glödande partiklar i värmen, så kan ett insugsrör intill börja smälta. Sedan är branden ett faktum.

Totalt rör de sig om 1,6 miljoner dieseldrivna bilar som är drabbade av felet. 35 000 av dessa finns i Sverige. Men alla svenska bilägare är inte informerade om detta. Nu skriver BMW i ett pressmedelande att de som ännu inte blivit kontkatade kommer att få informationen denna månad.

”En majoritet av de berörda kunderna har redan kontaktats och/eller åtgärdats, men samtliga berörda kommer att vara kontaktade och/eller kontrollerade under augusti 2019. Kampanjen är pågående och den exakta takten beror bland annat på tillgången på reservdelar”, skriver BMW i ett pressmedelande.

"Även om risken för en brand är mycket låg tar vi våra kunders oro på allvar och informerar nu samtliga via brev.”

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-08-01 19:05
Hackenbush

Körde bakom en bmw idag som skulle samma håll som jag. Trots en del svängar i korsningar så använde han inte blinkers en enda gång.

#c • Uppdaterat: 2019-08-01 19:46
A_q

@Hackenbush: Tror du råkade klicka på skicka innan du kom till poängen där. När började BMW:n att brinna?

#d • Uppdaterat: 2019-08-01 20:41
107Carlsson

Reverend Benny #5 "Vad jag vet så har ju BMW gått ut i press osv och även om man inte fått ett fint riktat brev från BMW så kan man ju ta ett eget ansvar (lite proaktivt) och söka information om produkten man äger."
Menar du att om man äger en BMW så måste man hela tiden läsa vad som står i pressen och "aktivt" söka efter fel som min bil ev kan ha?
Tur att man inte har ett "premiummärke" för det är alltså så de behandlar kunderna. Andra märken sänder brev till ägarna.

#e • Uppdaterat: 2019-08-01 20:52
Eken65

EGR i ett nötskal !! I alla fall diesel!!! Sotpartiklar i ett insug :( bildas sot ,, värme på det,,

#f • Uppdaterat: 2019-08-01 22:38
Reverend Benny

@107Carlsson
Nej, jag menar inte att man hela tiden ska läsa vad som står i pressen om man äger en BMW. Men idag så verkar folk förvänta sig att ett bolag aldrig gör fel och sitter hellre och väntar än att söka sig information.
OM man nu anar att ens BMW eller produkt hemma kan ha ett fel så finns det bra databaser där man måste rapportera fel (som till den jag länkade).

Ibland kan ju bilar sålts vidare eller ha en oklar ägarbild där ett enkelt brev inte alltid når fram till ägaren eller den som kör fordonet, även posten kan schabbla bort saker.
Men självklart ska BMW och andra tillverkare ta sitt ansvar och aktivt söka upp ägare som använder produkter som är farliga.

#g • Uppdaterat: 2019-08-02 00:25
Styggavargen

Tur man kör Skoda, inte ens bilbrännarna vill sätta eld på bilen!? Ingen vill sno några lampor, rattar och airbags heller....vad skall jag göra, köra den i hamnbassängen?

#h • Uppdaterat: 2019-08-02 07:09
Klarsynt

@Eken65

Ja, EGR är ett elände som är påtvingat oss av dessa galna miljölagar och politiker. Men som tur är så går EGR att montera bort..

.

#i • Uppdaterat: 2019-08-02 07:27
mso 1000

Eller är dom drabbade dieselägarna dom som kör mycket kort och kallkörning?
Det är i alla fall en faktor som inte är positiv för egr och partickelfilter.

#j • Uppdaterat: 2019-08-02 08:22
Peugo

Dåligt konstruerade EGR-lösningar gör inte lösningen (helt) kass. I mina bilar har dom fungerat perfekt och länge. Att montera bort EGR är nog ingen bra lösning.

#k • Uppdaterat: 2019-08-02 08:25
Farbror Blå

Bra att någon tidning äntligen skrivit om de brinnande BMW-bilarna. I början av juli beordrades jag själv till en sådan bilbrand på E18 ihm Kungsängen. Det var en BMW från 2011 som börjat brinna. Personerna i bilen hade stannat bilen på vägrenen när det börjat ryka och tagit sig ut. Bilen blev helt utbränd. Jag kommer tyvärr inte ihåg om det var en diesel eller bensinmotor. Branden fick konsekvensen att det blev långa köer under flera timmar i västlig riktning och på anslutande vägar. Veckan därpå brann en BMW av oklar modell på E20 ihm Kungsör och någon dag senare ytterligare en BMW av oklar modell på E6 vid Kungälv. En vecka efter det var det en liknande bilbrand på E20 ihm Arboga. (Oklart om detta också var en BMW). Det är uppseendeväckande (tycker jag) om BMW känt till problemet under en längre tid utan att lyckas få ut infon till bilägarna och erbjudit dem en lösning.Drt känns som ovan händelser bidragit till att BMW tvingats agera snabbare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.