Nästa artikel
”Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat”
Nyheter

”Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat”

Publicerad 30 juli 2019 (uppdaterad 30 juli 2019)
Polisen i nordvästra Skåne är trötta på bilister som varnar varandra inför kommande trafikkontroller. I ett Facebookinlägg ryter de till och förklarar farorna med detta.
Det har länge varit ett debatterat ämne om man som bilist bör varna andra trafikanter om kommande trafikkontroller genom att blinka med helljusen. Polisen i nordvästra Skåne är nu trötta på detta och informerar om varför en sådan aktion kan få förödande konsekvenser.

Så här skriver de i ett Facebookinlägg:

”När patrullerna står vid sina trafikkontroller så har en hel del trafikanter det dåliga omdömet att "blinka" med lamporna för att varna andra trafikanter för våra trafikkontroller.
Ett fenomen som är lika säreget som helkorkat.
Den du varnar kan nämligen vara:

Utan körkort
Vårdslös i trafiken på ett livsfarligt sätt
Rattfull
Efterlyst
Precis länsat ditt hem/företag på värdeföremål
Precis olagligt frihetsberövat någon i sin bil
Precis stulit bilen
Terrorist
Kriminell i annat avseende
Inte har rätt att vara i Sverige

...plus en uppsjö anledningar till. Varför vill du, (som blinkar), hjälpa sådana individer att undvika våra trafikkontroller?

Nej, det finns faktiskt inget vettigt svar. 
Sluta. 
Genast.
Tack på förhand!”

Inlägget har i skrivande stund frått 1 400 likes och delats över 1 000 gånger.

Diskutera: Brukar du varna andra trafikanter för kommande trafikkontroller?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-07-31 09:48
Focus

Hål i huvudet? Nej inte ens det, fullständigt huvudlöst. Och ursäkterna för att blinka är inte bättre.

#w • Uppdaterat: 2019-07-31 10:44
OpelTobbe

Kommer aldrig att varna och har aldrig gjort. Håller med majoriteten att man ska låta polisen sköta sitt jobb så gott det går. Dom kanske inte är fulländade och har resursbrist men fan dom gör så gott dom kan just nu. Det här med pinnjakt på vanliga Svensson fortkörare det köper jag inte. Har du kört för fort får du skylla dig själv. Jag har visserligen inte haft körkort längre än 13 år men har aldrig åkt fast för fortkörning i varken kamera eller kontroll. Jag önskar snarare att trafikkontrollerna blev tätare så samtliga BMW, Audi förare rensades bort från ratten och in i kollektivtrafiken. För att inte tala om alla stöldligor.

#x • Uppdaterat: 2019-07-31 11:25
L West

Varnar aldrig för poliskontroller men nog för t.ex. djur på vägen eller andra faror. Den som kör lagvidrigt får stå sitt eget kast, gäller även mig själv... :)

#y • Uppdaterat: 2019-07-31 18:14
Axel61

Jag varnar bara yrkestrafiken, dom har det djävligt nog som det är.

#z • Uppdaterat: 2019-07-31 23:16
Farbror Blå

Min inställning till att blinka för poliskontroller är nog för de flesta självklar. Det är dessutom olagligt att utan giltig anledning att med helljuset blända andra trafikanter. Känner till flera som fått böter för detta när de t.ex. råkat varna en civil polisbil för en poliskontroll.
Att varna för det man uppfattar som en ren hastighetskontroll är tokigt om man inte har för avsikt att hjälpa kriminella som profiterar på andra och kränker vettigt folk. Det är nämligen vanligt att kriminella och påverkade personer har ett aggressivt lynne vilket brukar påverkar deras högerfots tyngd. Att omhänderta ett körkort för en kriminellt knuten person är viktigt och ofta det straff som smärtar mest för våra gangsters då rättsväsendet har svårt att ge dem adekvata kännbara straff där mängdrabbat tyvärr förekommer. Detta är inte polisernas fel utan domstolarnas som har sina riktlinjer av olika skäl. Det är även så att andra "intressanta" fordon än de som kör för fort stoppas vid en trafikkontroll med laser. Jag kan skriva mycket mer, men jag tycker att Skånepolisen fått ner många bra argument. (Om hastighetskontrollen råkar vara på en 70+-väg så bör du vara extra tacksam då det är där de värsta olyckorna inträffar). Sluta varna, om du inte vill fortsätta att ha de kriminella/påverkade på vägarna förstås!

#110 • Uppdaterat: 2019-07-31 23:58
Reverend Benny

Blinka känns lite 90-tal, numera finns ju Waze.

#111 • Uppdaterat: 2019-08-01 12:10
thulo

alla dessa rejält snevridna personer som ständigt måste köra för fort eller på fyllan måste förpassas till tåg å buss som någon gav uttryck för..

#112 • Uppdaterat: 2019-08-01 12:39
Focus

Waze eller inte är lika korkat, finns inga ursäkter för sådant beteende.

#113 • Uppdaterat: 2019-08-01 20:08
Johnna

Talade med en f.d. yrkeschaufför för en tid sedan. Han berättade hur han dagligen kört alkoholpåverkad.
Såg till att vara nykter nog att starta med alkolåset och lät sedan motorn gå dygnet om hela veckan. Han berättade också hur han 'räddats' flera gånger av medtrafikanter, vilket han idag såg som vansinne. Detta hade pågått i flera år innan han åkte fast (var nu helt nykter sen ett par år tillbaka)
Privatbilist eller yrkeschaufför, rattfyllor finns bland alla kategorier.
Och den som har problem med fjärrkontroller får väl helt enkelt lära sig följa hastighetsbegränsningarna.

#114 • Uppdaterat: 2019-08-03 03:34
puttis

Johanna
Har man problem med fjärrkontroller kan man använda röst-styrning på tv/stereo :D

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.