Nästa artikel
Brittiska biltillverkare varnar premiärministern
Nyheter

Brittiska biltillverkare varnar premiärministern

Publicerad 31 juli 2019 (uppdaterad 1 augusti 2019)
I ett öppet brev skriver nu branschorganisationen SMMT till premiärministern för att larma om vilka följder ett avtalslös Brexit kan leda till.
Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson är på väg mot ett avtalslöst Brexit som sänker pundet och skrämmer brittisk bilindustri. I ett öppet brev skriver nu branschorganisationen Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) till den nytillträdda premiärministern och varnar honom för vilka konsekvenser ett avtalslös Brexit kan leda till.

”Vi är väldigt integrerade med Europa och ett avtalslös Brexit skulle leda till enorma taxor och distributionskostnader som kan hota både produktionen så väl som internationella investerares tro på Storbritannien”, skriver SMMT:s chef Mike Hawkes i brevet.

Om Storbritannien lämnar EU utan att ha något utträdesavtal på plats, en så kallad ”no-deal” Brexit, eller ”avtalslöst” Brexit får det stora konsekvenser. Storbritannien går över en natt från att vara en del av den inre marknaden, till att räknas som ett ”tredje land” som handlar med EU enligt de WTO-regler som gäller för länder utanför EU. 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-07-31 10:00
Raphael

Mycket bekymmersamt för Storbritannien, men Johnson är ju bästis med Trump så de gör väl en deal om USA bilar till Storbritannien och så bilar från Storbritannien till USA. Men då måste tillverkarna ställa om produktionen till USA specificerade. Men Skottland lämnar Storbritannien för att fortsätta vara med i EU så bilfabrikörerna kan ha tillverkning där. Eller flytta till Irland, som är kvar i EU. Det är underhållande att åse hur Storbritannien gräver sin grav allt djupare, de tror fortfarande de har ett imperium. Men för folket är det inte alls lika roligt.

#2 • Uppdaterat: 2019-07-31 10:39
saabnisse

Förutom några väldigt små tillverkare finns ju bara en enda brittisk biltillverkare kvar, Morgan och de är ju inte särskilt stora.
Alla tidigare stora tillverkare har upphört eller fått utländska ägare och flera utländska märken tillverkas ju även inom landet.
Det ska bli intressant att se vad som händer, pundet kommer förmodligen att rasa rejält, vilket gör det billigare att tillverka bilarna, men det kommer att bli dyrare att bli av med dem, men enbart inom EU!
Kommer ägarna att flytta sin produktion från Storbritannien till något låglöneland inom EU (t.ex. Sverige?).

#3 • Uppdaterat: 2019-07-31 10:49
OpelTobbe

Det är kört för Storbritannien. De har levt med sitt storhetsvansinne nu i många år och kommer uppleva den bittra sanningen när det väl händer. Den där Boris ger jag inte ett dugg för, lika värdelös som Trump och Putin. Det känns som om hela världen tas över av lågutbildade idioter snart. Och nej bara för att man är rik eller affärsman betyder inte att man är intelligent.

#4 • Uppdaterat: 2019-07-31 11:28
Raphael

PSA kommer tillverka nya Vauxhall Mokka i Poissy, Frankrike, även Vauxhall Corsa kommer tillverkas där. Efterträdaren till Astran var planerad att tillverkas i Storbritannien, det är fortfarande plan A, men Tavares (CEO PSA) har nu officiellt förklarat att han har en plan B färdig om det blir en hård/avtalslös Brexit. Då kommer Vauxhall Astra att tillverkas i Sydeuropa. Det skulle byta att 1 000 jobb försvinner i Storbritannien. Han kommer inte sluta sälja bilar i Storbritannien, men han menar det blir för dyrt i Storbritannien. Han hoppas fortfarande att det blir en Brexit med avtal, han vill helst fortsätta med produktion i Storbritannien. Men han kommer inte ha produktion där om han förlorar på det, han måste tänka på vad som är bäst för företaget.

Ford stänger fabrik 2020, Honda lägger ner. Övriga japanska tillverkare som Nissan och Toyota har sagt att Brexit inte precis hjälper dem att kunna planera.

Johnson låter sitt ego vara större än Storbritanniens framtid nu när allt tyder på att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU.

#5 • Uppdaterat: 2019-07-31 11:41
Axa

Det inte Johnson verkar fatta är att bollen ligger hos brittiska regeringen och parlamentet, vilket den gjort sedan en tid. Johnson med hybris tror att han kommer kunna omförhandla förberett avtal. Det kommer inte ske.
Han skulle kunna utlysa ny folkomröstning vilket knappast är troligt. Han kan gå med på det avtal som förhandlats fram av May vilket jag tvivlar han vill. Jag gissar att det blir en hård Brexit och därefter fritt fall för Storbritannien. Skottland kommer bryta sig loss men även Nordirland. Johnson kommer vara den mest kortvariga premiärminister någonsin.

Ekonomiskt blir det ett helvete för öarna och jag tror inget seriöst företag inom bil eller annan bransch kommer ha lust att vara kvar.

#6 • Uppdaterat: 2019-07-31 12:35
Klarsynt

Om EU:s politiker bara gjort lite som befolkningen vill (till exempel i immigrationsfrågan) så hade vi inte haft Brexit. Vi hade heller inte haft nationalistiska missnöjespartier. Om EU splittras och om alla länder blir nationalistiska enklaver så är det ingen annans fel än EU:s politiker.

.

#7 • Uppdaterat: 2019-07-31 12:50
Henrik M

Klarsynt: Nu är jag inte heller speciellt övertygad om att EU behandlat flyktingfrågan rätt....långt ifrån. Men om du nu ändå ska skylla allt på alla andra kan du ju lika gärna gå längre än EU och skylla på alla dessa emigranters hemländers och grannländers regeringar som inte skött om så landet de sticker från är attraktivt nog att stanna.....hade de gjort det så hade ju heller aldrig situationerna du gnäller över att EU inte skött uppkommit.....

#8 • Uppdaterat: 2019-07-31 12:54
Klarsynt

@Henrik M

Nu är det du som skyller på alla andra. Enligt dig är det immigranternas hemländer som är skyldiga till att EU skapar immigrationslagar som befolkningen inte står bakom?

.

#9 • Uppdaterat: 2019-07-31 13:03
Henrik M

Klarsynt: Nej, så skrev jag inte, lägg inte ord i min mun jag ute sagt......det är otroligt fult! Jag skrev att om ett problem inte finns så kommer det inte heller finnas dåliga lösningar på problemet......
Jag har inte sagt eller skrivit något om min åsikt på enskilda specifika lagar eller lösningar.
Jag bara påpekade att du valde att stanna just på EU när du klev över de stegen innan....så om du ändå hoppade över några steg, varför inte då även hoppa över EU och gå ett steg till i din kritik?
Lätt sitta hemma på kammaren och gnälla va?

#a • Uppdaterat: 2019-07-31 13:03
Lasse L-on

Jag ser gärna att Engelsmännen är kvar i EU. Visst har EU sina brister både här och där men jag tror ändå att det är enda vägen att samarbeta mer av många själ: som lika regler,miljö, försvar mm och för att Europa ska kunna hävda sig på alla fronter som inte nationalstater kan. Hur Engelsmännen tänker är en gåta för mig. Hade inte USA intervenerat i Irak, Libyen och Syrien hade vi inte haft de flyktingströmmar som varit. USA gillar inte ett samarbetande Europa som går en annan väg än krigsvägen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.