Vi Bilägares forum

Skillnad bensin/diesel ?

Skillnad bensin/diesel ?

Läste detta någonstans;
Dieslar är mest ekonomiska som långmilare och roligast att köra med styrkan på lågt varvtal med i det närmaste outslitliga motorer.
Vet inte om ni har samtalat om detta ämne förut - om så får ni gärna visa mig tråden!
Men; är det verkligen så stor skillnad mellan bensin- och dieselmotorer? ( Jag vet inte ens vad det är för skillnad mellan bensin och diesel - vem lär mig mer om detta?)

Uppdaterat: 2015-12-08 18:44

Kommentarer

saabnisse, jo kan tänka mig att den varit mycket trevligare med automat, förövrigt är det också en väldigt fin bil som jag körde nästan i 2 år med och fick ändå mer betalt för den än jag gav för den, eftersom den tydligen började bli eftertraktad. Den stod iofs uppställd i garage en stor del av dom två åren.
Har varit väldigt förtjust i just Saab, förutom 900 och 9-3, men inte så mycket i deras dieslar, som såklart nog varit annorlunda, bättre idag om man fortsatt. Paddlarna har jag aldrig riktigt förstått mig på, vad dom ska vara bra till, ens än idag, är det automat så är det väl.

Uppdaterat: 2015-12-10 18:24

Nej det kan vara lite svårt att förstå paddlar och ärligt så är de nog mer till för snobberi än för praktiskt bruk.
Finessen med att växla upp manuellt är ju att man själv bestämmer uppväxling, alltså om jag vill dra på varvet till 6000 innan jag växlar upp så kan jag göra det. Men det går ju att göra även utan paddlar om lådan tillåter det.
Den praktiska biten med manuellt läge är ju att lådan ligger kvar på vald växel och inte växlar upp (men ner) utan att man själv vill.
Bra om man vill utnyttja motorbroms i nerförsbacke.

Uppdaterat: 2015-12-10 19:25
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

saabnisse - Nu är t.ex. Peugeots nya automatlåda programmerad på ett annat vis än dom äldre, så man kan styra växlingarna mycket mer med gasen, både upp och nerväxlingar, släpper man gasen hastigt växlar den snabbt ner från t.ex. sexan till fyran med kraftig motorbroms t.ex. i nerförsbacke, långsammare gassläpp är långsammare nerväxlingar. Samma sak med uppväxlingar, kraftigt gaspådrag och man släpper gasen lite stannar den kvar i vald växel en stund, för att om man sen väljer att släppa gasen helt och motorbromsa el. accelerera igen på samma växel. Lite svårt att förklara, men annorlunda mot dom äldre momentomvandlarlådorna, även om det fungerar lite åt det hållet på MPC-lådan också.
Läste nån kommentarer som tyckte det var fel att den växla så och jag som alltid ska vara tvärtemot tycker det är helrätt.

Uppdaterat: 2015-12-10 21:22

Vad tror ni om Volvos nya "PowerPulse" teknik för dieslar?

https://www.youtube.com/watch?v=SENZWUlAvUo

Uppdaterat: 2015-12-10 23:02

Att det kommer att bli väldigt dyrt när det börjar krångla!

Uppdaterat: 2015-12-11 08:27
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Tja - vad är det i en modern bil som inte blir dyrt om det börjar krångla ? Lyckligtvis fungerar ändå moderna bilar betydligt bättre än vad bilarna gjorde på t ex 70-talet - även om reparationerna var billigare på den tiden. Men det är möjligt att t ex tidigt 2000-tal kanske var optimalt om man ser till funktion kontra reparationskostnad ? Fast det är nog ändå inte många som skulle vilja ha en sån bil idag för man vänjer sig snabbt med nya funktioner. Men för den som ändå vill så ligger väl instegsmodellerna hos Dacia närmast till hands.

Uppdaterat: 2015-12-11 09:03

Pi, naturligtvis blir det mesta allt dyrare att reparera och livslängden på bilarna blir allt kortare.
Om man som tidigare räknade med en halvering av värdet vart tredje år kommer en bil i 300000:-klassen ha ett värde på ca 30000:- efter tio år och ca 15000 mil. Man kan nog räkna med en del reparationer under dessa tio år och nu börjar det närma sig den punkt där funderingar om att behålla och reparera eller skrota kommer.
Ju mer oreparabelt som kommer ju snabbare kommer skroten!

Uppdaterat: 2015-12-11 09:38
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

9000 konstruerades för 17 år och 17x1.500 =25.000 mil. Min MY-97 (18 år) 9000 Turbo har gått 31.000 mil.
Jag vågar inte göra resor utanför närområdet - har annan bil - men det är ingenting jag saknar på bilen, och den går som en dröm.

Min nya bil har så mycket elektronik, att jag bara vågar behålla den så länge jag kan försäkra mot "stora" reparationer.

Uppdaterat: 2015-12-11 09:50

Tjalle, det var vad jag menar, de där äldre bilarna går att reparera för en överkomlig kostnad, det går inte med de nyare och speciellt svårt blir det med dieslar som får mer och mer avancerade mekaniska komponenter med tillhörande elektronik.

9000 var ju en extremt bra bil, jag vet flera som gått upp mot 50000 mil, men de brukar ju luckras upp så småningom och hamnar i komposten.
Jag har en granne som har en modell -90, alltså 25 år, jag åkte i den häromdagen och den går fortfarande utmärkt och är komfortabel, men den börjar bli väl angripen i plåten!

Uppdaterat: 2015-12-11 10:04
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Nisse, jag har förmånen att ha dubbelgarage - mycket begränsat med rost på 9000

Uppdaterat: 2015-12-11 10:09

saabnisse, jag brukar få kritik för att jag fokuserar för mycket på driftsäkerhet så det var lite komiskt att din enda reaktion till Volvos e-boost-lösning var hållbarhet. :)

Personligen tror jag mycket på att miniminera turbo-lagg med elektronisk överladdning. Det jag funderar lite på vad gäller Volvos lösning är hur mycket energi det tar och därmed också hur mycket ökad förbrukning det blir. Det e-boost lösningar jag hört om som t.ex. Audi jobbar med ska så vitt jag förstå använda bromskraftsåtervining för att driva en sån här lösning. Men i Audis fall så ändrar man elsystemet till 48 volt för att få tillräckligt med energi för att snurr på turbon med elmotor. Volvo kanske då slipper 48-volt med denna lösning, låter i alla fall smart även om jag gärna hade sett att man återvinner bromskraften också.

Hur som helst tror jag Volvo tänker helt rätt här och att det behövs nånting sånt här för S90 om man ska kunna konkurrera med en fyrcylindrig motor i premiumsegmentet fullt ut och också ta ordentligt betalt för det.

Uppdaterat: 2015-12-11 10:13

Varför var det så komiskt?
Anledningen till min åsikt förklarade jag i #67!

Uppdaterat: 2015-12-11 20:20
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Hur länge dröjer det innan vi slipper stora dieslar här hemma?
I Indien verkar de ha insett att de har ett problem.
http://www.ft.com/cms/s/0/00e2b936-a3d4-11e5-873f-68411a84f346.html#axzz3ufxjTFzm

Uppdaterat: 2015-12-18 13:43

Länken fungerar inte.
Vad har dom för miljökrav på dieslarna i Indien..

Uppdaterat: 2015-12-29 11:13

Utan att ha kollat upp fakta så gissar jag på NOLL miljökrav för bara några år sedan.
Det dom gjorde för några år sedan var lobba för att alla auto-rickshaws (tuk-tuk) som var 2-takt och körde oljeblandat skulle fasas ut och ersättas med en dieselvariant. Dessa dieselvarianter spyr nog ut mer skit än någonting förutom att dom sannolikt har lägre CO2 utsläpp.
Säger inte att orenade 2-taktsmotorer är bättre, men att ersätta dom med gammal dieselteknik är nog inte ett steg i rätt riktning, speciellt då dessa Auto-rickshaws används uteslutande i storstäder.

Verkar dock som VW skandalen gjort att många vaknat, inget ont som inte för något gott med sig.

Uppdaterat: 2015-12-29 11:36
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

De har tillfälligt förbjudit nya dieselbilar. http://indianexpress.com/article/explained/why-diesel-cars-are-banned-and-why-diesel-is-so-bad-for-you/

Uppdaterat: 2015-12-29 20:57

Spännande nyheter, denna nyhet är det inte många svenska medier som rapporterat om.
Däremot läste jag att en stackare fick en träkloss istället för ett tv-spel i USA.

Att länder som Indien tillfälligt förbjuder dieselbilar lär nog bli kännbart för de flesta biltillverkare som producerar bilar Golf och Polo storlek.

Uppdaterat: 2015-12-29 21:39
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Noen tror at diesel motorer vil forsvinne, mulig det men ikke på et par 10 år enda. Vet at bmw satser stenhårt på diesel og renseteknologi for å møte euro 7 og euro 8 lenger fram. Tror vel at bensin, diesel komer til å eksistere parallelt til the bitter end.

Uppdaterat: 2015-12-29 22:11

@2fast4you
Att diesel och bensin kommer leva kvar i många år är nog något vi alla är med på, men ser man på storstäder, betydligt större än vår egen 08;a stad så måste man hitta andra lösningar. Klimatfrågan är en sak men folks hälsa i storstäderna blir inte bättre av att man bytt ut bensin mot diesel.
CNG, Plug-in hybrider och rena el-lösningar (finns numera även i auto rickshaws) finns ju att köpa idag och bör promotas.

Uppdaterat: 2015-12-29 22:49
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.

Folks hälsa blir klart inte bättre i storstäderna av varkens bensin el. diesel som är lika skitigt vilket som med den senaste reningstekniken på diesel. Frågan är väl inte bensin el. diesel, utan hur långt man kan komma med reningstekniken på båda delar framöver.
Vet inte vad man har för utsläppskrav på bilar i Indien, förmodar att där rullar en massa gamla bilar utan nån rening alls.

Uppdaterat: 2015-12-29 23:30
Reverend Benny skrev:

@2fast4you
Att diesel och bensin kommer leva kvar i många år är nog något vi alla är med på, men ser man på storstäder, betydligt större än vår egen 08;a stad så måste man hitta andra lösningar. Klimatfrågan är en sak men folks hälsa i storstäderna blir inte bättre av att man bytt ut bensin mot diesel.
CNG, Plug-in hybrider och rena el-lösningar (finns numera även i auto rickshaws) finns ju att köpa idag och bör promotas.

Jeg er fullstendig klar over at nox ikke er bra for noen, men nox utslipp er mer en lokal forurenser i byen kontra landet. I byene så er det beste helt klart el - hydrogen biler, tror faktisk at diesel motoren blir den reneste av fossil motorene i framtiden både på co og nox pga bedre rensing hårdare krav og syntetisk diesel

Uppdaterat: 2015-12-29 23:50

Jo både Diesel och Bensin är ju 2 bränslen som knappast är någon hälsokur för varken människa eller natur, men tror samtidigt att man måste vara tydlig med vad skillnaden är så att människor kan göra aktiva val.
Om nu diesel visat sig mer skadligt mot människors hälsa i t.ex. storstäder så bör man ju belysa detta så att kunder kan göra ett bra val.

Sen kommer det säkerligen komma nya tekniker, men idag finns ju redan bra alternativ inom personbilstrafiken till bensin och dieselbilar.

När det gäller Indien så tror jag detta är ett land som precis vaknat vad gäller utsläpp, och dom står inför en utmaning som är mkt större än något annat västland när det gäller att byta ut sin fordonspark.
Tror Indien kan bli lite av en vägvisare eller inspirationskälla när andra länder ställer om, klarar Indien av det så klarar vilket annat land som helst av att göra samma sak.

Uppdaterat: 2015-12-30 08:48
– Har du sett den nya filmen om lastbilar? – Nä, men jag har sett trailern.