Nästa artikel
Toyota testar självkörande bil i Europa
Nyheter

Toyota testar självkörande bil i Europa

Publicerad 16 juli 2019 (uppdaterad 16 juli 2019)
Nu tar Toyota sin självkörande Lexus LS till Belgiens gator för att testa den autonoma tekniken.
Den japanska tillverkaren har redan testat bilen på allmänna gator i Japan och USA. Nu kommer bilen till Belgiens huvudstad Bryssel och ska under 13 månader rulla en bestämd slinga i stadens stadskärna.

– Målet med detta projekt är studera komplexa och oförutsägbara mänskliga beteenden och dess påverkan på autonoma system, säger" Gerald Killmann vice VD på TME:s (Toyota Motor Europé) forsknings och utvecklingscenter i ett pressmedelande.

Bilen är utrustad med flera sensorer och kameror på taket och kommer vara bemannad med en förare och operatör ifall något skulle gå snett. Enligt Toyota har man förberett för provkörningen i månader och den uttänkta rutten är välstuderad.

Diskutera: Vad tycker du om självkörande bilar?




 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-07-17 10:53
Hackenbush

AL, vid flygning använder man bara automatik vid flygning på deras kryssningshöjd.
Vid de de mest kritiska momenten (start, landning) kör man manuellt.

#c • Uppdaterat: 2019-07-17 20:00
Klarsynt

@A.L

Ja, vi har ju sett vad som händer med t ex Boeing Max 8, när man överlåter olika saker åt elektroniken.

.

#d • Uppdaterat: 2019-07-17 22:14
A.L

Hackenbush. Det finns system som både landar och startar. Piloterna brukar dock sköta det sjävla.

Klarsynt; Jag antar att du bromsar bättre utan ABS än med? Och släpper av snabbare på gasen än en knacksensor? För att inte tala om alla andra automatiserade system som hittills visat sig mycket effektiva.

Angående Boeing låg felet mig veterligen inte i systemet utan hos ledningen som inte tog fram pengar för att utbilda piloterna. Att vara snål är knappast systemets fel utan snarare de kortsiktiga vinsterna.

MVH AL

#e • Uppdaterat: 2019-07-17 22:40
PREVIA

”Automatisk landning gör det möjligt för planet att landa säkert när sikten är så dålig att passagerarna har svårt att hitta terminalen när de går ut från planet.”
Så i 99 % av landningarna sker manuellt och vid start kör man manuellt ungefär till 600 meters höjd när klaffarna fällts in läser man här.
https://scandinaviantraveler.com/se/flyg/hur-ofta-flyger-man-egentligen-med-autopiloten

#f • Uppdaterat: 2019-07-17 22:43
PREVIA

Här har man hittat 46 st företag som utvecklar självkörande bilar så det är inte lätt att se vilket företag som ligger längs fram att få ut självkörande bilar som går att köpa.
https://www.cbinsights.com/research/autonomous-driverless-vehicles-corporations-list/

#g • Uppdaterat: 2019-07-18 15:20
Skodaägare

"Klarsynt; Jag antar att du bromsar bättre utan ABS än med? Och släpper av snabbare på gasen än en knacksensor? För att inte tala om alla andra automatiserade system som hittills visat sig mycket effektiva."

Visst är ABS, knacksensorer, ESP och automatlådor bra. Och de gör sitt jobb bättre än människan. Men gemensamt för dessa system är ju ändå att problembilden är ganska begränsad. I ABS:ens fall handlar det om att pumpbromsa snabbt för att undvika hjullåsning. ESP ska bromsa individuella hjul för att bilen ska följa styrutslaget, medan automatlådan helt enkelt ska lägga i rätt växel. Men att köra i trafik, anser jag, vara långt mer komplicerat och det kommer nog dröja lång tid innan vi har självkörande bilar som kan åka runt i trånga europeiska städer helt självständigt. På motorvägen så har vi ju dock, redan idag, bilar som i stort sett kan köra helt själv.

#h • Uppdaterat: 2019-07-21 22:48
A.L

Skodaägare. Ja det beror förstås på vad du menar med långt tid. Min poäng med inlägget tidigare handlade mest om att automatiserade system ofta är bra komplement för att mildra konsekvensernatt av mänskliga fel. Det gör både ABS och ESP, knacksensorn är väl mer tveksam;-).

Att det skulle vara svårt att få fram självkörande bilar håller jag inte med om alls. Det är fullt möjligt - och det används faktiskt redan idag (fast i andra områden). Svårigheten är som vanligt att göra det till en rimlig kostnad och utan allt för drastiska insatser från väghållare och myndigheter. Och där är det en bit kvar.

Tekniskt är det dock fullt möjligt.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.