Vi Bilägares forum

Ökad försäljning av Lexus

Ökad försäljning av Lexus

För ett tag sedan diskuterades ivrigt huruvida Lexus nya design med den stora grillen skulle innebära att märket skulle tappa försäljning eller öka, redan då var försäljningen starkt uppåt för märket och nu har nya siffror kommit presenterade från Frankfurt Motor show, det ser ut att gå fortsatt bra

At this week’s Frankfurt Motor Show, Alain Uyttenhoven, Head of Lexus Europe, provided an update on the company’s sales success in Europe.

Let’s start with sales — Lexus’ growth year-to-date is four times that of the premium car market. This type of performance means the company is likely to surpass their 60,000-unit sales goal for 2015, and puts them well on their way to hitting the goal of 100,000 units by 2020.

In the company’s five largest markets in Western Europe, year-over-year sales have increased close to 50%, which is a growth rate five times higher than the rest of the premium market. In Russia, Lexus sales have increased by 15% while the rest of the premium market that has decreased by more than 20%.

Uyttenhoven also discussed NX sales, where more than 50% of buyers are first time Lexus customers. More than 100,000 NXs have been sold globally in less than a year, and Europe represents a quarter of that volume.

Uppdaterat: 2016-01-29 12:23

Kommentarer

Vidstige, jag tar det inte så hårt, det är mest bara att det blir tröttsamt när man inte kan acceptera ens fakta utan att man då försöker undkomma genom en massa andra frågor och påstående, en del beror säkert på missförstånd medans andra gör allt för att slippa erkänna att de haft fel, jag tror gott om de flesta :)

Uppdaterat: 2015-12-08 21:23

Simon, menar du att Lexus ökat sin försäljning med 2.500%??? Eller avser du möjligen den procentuella ökningen hos NX? Om det nu är det senare, varför skriver du då inlägg #83?

Uppdaterat: 2015-12-08 21:24
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Audi, jag skrev av siffran som handlar om försäljningsförändring 2015 i klassen premium suv för att AL skulle räkna på det, ett inlägg som han sen tog bort :)

Uppdaterat: 2015-12-08 21:30

Gäsp, den gamla designen säljs inte längre, då blir frågan ganska enkel, säljer man sämre än innan eller bättre än innan, svaret är tydligt

Uppdaterat: 2015-12-08 21:31

Jag förstår om AL tröttnade. Men om du läser din egen länk så kan du kanske läsa in att Volvo XC60 ökade med fler sålda bilar (-14 till -15) än vad NX sålde totalt. Alltså: XC60:s ökning var större än NX:s totala försäljning. Om du nu inte kan ta till dig siffror så bra, säger det jag nu skrev inte något? Typ?

Sen blandar du så frisk mellan Lexus och NX att , nej jag lägger ner.... Jag ska läsa en roman av Cervantes istället.

Uppdaterat: 2015-12-08 21:39
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Simon, man kan ju i alla fall notera att taktiken att göra en helt anonym design förpackad i ett folkbilsmärke inte fungerar. Folk vill inte betala för det, knappt ens som begagnat. Vad kan man då dra för slutsatser av det? Jo att det är bättre att sticka ut lite.

Uppdaterat: 2015-12-08 21:40

Gäsp, marknadsandelar säger inget om man säljer mer eller mindre, det talar bara om hur bra jag säljer i förhållande till andra.

Ex. Om jag är försäljare och ett år säljer 100 bilar och nästa år säljer 130 bilar, då har jag ökat min försäljning med 30 bilar, om grannen säljer 100 bilar också men lyckas sälja 150 året därpå så har jag fortfarande sålt 30 bilar mer än året innan, (jag har ökat min försäljning) busenkelt att förstå

Uppdaterat: 2015-12-08 21:43

Lexus ökande försäljning i Europa kan tyda på att man har börjat hitta sin märkesidentitet som man har varit otydlig med sedan märket grundades. Jag är inget stort fan av Lexus designspråk, tycker att Lexus bilar ser oharmoniska ut exteriört. Men jag tror att man går i rätt spår när man börjar att använda ett homogent designspråk för alla sina modeller.
Något Lexus borde göra är att utveckla en helt ny motorfamilj av hybrid- och bensindrivlinor i olika motorvolymer, för dagens motorutbud är väldigt skralt.
Något som Lexus är mindre bra på som man måste jobba på sina kommande bilmodeller är att hitta balansen mellan komfort och körglädje.

Uppdaterat: 2015-12-08 21:43

Audi läs mitt inlägg #101. det har väl ingen betydelse vad Volvo säljer, i denna tråden handlar det om Lexus försäljning, andra märken är ointressant

Uppdaterat: 2015-12-08 21:48

Diesel där tror jag du träffar rätt, jag läste lite om deras filosofi och det man sa var att ingen skulle missa att det är en Lexus, så man skapar sig en stark identitet, visserligen på bekostnad av en och annan som kanske ogillar designen men i detta fall så har man ju lyckats utan att förlora i försäljning

Uppdaterat: 2015-12-08 21:51

Diesel, finns nog många skäl att man sålt dåligt i Europa, ett är väl något högre priser än konkurrenterna. Man ser ju t.ex. inte så många tjänstebilar i Sverige. Också avsaknad av dieselmotorer har varit ett problem liksom dålig med kombi. Det senare är ju i viss mån löst i och med stadsjeepar.

Jag ser en stor möjlighet för Lexus att inom några år öka försäljningen kraftigt med vätgasbilar i Europa! Får man bara igång produktion och tankstationer så tror jag det är ganska gjutet. Tyskland har väl redan annonserat att man ska satsa på vätgasteknik så jag tror det kommer rätt säkert, Tyskland sätter ju mycket av tonen i EU.

I Sverige ska ju Bilia ta över försäljningen av Lexus, också nåt jag tror kommer vara positivt för märket.

Uppdaterat: 2015-12-08 21:53

Att Bilia tar över försäljningen av Lexus tror jag också kommer att gynna märket. Kan hålla med att Lexus har till stor del inte erbjudit det som europeiska bilköpare har efterfrågat men Vidstige du underskattat betydelsen av det här med varumärkesidentitet. Att förmedla känslor är en väldigt viktig faktor när man ska sälja bilar överhuvudtaget och speciellt i premiumsegmentet.

Uppdaterat: 2015-12-08 22:13

Noterade ett visst intresse i tråden för Prius HSD. Alltså exakt samma drivlina som sitter i Lexus CT200h. Den går faktiskt riktigt tyst! Bl.a. för att den inte har direktinsprutning. Möjligen att kamkedjan får motorn att gå lite hårdare än med kamrem men jag tycker den går riktigt jämt ändå och det känns tryggt att veta att motorn är närmast skottsäker. Även elmotorn och steglös automat hjälper till för att jämna ut och minska buller. Men det är klart, gasar man hårt så får man ju problemet med att motorn varvar högt, och tycker man det är läskigt och otäckt så ska man förstås gasa försiktigt om man vill ha en lugn och tyst färd. Svårare än så är det inte. :)

Personligen tror jag just HSD-tekniken är nåt som lyft Lexus i Europa nu mer än nåt annat! Man har ju nu HSD i alla modeller att välja på! Det är en teknik som man är unik med och som ingen konkurrent kan matcha.

Uppdaterat: 2015-12-08 22:14

Diesel, jag säger inte emot dig, frågan och saken är väl att just den att design ökat i betydelse på senare år för premiumsegmentet. Och att det just därför Lexus satsar hårdare på det, grillen är just ett resultat av det. Och jag tror just att den funkar! Lexus är dock inget europeiskt märke och designen kommer förhoppningsvis aldrig bli exakt likadan som andra europeiska konkurrenter. Tycker resonemangen ibland är för mycket av att Lexus ska bli som europeiska märken, det håller jag inte med om. Och gillar man bara europeiskt (ofta tyskt) och inte kan tänka sig nåt annat, så kanske Lexus bara är fel och ska fortsätta vara fel.

Uppdaterat: 2015-12-08 22:18

Gäsp, förstår vad du fiskar efter, men en tillverkare räknar antal sålda bilar

Uppdaterat: 2015-12-08 22:37

Benols, kan visst tagga ner men du ber ju inte nån av dom som kritiserar Simon att tagga ner, eller hur? Sen var inte min kritik riktad till dig direkt, för den delen. Visst kan vi gissa om designen! Ökad försäljning och mer uttalad design går hand i hand skulle jag tro. Flera här är ju inne på att design är viktigt och alltmer avgörande. Men jag skrev också att jag tror att HSD och stadsjeepar är den största anledningen till ökad försäljning.

Uppdaterat: 2015-12-08 22:37

Håller med dig Vidstige jag tror inte heller att kopiera preiumtyskarna inklusive Jaguar och Volvo är rätt väg. Men Lexus har mycket att lära sig av premiumtyskarnas mångsidighet och hur man bygger ett varumärke.
Med rätt marknadsföring så tror jag att Lexus kan överträffa sina försäljningmål i Europa.

Uppdaterat: 2015-12-08 22:37

Om det bara är grillen som skiljer den nya modellen från den gamla så kan man säkert använda försäljningsstaistiken som argument. Men det är väl om jag fattat rätt en helt ny bil? Det kan då lika gärna vara designen på handskfacket som drar folk!

Uppdaterat: 2015-12-08 22:50

trasten, som jag förstod det så var det ursprungliga påståendet att nya grillen gjort att försäljningen minskat. Detta är alltså nåt du och dina gelikar i första hand borde kritisera. Men som jag tolkar dig nu så ställer du alltså inte upp på det påståendet och tycker det är helt fel?

Själv är jag inne på att nya grillen hjälper till att öka försäljningen totalt sett. Kan dock inte bevisa det men å andra sidan kan ingen bevisa motsatsen. Skulle grillen vara så illa som vissa påstår och att design är så viktigt så borde ju försäljningen närmast rasa. Jag tror dock min poäng om fulsnygg är rätt träffande.

Uppdaterat: 2015-12-08 22:57

Simons ursprungliga påstående var att det var grillen som lockade folk att köpa bilen. Du kan säkert leta upp den diskussionen under någon Lexus flik.

Uppdaterat: 2015-12-08 23:01

Enligt länkarna är nx en ny modell.

Uppdaterat: 2015-12-08 23:09

Vidstige. Det var faktiskt så. Simon no1 påstod att grillen ökade försäljninjen. Den tråden var på typ 500 inlägg eller något sånt där. Al skrev att man inte kan mäta en sån sak enskilt o att det är lika möjligt att grillen gör att man minskar. Ganska kul läsning om man orkar.

Uppdaterat: 2015-12-08 23:13

Bilnerd, ok, jag orkade aldrig läsa allt... :)

Uppdaterat: 2015-12-08 23:20

Vidstige. Förståeligt!

Uppdaterat: 2015-12-08 23:31

Antingen är minnet kort eller så har man totalt missat debatten som var, det började med klagomål på just grillen och därför kom min kommentar som svar på detta att just den grillen (designen) lyft Lexus försäljning, detta förnekades på det bestämdaste och när siffrorna presenterades så påbörjade bortförklaringarna...

Det var inte okej att jag sa att försäljningen ökat med den nya grillen, men det var okej för AL att säja att den troligen skulle minska Lexus försäljning, för här bryr vi oss inte om vad man säger utan vem som säger :)

Det är ganska tydligt på denna sida och det har sett likadant ut länge, man väljer läger och sen kastar man sten så mycket man orkar på de som inte delar ens uppfattning, nu finns det som väl är en hel del vettiga och sunda även på detta forum som man kan föra en dialog med utan att behöva bevisa och analysera varje svar till och det håller mig kvar

Jag brukar vara ganska duktig med att hänvisa till källor så egentligen är det märkligt att man ska bli påhoppad, när det gäller AL så kan han som nu till och med påstå att en biltillverkare inte räknar hur många bilar han säljer????? Ingen ur hans hejarklack vågar reagera :)

Vi läser statistik varje månad från biltillverkarna om hur många bilar de sålt och det tävlas årligen om vem som säljer mest, men AL påstår att man inte räknar bilar, i hans drömvärld så räknar man bara marknadsandelar....

Dröm sött :)

Uppdaterat: 2015-12-09 00:39

Ps. Rätt intressant att bedöma en ökad försäljning efter just år 2007 bara för att det var året som det såldes mest bilar bara för att försöka slingra sig ur sitt misslyckande, varför inte ta 2010 istället då försäljningen låg på 19.185 bilar, då har de ju verkligen lyft sin försäljning! Men se det passar ju inte in i vad mister vill få fram :)

Vi kan också konstatera att från år 2014 när nya designen kom har marknadsandelen stigit men så klart man kan ju inte räkna från 2014, då blir det ju fel, vi måste ju räkna från 2007 så att AL får ihop sina siffror :)

Uppdaterat: 2015-12-09 00:53

Vi hoppas fortfarande på en koppling mellan grillen och ökad försäljning.

Uppdaterat: 2015-12-09 07:22

Al har en hel del att lära sig :) Återkom när du har räknat ut om försäljningen har ökat eller minskat från år 2010 :) "Bilföretag räknar inte antalet sålda bilar" man vet inte om man ska skratta eller gråta, he, he :)

Uppdaterat: 2015-12-09 15:29

Intressanta synpunkter och kul att AL tror att jag hävdat att enbart grillen är säljargument efter flera hundra inlägg där jag gång på gång talar om grillen som en del i designen, en del lär sig snabbt, för andra tar det tid, att Audi kommer in och hejar på är ju knappast förvånande, särskilt efter sitt uttalande som bevisar att han inte har en aning om vad jag har haft för yrkesroll :)

Men så brukar det vara, finns alltid dom som försöker göra sig stöddiga :)

Till AL, jag har aldrig talat om att Lexus måste slå rekord, jag har talat om att de skulle öka sin försäljning så du är helt ute och cyklar ;)

Uppdaterat: 2015-12-09 19:56

"MVH AL, med tanke på att denna grillen som snart är genomgående på alla Lexus modeller har ökat deras försäljning över alla förväntningar så är de nog inne på rätt spår, jag tror att många är trötta på likgiltlig design och vill ha något som vågar sticka ut...."
http://www.vibilagare.se/nyheter/nya-modernare-lexus-rx?page=44
Tolkningsfråga antar jag?

Uppdaterat: 2015-12-09 20:03

Simon skrev: "Intressanta synpunkter och kul att AL tror att jag hävdat att enbart grillen är säljargument efter flera hundra inlägg där jag gång på gång talar om grillen som en del i designen, en del lär sig snabbt, för andra tar det tid, att Audi kommer in och hejar på är ju knappast förvånande, särskilt efter sitt uttalande som bevisar att han inte har en aning om vad jag har haft för yrkesroll :)"

Väntar med intresse.....

Tack trasten.

Uppdaterat: 2015-12-09 21:05
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and beat you with experience.

Trasten, inlägget du länkar till var svar på AL:s inlägg till mig, du verkar ha missat det så jag lägger in det här så slipper du leta :)

AL skrev: Att Lexus skulle sälja mer kopplat till grillens utformning tror jag inte en sekund på. Jag tror på motsatsen till och med

Detta inlägg var alltså okej och som synes, sälja mer, inte slå rekord så då tycker jag att AL tar 2010 som utgångspunkt och kollar både antal sålda och även marknadsandelar som han så ivrigt förespråkar, har Lexus tappat eller ökat i försäljning och marknadsandelar sen 2010?

[Redigerad//Deeds]

Uppdaterat: 2015-12-14 10:20

Dags för moderering tror jag... Var är du, Deeds ?

Uppdaterat: 2015-12-10 00:20

AL för att få ett stopp i den här oändliga tråden så bestämmer vi oss för att titta i backspegeln så är 2010 rätt likt hur det ser ut idag, 2009 släpptes nya RX450 som redan då fick en stor grill, man släppte Is250C som var något helt nytt från Lexus och dessutom ny GS, inte nog med det utan 2010 kom även CT200 så här snackar vi om möjligheter att det skulle komma in helt nya köpare

Så jag ger dig en enkel uppgift med all din erfarenhet och vi släpper grillen för en stund och koncentrerar oss på försäljning, frågan är då om Lexus ökat sin försäljning och sina marknadsandelar från låt oss säga år 2009? eftersom det var då nya RX kom

Visa nu att du klarar av att räkna fram och dela resultatet till oss okunniga

Uppdaterat: 2015-12-10 10:27

Benols, bestämmer mig???? Vi har hela tiden pratat om Lexus försäljning, har du verkligen missat det efter alla inlägg? Hur är det ens möjligt?

Men låt nu AL få räkna i lugn och ro :)

Uppdaterat: 2015-12-10 10:41

Benols, ja den här tråden börjar bli lång och kommer ursprungligen ur en annan tråd med många hundra inlägg i så det klart att det blir rörigt, tråden handlade ursprungligen om Lexus NX och debatten drevs mot att gå över i frågeställningen hurvida NX med som en del säger fula grillen skulle göra att Lexus sålde mindre eller mer bilar

I ena ringhörnan stod AL som hävdade att grillen skulle göra så att Lexus sålde mindre bilar, i andra hörnan stod jag och påstod motsatsen, när bevisen började bli synliga så höjdes kraven, nu blev man tvungen att redovisa och bevisa att det var just grillen? Ingen köper en grill utan att få med hela bilen och det borde alla förstå, så det vi talar om och är egentligen designen med den nya grillen, detta har så klart gjorts till en sak för att slippa erkänna att Lexus faktiskt ökat sim försäljning.

Att vi trillar in på just NX är för att det var just den modellen som det diskuterades om och trots ivrigt fördömande hur ful grill den har så är det Lexus mest sålda modell och den största orsaken till stigande försäljning.

Så med alla olika frågeställare och hundratals inlägg så ser det inte bara rörigt ut, det är rörigt :)

Uppdaterat: 2015-12-10 11:08

Benols, så enkelt är det inte riktigt, det beror så klart på hur man räknar och eftersom frågan varit om den nya designen skulle orsaka ökad eller minskad försäljning så måste man ju titta på de senaste årens försäljning ex 2013 då man sålde 23.708 bilar, men AL visste då så klart att han skulle få fel och därför vill han räkna på 2007 års försäljning som var 40.496 bilar

Så statistik kan vridas och vändas på hur man vill, i mitt fall är det självklara när en ny modell kommer ut att se om försäljningen ökar eller minskar att se på året innan, gör vi det har Lexus sakta men säkert ökat sin försäljning och sina marknadsandel i europa sedan 2010 med ett lyft sista året

Uppdaterat: 2015-12-10 11:17

Blir lite snurrig när man läser igenom tråd :-)

Är det så att Lexus ökar globalt sett?
Det måste ju ändå vara huvudfrågan.

Hur den nya grillen påverkar försäljningen visar sig först då den implementerats på alla modeller, vilket ju måste vara tanken från Lexus.
Då först, om man ser till den totala försäljningen worldwide, kan man börja tala om succé eller fiasko.

Men jag tror nog på om inte succé så i alla fall en framgång då Lexus kunder verkar vara av det lojalare slaget.
Sen sticker de ju onekligen ut i en alltmer slätstruken bilflora...

Uppdaterat: 2023-03-21 08:25

Test av Lexus RX 450h från idag, verkar vara positivt trots allt snack här om hur fult och eländigt det är med Lexus.
http://www.di.se/artiklar/2015/12/8/lyxig-japan-rustas-med-fiffiga-detaljer/

Uppdaterat: 2015-12-10 15:07

Jag har haft flera Toyota som hyrbilar, men det var innan man anlitade Darth Vaders farsa som designer för sina bättre märken.
Jag tror säkert Lexus är en utmärkt bil och jag skulle säkert trivas bakom ratten om det inte vore för att jag riskerade att bli igenkänd när jag parkerat och kliver ur. Det skulle vara en skam som jag har svårt att stå ut med!
Jag har flera gånger föreslagit att Toyota skulle anlita de italienska mästarna, de skulle ju ha passat på när Pinin Farina var till salu t.ex., men vad hjälper det när de inte tar åt sig vad jag skriver.

Uppdaterat: 2015-12-10 15:50
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Gäsp jag har en, men den har tomteskägg!
Men ditt förslag faller på att grannarna känner igen mig så fort jag öppnar käften.
Och eftersom jag är en sanningssägare blir jag snabbt avslöjad och får stå där med skammen!

Uppdaterat: 2015-12-10 15:59
Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre

Benols, eftersom du är vettig och kan föra en dialog på ett hövligt sätt så redovisar jag marknadsandelen från 2010 vilket visar att 2014 är den högsta på 5 år, inga stora förändringar men ändå en ökning och då vet vi inte hur 2015 slutar än

2010 0,14%
2011 0,20% (CT släpps)
2012 0,21% (Ny GS släpps)
2013 0,19% (Ny IS släpps)
2014 0,24% (NX släpps)

Dessa siffror är left-lane från den länk AL delade

Uppdaterat: 2015-12-10 18:04

Benols, lite får man väl salta när man skriver, vi debatterar ju trots allt. Annars blir det ingen debatt. Det är formen som man kan både gilla och ogilla alltså. Försök med lågmälda diskussioner, funkar sällan!

Men min kritik mot VW/Audi är skarp, samtidigt som jag också uppskattar och är imponerad av dom bilar man producerar. Det jag tänker med good-enough-strategin (som jag kallar den) är att den är rejält utstuderad. Jag tror nämligen att det är beräknat att man även vill sälja mycket reservdelar och att VW tjänar mycket pengar på det. Det skapar ju även en enorm eftermarknad där många trängs vid köttgrytorna. Skulle bilarna hålla ihop "för bra" så skulle ju mycket av den eftermarknaden dö. Toyota/Lexus har inte alls lika stor eftermarknad utan tjänar pengar på att försöka göra produktionen så billig som möjligt (mest för pengarna i alla fall). Det är nog också en förklaring till att man ibland kan tycka att exempelvis Toyota Auris känns plastigare och enklare än VW Golf. Det som imponerar mest på mig vad gäller VW/Audi är att man är så duktig på att bygga så mycket bilkänsla i bilarna. Det känns på vissa sätt bättre än vad det är medan Toyota/Lexus nog snarare får kämpa med motsatsen.

Sen har jag väl exemplifierat ibland VW med kamkedjor som rasar och DSG som varit dåliga, men det ser jag som bottennapp och inget normaltillstånd för VW/Audi trots allt. Det blir ju liksom lite svårare att exemplifiera good-enough-kvalitet. Istället har jag då Toyota/Lexus som referens när det gäller driftkvalitet och jag menar då att VW/Audi inte når upp alls till den nivån. Men detta är ju bara en aspekt av en bil och ett bilköp. Köper man dessutom mest nya bilar och byter ut dom ofta så är ju inte långsiktig kvalitet nåt problem, i alla fall inte för första ägaren. Nu blev det lite mycket VW igen, men jag ville bara förklara och försvara mig. :)

p.s. ursäkten accepteras absolut! d.s.

Uppdaterat: 2015-12-10 20:02

Kan möjligen ligga nåt i det du skriver Vidstige men man får ju aldrig glömma att det primära målet för alla dessa företag är att tjäna pengar så jag har svårt att tro att Toyota medvetet överlevererar kvalitetsmässigt för det borde rimligen också hålla nere deras vinst eftersom "eftermarknaden" på reservdelssidan därmed blir lidande. Och det är säkert den delen som ger relativt sett störst täckningsbidrag för själva bilarna är nog relativt prispressade hos de flesta "volym-tillverkare".

Uppdaterat: 2015-12-10 20:07

Pi, förklaringen ligger i att Toyota har en annan affärsmodell och tjänar pengar på ett annat sätt. Huvudskälet att man säljer mycket bilar menar jag är att folk förväntar sig att bilarna håller ihop extra bra och mer sällan kräver reparationer. Toyota jobbar då hårt för att alla delar i bilen ska hålla så länge som möjligt, helst hela bilens livslängd. Skulle bilarna gå sönder oftare, kanske lika som andra konkurrenter eller som genomsnittsbilen, så skulle man tappa huvudargumentet i varför man säljer så mycket bilar. Så att Toyota överlevererar kvalitetsmässigt (eller om man så vill, en extremt bra optimering), handlar just om ett sätt att tjäna pengar samtidigt som man skapat sig en egen nisch. För att lyckas med det har man bland annat utvecklat lean-konceptet. Jag antar att du hört talas om lean.

Uppdaterat: 2015-12-10 20:12

Benols, jo det var nog en del mer fel än vanligt på Auris när den kom som ny modell och med det nya namnet (tidigare hette den Corolla). Men jag tror snarare det var en miss och många tidigare ägare blev besvikna och en del kanske övergav märket. Detta trots att den ändå höll ihop bra. Dvs Toyota kan inte slarva där då det är huvudskälet varför man säljer så mycket. Jag tror dom Auris som tillverkas nu håller ihop extremt bra och det gäller inte minst HSD-drivlinorna, ett industriellt mästerverk och kanske huvudskälet till att Toyota/Lexus nu säljer mycket bilar. Där kombinerar man hög driftsäkerhet med låg förbrukning och enkel bilkörning, kanske då alla Toyotas kärnvärden.

Uppdaterat: 2015-12-10 20:17

Vidstige - hur ser den affärsmodell ut där man "överlevererar" kvalitetsmässigt och där tanken är att inte behöva sälja reservdelar - och alltså inte få TB från reservdelsförsäljningen ? Låter lite "hokus-pokus" i mina ögon... F ö kan jag berätta att den enda nyköpta bil under de senaste typ 25 åren där jag fått göra en av mig betald reparation innan byte (byter efter 3--5 år) faktiskt var min Corolla där en bromsrenovering krävdes vid ca: 7000 mil. Jämförelsevis körde jag Focusen, som jag köpte efter Corollan, i 10.000 mil utan bromsproblem - och inga andra problem heller f ö. Kan förvisso vara ett olycksfall i arbetet för Corollan men så var det i alla fall.

Uppdaterat: 2015-12-10 20:37

Pi, minimera försäljning av reservdelar genom att tillverka delar som håller så bra som möjligt (för dom pengar som finns tillgängligt). Gränsen flyttas fram hela tiden. Säkert skulle även Toyota kunna gör detta ännu bättre men svårt att kritisera när man är ledande. Att tjäna pengar på eftermarknaden går ju genom proaktiv service, men inte lika lönsamt som när man säljer mycket reservdelar.

Uppdaterat: 2015-12-10 21:00

Nåja Vidstige - ditt resonemang skulle i så fall förklara de synnerligen höga underhållsservicekostnaderna på min f d Corolla - och det är nog de verkstadsjobb som ger mest. Men jag tror fortfarande inte att man frivilligt väljer bort eftermarknadsreparationer - t ex byte av bromsskivor o likn. Däremot har ju Toyotas filosofi varit att göra saker rätt redan från början för att slippa reklamations-reparationer så den delen är dom säkert duktiga på. Men visst vill dom sälja reservdelar/förslitningsdelar som alla andra - tro inget annat.

Uppdaterat: 2015-12-10 22:03

Pi, förslitningsdetaljer kan göras ännu bättre ibland, så visst finns kritik där också. Men som jag sa, Toyota är ändå ledande och bilarna kräver sällan reparationer, dvs användandet av reservdelar. Detta gäller då också Lexus även om det är dyrare service där än Toyota.

Sen tycker jag det låter som du fått en lite skev bild av Corolla, oklart varför. Den håller alltså ihop betydligt bättre än Golf i långa loppet, detta är fakta och omvittnat. Vore bra om du kunde erkänna/förtydliga det.

Uppdaterat: 2015-12-10 22:10