Nästa artikel
Bilfrågan: Nödbroms utan anledning?
Bilfrågan

Bilfrågan: Nödbroms utan anledning?

Publicerad 5 juli 2019 (uppdaterad 5 november 2020)
”Min V70 nödbromsar varje gång jag kör i den omskrivna kurvan på Essingeleden. Varför finns ingen lösning på detta problem?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Min Volvo V70 från 2016 nödbromsar varje gång jag kör i den omskrivna kurvan på Essingeleden. Med tanke på att många bilar håller väldigt kort avstånd till framförvarande är det alltid mycket obehagligt. Bakomvarande bil blir ju också överraskad då min bils bromsljus börjar blinka. Jag sitter alltid med foten på gasen när jag kör där men det är inte alltid jag hinner ge gas innan bromsningen sker. 
Jag har haft min bil inlämnad vid ett flertal tillfällen utan resultat. Min bil kan inte vara den enda Volvo i Stockholmsområdet som fortfarande har detta problem men det tystas ner av Volvo. För dem är ju säkerheten en stor grej så detta är inget de vill tala om. 
Varför finns ingen lösning på detta problem? Har ni på Vi Bilägare hört något om detta?
CG

Svar:
Volvos system för autobroms, City Safety, styrs av kamera och laser, som med all rådande teknik, i vissa speciella fall kan ha sina begränsningar. Det beskrivs i instruktionsboken under rubriken City Safety, kollisionsvarning, ACC, adaptiv fartkontroll. Systemet kan till exempel påverkas av starkt solljus, reflexer, snö, is, smuts, otydliga markeringar med mera.
Som bilägare kan man ändra känsligheten på varningssavståndet för kollisionsvarningen, genom att välja Lång, Normal eller Kort, i bilens menysystem. Man kan också helt stänga av varningsljudet, vilket är möjligt i den bil som frågeställaren har, och endast få den visuella varningen. Man kan också prova att avaktivera den adaptiva fartkontrollen för att se om bilen då uppför sig annorlunda.
Vi förstår att det kan upplevas obehagligt om bilen skulle autobromsa utan synbar anledning. Volvo har dock inte har några rapporter om incidenter eller olyckor. Generellt har City Safety kraftigt mildrat eller helt lyckats undvika olyckor sedan det infördes som standard i alla Volvobilar 2008. Det har sänkt försäkringspremien för bilägarna och numera är det ett villkor från Euro NCAP att alla bilar ska ha autobroms, minst som tillval, rekommenderat som standard, för att få ett högre krockbetyg. Volvo arbetar kontinuerligt på att förbättra systemet för autobroms och har utvecklat det för varje ny generation bilar. Genom att själv gasa i den situation du nämner tar du som förare över kommandot. Det är alltid föraren som slutgiltigt bestämmer.
Annika Bjerstaf, Volvo Car Sverige

Diskutera: Har du varit med om något liknande som frågeställaren beskriver?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-07-05 14:35
Klarsynt

@Pi

Usch å fy vilka personangrepp du använder dig av. Mitt nick är Klarsynt och inget annat. Tragiskt är ordet och det gör ju dig till en väldigt liten person, för alla här att se.

Trist att du inte vill se sanningen i vitögat utan istället bara sopa allting under mattan. Att se den andra sidan av myntet verkar inte riktigt vara din grej.

.

#c • Uppdaterat: 2019-07-05 15:05
Farbror Blå

Tack för förtydligandet Robban. Trodde det var högerkurvan norrut i höjd med stora Essingen. Förstår fortfarande inte vad som är så annorlunda med den kurvan mot andra platser.

#d • Uppdaterat: 2019-07-05 15:46
EnannanRobban

Det är garanterat något som stör lidarn, det är inget som är i vägen. Kan också vara därför som det larmar på de "äldre" Volvo-bilarna men inte de nya på SPA-plattformen eftersom de nya har ett annat system.

#e • Uppdaterat: 2019-07-05 16:50
GDS

Det verkar inte finnas någon övre gräns för hur mycket "elkrafs" som nybilsköparna accepterar. Inte ens när ni inom snar framtid sitter i era helt autonoma lådor kommer ni inse situationens allvar... hjälp!

#f • Uppdaterat: 2019-07-05 16:59
Saabium

Har inte märkt att det är så mycket kurvor på Essingeleden? Det här verkar ju helt galet om det är sant. Vilket skitsystem! Är kurvan så skarp att bilen möter sig själv? :-)

#g • Uppdaterat: 2019-07-05 17:11
Pi

Antifeministen/Klarsynt - du som är avstängd sen tidigare hos ViB med ditt tidigare nick skall nog vara lite försiktig med att anklaga andra...

#h • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Vad är det som gnager på dig Pi??
Är väl inget större korståg mot/för än
Blodsbatterier
Skoda
PSA-produkter
Toyota
Anti SUV
Mm.
Plus alla gamla som för varje nytt Nick ser en Uno.

#i • Uppdaterat: 2019-07-05 21:53
Raphael

Är det en rak kurva eller kurvig raksträcka som Volvon upptäckt och larmar för?

#j • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Jag håller faktiskt med Klarsynt.
Det börjar gå till överdrift med alla attiraljer i bilarna. Speciellt med EuroNcap och hetsjakten på poäng. Men visst om bilkörning skall gå från att aktivt framföra sitt fordon till att bli körd samtidigt som man sitter och gör massa annat så kanske det behövs.
Pratade med min 88 år gamla far om att han kanske skulle byta bil till en modernare. Nej inte det hade hans Tre år yngre bror gjort, han har fullt upp att greja med skärmen på sin nya XC60 och har börjat köra dåligt, så varför skulle han behöva det efter att ha kört prickfritt utan att knappt ha kört i diket sedan september 1950, till och med med fri fart i många år med dåtidens bilar.
Han kan ju fortfarande köra i jämn fart, utan farthållare, och undviker köra när det är mörkt :)

#k • Uppdaterat: 2019-07-06 02:27
mso 1000

Jag Tycker det är mycket dumt struntprat här och den teknik vi pratar här är riktigt bra för trafiksäkerheten och skaderisken vid olyckor.
Och för varje år blir tekniken bättre och mer förfinad.
Att det blir barnsjukdomar i nykonstruktioner och ny teknik det drabbar ju alla och modifieras och förfinas under resans gång.
Och jag undrar verkligen om insändarens bil verkligen nödbromsar.
På min octavia kan jag få detta fenomen när jag kör om en cycklist utan att hålla ut riktigt men det blir för mig en tidig varning och motorbroms som direkt korigeras av mig.
Hänt några gånger.

Och Guran det finns inte en 80åring som egentligen klarar av trafiken och dom situationer som hastigt kan uppkomma.
Och jag sätter 100 spänn på att din 88 åriga far är en hastighetspendlare utan att han vet om det Pricis som alla andra.
Och aktiv körning, vem gör det i 50 mil.
Nä jag håller med Henrik att det blir mer avslappnad körning med dagen hjälpmedel och man kan lättare fokusera på trafik och eventuella älgar i diket.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.