Nästa artikel
Tesla Model 3 får högt säkerhetsbetyg av Euro NCAP
Nyheter

Tesla Model 3 får högt säkerhetsbetyg av Euro NCAP

Publicerad 4 juli 2019 (uppdaterad 4 juli 2019)
Euro NCAP har krocktestat Teslas stolthet Model 3 och belönade elbilen med fem stjärnor.
Teslas Model 3 har testats i fyra olika kategorier för att mäta bilens säkehet. Bilen fick ett betyg på 94 procent i kategorin ”Skydd av vuxna” och 86 procent i ”Skydd av barn”. I delen ”Oskyddade trafikanter” fick bilen ett svagare betyg på 74 procent. 

Model 3 fick också hela 94 procent i kategorin ”Förarstödsystem” vilket är det bästa resultatet som hittills testats hos Euro NCAP.

I samtliga kategorier är den alltså bättre eller minst lika bra som den annars säkra Volvo S60 som både är sämre i barnsäkerhet (84 procent) och förarstödsystem (76 procent).

Model 3 har tidigare även fått väldigt goda resultat i den amerikanska motsvarigheten till Euro NCAP, i krocktestet som utförs av NTHSA (National Highway Traffic Safety Administration).

Diksutera: Vad tycker du om Telsa Model 3?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-07-04 18:07
Axa

Henrik M
Jag är inte alls negativ till autobroms.
Det jag var intresserad för är ifall system för autobroms är effektivt och faktiskt reducerar krockvåld vid olycka.

AL
Tack. Det var bra teoretisk förklaring. Men det jag är ute efter är ifall det finns någon sammanställning över faktiska olyckor där autobroms finns som variabel.

#m • Uppdaterat: 2019-07-04 18:15
Hackenbush

Axa, hur allvarliga skador blir vid en krock beror ofta på hur fort bilarna kört.
Om autobromsen kan få ner hastigheten innan en krock sker så är mycket vunnit. Dessutom varnar frontassist innan krock sker och man har möjlighet att bromsa och väja undan krock i möjligaste mån. Om något säkerhetssystem i en bil är bra så är det autobroms.
Jag får först varning med en bild på färddatorn kommer jag närmare så blir det en varning med signal innan autobromsen slår till. Bra system tycker jag.

#n • Uppdaterat: 2019-07-04 19:21
Styggavargen

Utgången ur en olycka är nog typ kvadratisk med hastigheten. Otroligt stor skillnad att krocka i lägre hastigheter, typ 20 km/h i skillnad kan betyda mycket i slutändan. Jag skämtade med XC90, risken med större SUV är att inget i hela världen kan rädda en stor klump på två ton när den får sladd och skövlar allt i sin väg. Bilen blir både farlig för de åkande och andra trafikanter. Hela SUV trenden där viktiga köregenskaper går förlorade försämrar säkerhet totalt sätt. Jag är positivt inställd till teknik som är preventivt för att se till att olyckorna inte uppstår. Hade jag bestämt hade alla bilar haft system som omöjliggör tail gating...tex, eller att bilar kan köra om snett framför en på motorvägen med för liten lucka.

#o • Uppdaterat: 2019-07-04 20:12
A.L

Axa. Ja det finns mängder av sådana studier, både utifrån svenska, inom- och utom-europeiska förhållanden.

De första studierna indikerade då en reducerad skadeföljd i intervallet 20-50%, medan senare undersökningar tenderar att landa på c:a 35%. Vilken nivå parametern hamnar på beror mycket på vilka typer av olyckor som studeras samt ålder hos system och fordon.

För svensk del kan nämnas att autobromsen planerades redan under 90-talet. Det skedde efter att en svensk säkerhetsleveratör identifierat olyckssamband och en metod för att korrigera dessa. Men intresset från de flesta biltillverkare var då svalt. Bara en nappade men hade då inte möjlighet att bygga in det i bilarna till en rimlig kostnad. Det dröjde därför ända tills 2000-talet innan tekniken hittade in i produktionsbilarna.

MVH AL

#p • Uppdaterat: 2019-07-04 20:32
A.L

Vargen. Utgången från en olycka är inte kvadratisk med hastigheten. Det rör sig faktiskt om fjärde potensen av hastighetsförändringen i procent för dödsolyckor och tredje potensen med avsikt på allvarligt skadade.

Det är gruppen lindrigt skadade som följer rörelseenergiförändringen.

Hos XC90 är skadeföljden f.ö marknadens lägsta. Faktum är att det bara finns en dödsolycka registrerad med den senaste versionen av XC90. Det var en alkoholpåverkad förare (i en äldre Renault) och small overlap som förolyckades. Skälet till det tragiska utfallet var dock inte XC90:storlek utan att en äldre Renault saknar en vettig säkerhetsbur.

MVH AL

#q • Uppdaterat: 2019-07-04 20:53
Axa

Tack. Det jag var ute efter var ifall det finns vetenskapliga belägg för att autobroms fungerar i verkligheten och inte bara på en testbana eller labb.

#r • Uppdaterat: 2019-07-04 21:26
J.L

Grattis Tesla! Visar ännu en gång hur framsynta och seriösa de är. Den traditionella bilindustrin blir övertrumfande gång på gång av kreativa och duktiga Teslaingenjörer utan traditionell last.

#s • Uppdaterat: 2019-07-04 21:32
A.L

Axa. Det finns både vetenskapliga som empiriska belägg för att autobromsen ger en verklig effekt ute i trafikmiljön.

Återkom om du vill ha mer och mer djupgående info. Autobromsen är något jag ägnat mig åt i många, många år.

MVH AL

#t • Uppdaterat: 2019-07-04 22:00
CEAT

Många krockar skulle undvikas i köer om alla fordon hade autobroms. Fakta.

#u • Uppdaterat: 2019-07-04 13:16
milkylainen

Patrik Österberg: Nästan alla krocktester är med egenvikt. Så det säger inte hela sanningen. Andra fordon med samma vikt och stumma föremål. Men tyngre föremål som rör sig är inte så representativt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.