Nästa artikel
Tesla Model 3 får högt säkerhetsbetyg av Euro NCAP
Nyheter

Tesla Model 3 får högt säkerhetsbetyg av Euro NCAP

Publicerad 4 juli 2019 (uppdaterad 4 juli 2019)
Euro NCAP har krocktestat Teslas stolthet Model 3 och belönade elbilen med fem stjärnor.
Teslas Model 3 har testats i fyra olika kategorier för att mäta bilens säkehet. Bilen fick ett betyg på 94 procent i kategorin ”Skydd av vuxna” och 86 procent i ”Skydd av barn”. I delen ”Oskyddade trafikanter” fick bilen ett svagare betyg på 74 procent. 

Model 3 fick också hela 94 procent i kategorin ”Förarstödsystem” vilket är det bästa resultatet som hittills testats hos Euro NCAP.

I samtliga kategorier är den alltså bättre eller minst lika bra som den annars säkra Volvo S60 som både är sämre i barnsäkerhet (84 procent) och förarstödsystem (76 procent).

Model 3 har tidigare även fått väldigt goda resultat i den amerikanska motsvarigheten till Euro NCAP, i krocktestet som utförs av NTHSA (National Highway Traffic Safety Administration).

Diksutera: Vad tycker du om Telsa Model 3?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-07-04 11:40
Klarsynt

@Hackenbush

Som du säkert ser ovan så inledde Henrik M med ett osedvanligt otrevligt personligt påhopp, inlägg #3. Det är tragiskt, men måste bemötas, ty så får man inte bete sig. Eller?

.

#c • Uppdaterat: 2019-07-04 11:42
Henrik M

Axa: Enligt tester så fungerar det bra, sen är det otrolig skillnad mellan olika bilmärkens system. Inte alla märken som reagerar på djur och cyklar t.ex. med en "intelligens" att urskilja dem. Sen självklart som jag med skrev tidigare så är det ju inte så att autobroms och övriga säkerhetssystem är konstruerade för att undvika alla olyckor, det vore en utopi. Men om så systemet med autobroms i ditt exempel tar ner farten lite så kan just den lilla skillnaden vara det som gör balansen mellan liv och död....eller allvarligt skadad och att man kliver från olyckan på egna ben......och den nyttan kan väl ingen ifrågasätta?

#d • Uppdaterat: 2019-07-04 11:46
Henrik M

Klarsynt: En fråga bara i all nyfikenhet och undran då utan "otrevlighet" som du ansåg mitt uppenbara glimt i ögat var.....
Varför svarar du inte på sakligt ställda frågor om inlägg du skrivit? Kolla i tråden om Teslas Batteriteknik igår, där ställde jag en rak saklig fråga till dig, eller 2 till och med som en undran över ditt påstående.

#e • Uppdaterat: 2019-07-04 12:26
Styggavargen

Äh, köp en XC90 med pansar tillbehöret...så är du säker, 4 ton... allt annat kommer blir skrot (det rimmade nästan)...så slipper ni sitta här och diskutera NCAP betygen..

#f • Uppdaterat: 2019-07-04 13:21
mso 1000

Jag hållet med Henrik till 100. %.
Ny teknik är bra och räddar det en olycka eller mildrar en smäll eller eller eller eller vad som helst.
Ja jag fattar faktiskt inte hur korkat en del resonerar.
Och syndromet som vargen nämner är ju inget bra sätt bara för att.

#g • Uppdaterat: 2019-07-04 14:33
Axa

Autobroms är säkert på olika sätt utprövat och testat av biltillverkarna eller organisationer som NCAP. Min undran var snarare ifall det finns verkliga olycksfall där man har ett studerat underlag man kan dra slutsatser ifrån.

Annars är väl försäkringsbolagens redovisningar/omdömen desto bättre än NCAP.

#h • Uppdaterat: 2019-07-04 14:45
Henrik M

Axa: Fast försäkringsbolagens redovisningar säger ju inget om undvikta olyckor som aldrig hände pga. säkerhetssystemen. Vet inte alls vad du själv har för bil, men jag som kör en bil med en del säkerhetshöjande system och gjort i flera år är ju övertygad om att det verkligen hjälper. För bara några veckor sen var jag på väg ut från en parkering och när jag tittade åt ett håll bara tvärnitade bilen. Jag blev helt paff när en cyklist passerade i vad som verkade vara 1000 km/h på trottoaren framför....utan tvekan hade jag klippt cyklisten om inte bilen bromsat. Tror både jag och cyklisten i det läget var tacksamma för autobromsen. Försök förklara bort den nyttan.....

#i • Uppdaterat: 2019-07-04 16:24
A.L

Axa: Som svar på din fråga om 70 km/h och 15 meter så bromsar ett riktigt bra system med 0,8 g (jmfr full autobroms som exempelvis sitter på en nyare Volvo). Systemet behöver 0,1 s för bromsantändningen vilket motsvarar 1,94 meter (att jämföra med de 1,1 sekunder och 21,4 meter som en normal förare behöver). Då har vi 13,06 meter kvar att bromsa bilen på - vilket är ungefär den sträcka som man behöver för att få stopp på fordonet från 50 km/h (exklusive reaktionstid). Följaktligen kommer kollisionen vara ett faktum, med skillnaden att hastigheten är 27 km/h i kollisionsögonblicket istället för 70 km/h.

I 27 km/h har man en betydande chans att överleva - både som oskyddad trafikant, som älg eller om man sitter fastbältad i en nyare personbil med en stabil säkerhetsbur. Omvänt råder att en oskyddad trafikant sällan klarar 70 km/h, en älg kan också vara riktigt farlig om man ligger i 70 km/h. En modern personbil kan klara det, beroende på utförande och kollisionstyp.

Därför är autobromsen verksam både i teorin som ute i verkligheten - vilket också olycksdata visar.

MVH AL

#j • Uppdaterat: 2019-07-04 17:34
Pi

Apropå ordbråket här så tycker jag personligen att det är märkligt att en person som tidigare blivit portad på forumet av ViB bara behöver byta alias och sen är det OK att fortsätta att sprida irrlärorna...
Sen för att svara på frågan från redaktionen - Jo, jag gillar Tesla Model 3 mera nu efter att ha sett den i verkligheten än vad jag gjorde före...:)

#k • Uppdaterat: 2019-07-04 17:47
MR2

A.L förklarar bra hur mycket bromsning kan betyda, och faktiskt kan ge mer än skillnaden i krocksäkerhet mellan bilar. Och jämnar ut skillnaden mellan lätta och tinga bilar (något som dock inte ska överdrivas då det är enbart i en del av olyckstyperna och krockriktningar som massrelationer eller vikt spelar roll. Så visst kan man jämföra mellan storleksklasser bara man inte tar extremer. Nu ska man se på bromsning och krocksäkerhet tillsammmans och integrerat och inte som enskildheter, och som en del av er påpekar så är det mildrandet av krockar som är den huvudsakliga effekten av bromsning, inte att undvika helt.
Nyttan har visats i flera vetenskapliga studier, också på verkliga olyckor. Bland finns flera svenska studier. Bromsning för att inte skada någon i en påkörning bakifrån minskar den risken med 50-60 %, bromsning för fotgängare verkar också ge väldigt stor effekt. Filhållningssystem minskar risken för en frontal kollision eller avåkning med cirka 50 %. så även där får man enormt stora effekter. Och i en nyligen presenterad studie så är summan av allt som Volvo gjort i sina bilar till 2020 års modell så stor att man kan räkna med 1 dödsfall per år år i respektive av en Volvo, i Sverige med en marknadsandel på typ 20 %. givet att alla dessa (teoretiskt) är av 2020 års modell. Så summan av krocksäkerhet och sedermera det som kallas integrerad säkerhet är så stor att vi nog talar om en 90% nedgång av dödligheten sedan 1996. Det som är kvar är extrem körning och onykter körning, men det har EuroNCAP på gång att testa 2022. Sen är vi nära noll!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.