Nästa artikel
Läckande tank bakom explosion i Norge
Nyheter

Läckande tank bakom explosion i Norge

Publicerad 18 juni 2019 (uppdaterad 18 juni 2019)
En läckande lagringstank för vätgas var det som orsakade explosionen i norska Sandvika i början av juni. 
Olycksutredarna, från det externa företaget Gexcon, har släppt en första preliminär rapport som pekar ut orsaken – läckande vätgas. Däremot saknas fortfarande svaret på vad som orsakade läckan i vätgastanken och vad som fick den att explodera. 

Den läckande lagringstanken är placerad i en separat anläggning i anslutning till påfyllningsplatsen för vätgasen. Anläggningen är omgärdad av en skärmvägg i plåt som hade svårt att stå emot tryckvågen när vätgastanken exploderade för att sedan börja brinna.

Tryckvågen utlöste även krockkuddarna i två förbipasserande bilar vars förare fick lättare skador. 
– Vi kommer att fortsätta undersöka övriga komponenter i jakten på orsaken, säger Gexcons utredare i ett uttalande publicerat av Nel som levererat tankstationen.

Aktiekursen för börsnoterade Nel sjönk med 25 procent efter händelsen men företaget menar att explosionen inte kan härledas till något som rör deras kärnteknik. 
Problemet förväntas i stället ligga hos underleverantören som har levererat tanken. Tills utredningen är helt klar håller Nel samtliga sina tio vätgasstationer i bland annat Norge och Danmark stängda. Sveriges fem vätgasmackar håller öppet som vanligt. 

Diskutera: Vad tror du om vätgas som drivmedel? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-06-19 20:20
Bond

Det känns onekligen ofarligare med diesel.

#c • Uppdaterat: 2019-06-19 21:35
Kanske

Nu tror jag att bensin och diesel dödar fler människor årligen än vätgasen.

Jag tror också att man kommer lösa hanteringen av vätgas så att det blir säkert att använda och förvara. Tillverkas vätgasen i Sahara eller andra öknar (vatten kan man pumpa till anläggningen) med hjälp av elektricitet från solceller så blir detta bränsle 100% klimatneutral.

#d • Uppdaterat: 2019-06-20 17:45
saabnisse

Kanske, vad har vi för nytta av Saharaproducerad vätgas?

#e • Uppdaterat: 2019-06-21 20:10
liebhaber

I Norge finns 150 bränslecellsbilar mot 242733 elbilar (2019-06-21).... bränslecellstekniken har en lååååång uppförsbacke mot elbilar när folk upptäcker att deras bilar är fulladdade varje morgon de ska köra iväg. Normalt sett behöver man aldrig besöka en mack, än mindre en vätgasmack som flyger i luften! Detta hände inte långt från där jag tidigare arbetade....

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.