Nästa artikel
Luftfria däck från Michelin och GM
Nyheter

Luftfria däck från Michelin och GM

Publicerad 12 juni 2019
De två företagen har gemensamt utvecklat ett luftfritt däck som ska lanseras 2024.
Fördelarna med luftfritt ska vara flera och redogörs för i klippet ovan, bland annat ska det vara mer miljövänligt och utan risk för punktering. Däcket kallas Uptis och förväntas alltså lanseras om ungefär fem år. 

Luftfria däck har det talats om i många år och Uptis har faktiskt visats redan för ett par år sedan, med utvecklats vidare av Michelin och GM och nu fått ett planerat produktionsår. GM ska montera Uptis på en flotta med Chevrolet Bolt för att utvärdera det vidare.

Målet är att helt och hållet vända upp och ner på däckmarknaden för passagerarbilar, med ett nytt slgas däck som kräver mindre råmaterial och energi för produktion. Många frågor återstår så klart och det är många år bort, men Michelin har faktiskt redan ett luftfritt däck i produktion, Tweel för konstruktions- och jordbruksutrustning. 

Diskutera: Ser du en potential för luftfria däck?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-06-12 21:59
bejje

Nu har jag faktiskt aldrig varit med om en riktig punkering konstigt nog, men pyspunka har jag varit med om. Trots det kan det så klart hända även mig när det är som mest opassande, så detta låter helt klart intressant, men man skulle ju vilja provköra däcken först. Först med en bil med vanliga luftdäck och sedan exakt samma modell av bil, men med de där luftfria däcken.

#c • Uppdaterat: 2019-06-15 09:17
Hackenbush

Jag har haft en punktering på ca 12 år

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.