Nästa artikel
Provkörning: Toyota Verso-S (2011)
Provkörning

Provkörning: Toyota Verso-S (2011)

Publicerad 15 mars 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Toyota Verso-S är ett litet praktiskt högbygge, baserat på småbilen Yaris. Utrymmena är väldigt goda i förhållande till yttermåtten men för att klara den svenska miljöbilsgränsen krävs en ylande CVT-låda och priset blir högre än för konkurrenterna.

På de flesta provkörningar brukar motorjournalisterna mötas av flashiga bilder på den nya bilen i sällskap av solbrända ungdomar, vindsurfingbrädor och mountainbikes. Oavsett biltyp tror nämligen reklamfolket att detta upplägg säljer. Därför är det uppfriskande att Toyota inte hymlar med syftet med Verso-S – den här bilen är byggd för pensionärer!

Marknadsfolket må ta sig för pannan men faktum är att med tanke på hur snabbt målgruppen pensionärer växer finns det möjlighet att Toyota gör alldeles rätt.

Verso-S har längd och bredd som en vanlig småbil typ Polo, Yaris eller Clio men höjden och de raka linjerna ger sällsynt rymd i kupén. Baksätet är delbart och lätt att fälla. På sidoväggarna i bagageutrymmets bakre del finns handtag som med ett enkelt drag fäller baksätet och förvandlar kupén till ett närmast kubformat lastutrymme som klarar 1 388 liter bagage.

Golvet blir helt plant men längst bak finns en lös skiva som kan flyttas ned ett hack, alternativt helt tas bort för extra utrymme. Baksätet i sig går inte att skjuta i längdled, en möjlighet som vissa konkurrenter erbjuder. Däremot kan ryggstödets lutning justeras en smula. Kupén innehåller en hel del fickor och fack för småprylar.

Reglagen är logiska och lättanvända. Instrumenten framför föraren består av en stor hastighetsmätare, en stor bränslemätare och en stor varvräknare. Tydligt och nästan spartanskt. Men under ytan lurar många avancerade finesser.

Ljud med pekskärm
I och med Verso-S lanserar Toyota en ny typ av pekskärmsbaserad ljudanläggning kallad Toyota Touch som senare kommer att dyka upp i fler modeller.

Via den dryga sex tum stora bildskärmen kan man styra ljudanläggning, färddatorn, extern mediaspelare samt fungera som handsfree för mobiltelefonen via Bluetooth. Toyota Touch är standard från och med utrustningsnivån ”Plus” och innehåller också en backkamera.

Från och med i sommar kommer en navigeringsmodul som extratillbehör och senare ska Toyota lansera nya funktioner i form av extra program, ”appar”, som ska kunna laddas ned via internet.

Annorlunda upplevelse
Till att börja med lanseras bilen enbart med en fyrcylindrig bensinmotor på 1,33 liter, samma maskin återfinns bland annat i Toyota Yaris, en modell som Verso-S delar många komponenter och konstruktionslösningar med.

I resten av Europa kommer bilen också med en diesel på 1,4 liter som Toyota tills vidare valt att inte lansera i Sverige eftersom man menar att den skulle bli för dyr. Dieselmotorn skulle driva upp priset minst 20 000 kr.

Vi fick möjlighet att prova båda maskinerna och kan konstatera att bensinmotorn räcker gott till vardags även om dieselns högre vridmoment naturligtvis gör snabb motorvägskörning mer avspänd.

I grundutförandet är bensinmotorn kopplad till en sexväxlad manuell växellåda. Trots att stopp/startsystem är standard klarar den inte att komma under den svenska miljöklassribban.
Men miljöbilsklassningen lockar och Toyota hoppas att storsäljaren kommer att bli den version som är utrustad med den elektroniskt styrda steglösa automatlådan CVT (Continuously Variable Transmission).

Att köra CVT är inledningsvis en annorlunda upplevelse. När man ger gas ökar motorvarvet snabbt och ligger sedan kvar konstant vid vridmomentstoppen, samtidigt som utväxlingen gradvis ökar. Vid kraftig acceleration vid exempelvis en omkörning ylar motorn kraftigt samtidigt som känslan av acceleration uteblir.

De som tidigare kört Toyota Prius eller någon av Volvos gamla ”rem-johan”-modeller är vana. Andra tycker det känns märkligt och inte alltid behagligt. Accelerationen sker dock helt ryckfritt och i jämn hastighet sjunker motorvarvet till normala nivåer.

Dessutom finns möjligheten för den som inte alls kan förlika sig med automatlådans arbetssätt att växla manuellt i sju virtuella steg via paddlar på ratten eller med hjälp av växelspaken.

Lever upp i stan
Provkörningen sker denna gång i och kring Madrid och på den släta spanska asfalten går Verso-S riktigt komfortabelt. Framstolarna är rejält tilltagna och fungerar bra för storvuxna svenskar även under längre körpass. Bilen går stadigt i höga farter och är följsam när vägen kröker, även om någon större körglädje inte vill infinna sig.

I stadstrafik lever bilen upp och bitarna faller på plats. Högre sitthöjd än i de flesta andra småttingar underlättar in- och ursteg samt ger bättre överblick. Stora backspeglar och backkameran underlättar parkering och manövrering på trånga ytor.

CVT-lådan fungerar utmärkt i stan och stopp/start-systemet stänger blixtsnabbt av och återstartar motorn vid exempelvis trafikljus.

Säkerhetsutrustningen är omfattande med bland annat knä-krockkudde för föraren som extra finess. Antisladdsystem är standard och krockkudden på passagerarplats går att koppla ur.

Säkerheten är ännu inte testad av Euro NCAP men Toyota siktar på fem stjärnor. Priset är högre än konkurrenternas. Visserligen finns Verso-S i en avskalad budgetversion från 157 900 kr men den tror inte ens importören själv att man kommer att sälja särskilt många av.

Mest hoppas man alltså på den miljöbilsklassade CVT-versionen med det prisvärda ”Plus”-paketet. Då hoppar priset upp till strax under 180 000 kr. Det är mycket pengar för en liten bil men Toyota Verso-S är också en ovanligt duktig liten bil.

Testinformation

Modeller i det här testet:

Toyota Verso-S 1,33 Multidrive S Plus

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt
Toyota Verso-S 1,33 Multidrive S Plus

Pris, från kr: 177 900.
Säljstart: April.
Modell: Femsitsig halvkombi med fem dörrar.
Mått, cm: L 399/B 170/H 159.
Tjänstevikt, kg: 1 225.
Släpvagnsvikt, kg: 800.
Motor: 4-cyl bensinmotor. Dubbla överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder.  Cylindervolym: 1 329 cm3. Max effekt: 99 hk vid 6 000 v/min. Max vridmoment 125 Nm vid 4 000 v/min.  
Kraftöverföring: Elektroniskt styrd steglös variabel automatväxellåda. Stopp/startsystem. Framhjulsdrift. ESP standard.
Prestanda: Acc 0–100 km/tim: 13,7 s. Toppfart 165 km/tim.  
Bränsleförbrukning, blandad körning: 5,0 l/100 km.
CO2-utsläpp: 117 g/km.   
Konkurrenter: Kia Venga, Opel Meriva, Ford Fusion, Hyundai ix20.

Vad nytt? Helt ny bil.
För vem? Utmärkt för seniorer!
Bra köp? Ja, trots högt inköpspris tror vi Verso-S blir en bra affär på sikt.

Plus: Rymlig för sin storlek, komfortabel, lättkörd.
Minus: Högt pris, surrig vid acceleration.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2011-04-04 20:18
Pender

Till skillnad från ViB, så har jag provat den på grov svensk asfalt. Något tystare än min Yaris, men lite bullrigare än Auris. Motorn låter mer än både Yaris och Auris. Men inget störande efter acceleration. Äntligen har Toyota fixat en modell där även icke-orangutanger når ner till armstödet bak. Jag har svårt att ta till mej argumentet att den är för dyr. En likartat utrustad Golf-automat kostar 56.000 kr mer. Visserligen är Golfen lite längre. Men inte ett dugg rymligare. Att t.ex. Citroen, Renault kan erbjuda billigare alternativ, är bara intressant för de som tycker de är likvärdiga märken.

#c • Uppdaterat: 2011-04-23 17:39
PREVIA

Den byggs i England, och här ser man fyra ungdomliga pensionärer som tar del av den femåriga nybilsgarantin som man tydligen har i England på alla Toyotabilar.
http://www.toyota.co.uk/cgi-bin/toyota/bv/frame_start.jsp?id=CC-VersoS-landing

#d • Uppdaterat: 2019-06-04 08:52
Tord55

Har ägt Toyota sedan början på 2000-talet, och har kört de flesta moderna modellerna.

Efter några Yaris blev det en Verso-S, och den har vi behållt.

För att ta den svaga delen, jämfört med Yaris, så är framvagnen lite stötig (ingen bra bilbra att köra fort över fartbulor), och bromsarna lite patetiska jämfört med Yaris (trummor bak på Verso-S), Kurvradien är inte heller imponerande, men bättre än en gammal Saab 900!

Vår Verso-S har AC och automatlåda, och lite bjäfs (GPS, dimljus, osv.).

Men annars är det en perfekt bil, för oss. Accelerationsviljan från 80 till 120 är underligt nog imponerande (motorn morrar då rejält när den acceölererar, även i jämförelse med Yaris med samma motor), men den går väldigt tyst omkring 100.

En bruksbil, där man sitter ytterst bekvämt, och ganska högt, med utmärkt sikt åt alla håll.

Dragkrok kostar skjortan, så det har vi inte skaffat, vilket annars vore naturligt på en bil av den här typen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.