Nästa artikel
Digitala backspeglar standard för Honda E
Nyheter

Digitala backspeglar standard för Honda E

Publicerad 29 maj 2019 (uppdaterad 27 februari 2020)
Den eldrivna halvkombin kommer i alla utföranden vara utrustad med kameror istället för klassiska backspeglar.
Den efterlängtade elbilen, baserat på konceptet Urban EV, börjar närma sig lansering. Med bakhjulsdrift, 20 mils räckvidd och en retrofuturistisk design ska Honda E utmana bland annat Renault Zoe. Honda har nu meddelat att alla utföranden av bilen kommer levereras med så kallad digitala backspeglar. 

6-tumsskärmarna är integrerade i instrumentpanelen och kamerorna sticker ut kortare än hjulhusets bågar. Honda säger att kamerorna är 90 procent mer aerodynamiska än traditionella backspeglar och ger för hela fordonet en förbättring om 4 procent. Även ljudet som brukar framkallas av backspeglar ska ha reducerats markant.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-05-29 11:56
Hackenbush

Kameran i sig är säkert inte speciellt dyr och knappast stöldbegärlig men hela paketet som reservdel tar nog bilfirman ordentligt betalt för.

#c • Uppdaterat: 2019-05-29 12:34
saabnisse

Det här har varit på gång sedan många år, men har stoppats av trafikmyndigheter i flera länder.
Men kanske har man ändrat sig och kommer det här utförandet att godkännas är det nog proppen som far ur, snart kommer backspeglar att bli lika sällsynta som strålkastarspolare.
Det här blir säkert betydligt billigare än datorstyrda elektriska backspeglar.

#d • Uppdaterat: 2019-05-29 15:55
mso 1000

Nja folk köper ju bilar med noll bakåtsikt och en bakrutetorkare som i bästa fall sveper tre dm i mitten på rutan på grund av rutans höjd så man anammar nog denna finess också.
Men med kamera lösningen vart tittar man, är det tre skärmar att titta i eller hur fungerar det.
Fler skärmar vid ratten som flimrar och i ögonvrån känns som det skulle kunna störa fokus för framåt sikten.

#e • Uppdaterat: 2019-05-29 16:02
Pi

Det är nog inte så enkelt att bryta bort kamera-delen utan att både den och dörren skadas avsevärt så att stöldrisken skulle vara större tror jag inte på. Och hur många back-kameror stjäls det ? Väldigt få gissar jag...

#f • Uppdaterat: 2019-05-29 16:09
Audi 60 L

Utvecklingsfientligheten här förvånar också mig. Ser enbart fördelar med dessa. Inga utstickande delar (backspeglar var smäckra förr men är stora "hus" nu), lägre luftmotstånd, lägre kupéljud. Förmodligen billigare också på sikt. Både i inköp och drift.

#g • Uppdaterat: 2019-05-29 17:03
hultarn

En kamera är avsevärt billigare än en backspegel, och de lär inte vara mer stöldbegärliga dyra backspeglar.
Är ju precis ingen nyhet med backspegelkamera, det har funnits på tåg i 20 år.
Däremot blir det kanske en annorlunda upplevelse för föraren som är van att vrida på huvudet för att titta direkt i speglarna.

#h • Uppdaterat: 2019-05-29 19:55
L. Mäkinen

På lastbilar ger det betydligt bättre säkerhet i trafiken och sparar bränsle. Utvecklas bland annat i Solna.
https://www.stoneridge.com/q_product/mirroreye-camera-monitor-system-cms/

#i • Uppdaterat: 2019-05-29 20:01
Audi A5 SB

Kommer att funka utmärkt och dessutom bli standard ganska snart. Vad som gör mig lite bekymrad är om man gör samma sak med den inre backspegeln (vilket finns redan idag hos ett visst märke). Där blir det problem med att "långsynta" får problem med skärpan eftersom den displayen sitter högt upp och endast ca 50 cm från ögat. Själv har jag nya "linser" i mina ögon och kommer inte att kunna fokusera på den inre displayen i den höjden.

Någon?

#j • Uppdaterat: 2019-05-29 20:45
saabnisse

Audi, behövs den inre backspegeln?
Det finns ju redan en backkamera. Det är väl enkelt att låta den tillsammans med de sidomonterade visa bilder i samma skärm.

#k • Uppdaterat: 2019-05-29 20:53
Krister_L

Har backkamera på min merca och den har fungerat prickfritt i 1½ år. Aldrig gjort rent den, har faktiskt aldrig ens sett den, den fälls bara ut när den används. Jag tror att kameror i stället för backspeglar skulle kunna fungera precis lika bra, och som flera andra redan skrivit, ta väsentligt mindre plats. En välkommen nyhet

// Krister

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.