Nästa artikel
Bilfrågan: Krångel trots ”premium”!
Bilfrågan

Bilfrågan: Krångel trots ”premium”!

Publicerad 27 maj 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Det står inget om att man måste köra en viss sträcka varken på Audis hemsida eller i bilens instruktionsbok.” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag tycker att ni ska ta upp att nya premiumbilar måste köras en längre sträcka för att batteriet ska laddas tillräckligt av generatorn. Premiumbilar som Mercedes, Audi, BMW med flera är dyra och man kan tänka sig att köparen av dessa bilar ”köper sig fri” från bekymmer. Men om man kör korta sträckor så hinner inte batteriet att laddas och då går det inte att starta bilen.
Jag har en Audi A6 och det står inget om att man måste köra en viss sträcka varken på Audis hemsida eller i bilens instruktionsbok. Jag fick heller inte den informationen vid köpet. Jag kör cirka sex km dagligen. Detta är för kort sträcka enligt Audis återförsäljare, Möllers Bil i Örebro. De föreslår att jag köper en manick från Mekonomen som laddar bilbatteriet på natten. Jag själv vill inte ha bekymmer med bilen och trodde mig att jag köpte mig fri från krångel.
Karim Barsoum
    
Svar:
Det här är ett problem som på senare tid uppmärksammats av fler bilägare. Jag kan hålla med om att det här är en information som borde finnas i instruktionsboken, som dock inte alla läser och därför också borde lämnas muntligt, vid köpet. En lösning kanske kan vara att välja en laddhybrid eller en helelbil. Den går visserligen inte alls utan laddning, men det kanske är mer förståeligt? Här svar från Audi Sverige – ett svar som kan representera i stort sett alla bilfabrikat med bränsledrivna motorer:  
”Bilarna förbrukar ström framför allt vid start och vid användningen till exempel värmesitsar, eluppvärmd bakruta och fläktar vintertid. Det krävs därmed en viss körsträcka för att återladda batteriet, som har en begränsning i hur mycket ström det kan tillgodogöra sig vid körning. Om bilen till exempel står med tändningen, ljuset och radion på utan att generatorn laddar, exempelvis vid rödljus då start/stopp-funktionen aktiveras, krävs en längre körsträcka för att återställa batteriets laddning.
I kundens fall är det sannolikt att körsträckan inte är tillräcklig, speciellt under vintertid. Vår verkstad har även undersökt bilen utan att finna något avvikande. Vi rekommenderar därför kunden motorvärmare med extraladdare under vintertid.”

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2019-05-28 19:46
bgl

Svar till @Vorwärts:
Vid montering av bränslevärmare vid nybilsköp, i detta fall Webasto, hos Toyotas återförsäljare, åberopar Toyota Webastos inbyggda lågspänningsskydd. Detta skydd tar inte hänsyn till spänningsfallet som följer av inkoppling av glödstift. Glödstiften är avsäkrade med 100A och drar nästan alla dessa ampere. Värmaren stannar vid 10V eller möjligen 10,5V, finns olika uppgifter men det har ingen betydelse. När spänningen vid värmardrift fallit till 11,4V och glödstiften sänkt spänningen ytterligare med initialt 0,8V och efter ett par sekunders glödning innan motorelektroniken drar startmotorn med drygt 1V är spänningen för låg för elektroniken, även om förmodligen startmotorn skulle orka några varv. Det är alltså spänningsfallet, inte brist på ström i batteriet som omöjliggör att startmotorn kopplas in.

#w • Uppdaterat: 2019-05-28 20:38
Audi A5 SB

Ja, detta var kul. Premium eller inte, så lär 6 km/dag sinka dig till dagiset förr eller senare. Min frus Skoda Fabia (knappast premium - och sen kommer nån stolle snart att skriva - "Det är ju en VAG!") fixar max 2 månader i limbo utan laddning.

#x • Uppdaterat: 2019-05-29 07:38
Martin77

Dom som anser att han valt fel bil (inköpspris/bränsle), borde då inte tillverkaren vara tydligare med att denna bil har vissa svagheter som andra bilar inte har?. Är nog själv mer inne på att det är ett problem som kommigt med modernare bilar som har högre strömförbrukning och i kombination med tillverkare som gör allt för att sänka co halt & kostnader. (för litet batteri?, för svag generator?, för lite laddtid?, för dålig styrning?).. Om detta nu är ett problem som verkar bli allt vanligare då jag läst om det många gånger så tycker jag som som bilfantast o teknikfreak att det är ett problem som billverkaren borde lösa, inte klanka ner på bilägarens bilval, bränsleval eller körmönster.. Att ta cykeln?, Har jag hamnat på miljöpartiets kommentatorsfält.. :)

#y • Uppdaterat: 2019-05-29 11:42
adzam

ett intressant bilval med tanke på hur lite personen kör men garanterat bekväma kilometer när väl bilen startar

#z • Uppdaterat: 2019-05-29 14:49
Vorwärts

bgl, alltså är det av ren inkompetens eller snålhet som Toyota inte löst frågan i samråd med Webasto och konfigurerat en fungerande lösning som inte lämnar bilägaren stående.

#110 • Uppdaterat: 2019-05-29 15:33
Vorwärts

Om det verkligen stämmer att det inte står en rad i bilens instruktionsbok om extra underhållsladdning när bilen bara körs extremt korta körsträckor så ska givetvis Audi belastas för detta, likaså om det inte dyker upp ett varningsmeddelande i instrumentsbrädans display när batterispänningen börjar bli farligt låg. Alla är visserligen inte bilfantaster eller teknikfreaks men att tro att man kan köpa sig fri från effekterna av fysikaliska principer är mer än naivt.

Vad blir nästa grej, ska nån lirare som köper en iPhone för 18000 men aldrig laddar batteriet skriva ett argt brev till pressen när hans fina premiumtelefon han köpt för dyra pengar inte går att använda längre?

#111 • Uppdaterat: 2019-05-29 17:36
Axa

Martin
Hehe, japp på med offerkoftan. Naturligtvis är det någon annans fel att bilägaren inte tagit reda på hur den egna bilen fungerar...

#112 • Uppdaterat: 2019-05-29 19:05
Martin77

Om det nu hadde varit faktum sedans urminnes tider att man inte kan köra korta sträckor och att man inte kan låta bilen stå några veckor utan den laddar ur helt, så vore det väl ok, då vore det ju denne bilägare som bara inte uppfattat det. Problemet är ju att bilar HAR klarat av detta, och vissa gör så fortfarande, det är ju flera som t.o.m argumenterar för att han valt fel bilmodell. Kan ju vara så t.o.m att Audi köparen har haft en annan bil innan som inte ställt till problem.

Att jämföra med iphone vore som om nästa modell har ungfär samma batteritid för gemene man (facebook/youtube), men om du använder den annorlunda, låt säga att du kanske pratar i telefon, ja då plötsligt har den en batteritid på 30 min..

#113 • Uppdaterat: 2019-05-29 19:16
bgl

Svar till @Vorwärts 14:49
Snarare befinner sig Toyota Sverige i ett kombinerat tillstånd av överraskning och förnekelse.
Det är alltid enkelt att bli självgod när man vet att de egna produkterna är goda och uppskattas av marknaden.
Vissa återförsäljare är medvetna om problemet och informerar möjliga Hilux-köpare, andra som min var okunnig och/eller försökte/försöker mörka.
Rent tekniskt finns goda lösningar, CTEK har en som tyvärr är lika kostsam som effektiv.
Problemet utöver kostnaden är 3-delat: för installation krävs skriftligt godkännande från Toyota avseende den generella nybilsgarantin, drivmedelsförbrukning och avgasrening. Den bristfälliga laddningen är införd för att minska dieselförbrukningen, kraftigare laddning skulle öka förbrukningen om än marginellt. Elektroniken för avgasreningen är optimerad för spänningsintervallet från13,5V till 14,1V. Att höja laddningsspänningen till CTEKS:s nivå vid -20 grader skulle kunna hota reningsutfallet.
Via olika kanaler, inklusive detta forum, sprids insikten om Toyotas tillkortakommande.
För mig kvarstår 3 alternativ, att Toyota löser problemet, att Toyota tar tillbaka bilen eller att jag tar smällen genom att byta bort Hiluxen och då göra klart för köparen att värmaren har mycket begränsad användning.

#114 • Uppdaterat: 2019-05-29 20:07
Vorwärts

Martin77, vilka bilar tillverkade de senaste 5 åren och med en utrustningsnivå i paritet med Audi A6 klarar av att köras med det körmönster som anges i artikeln utan en nettosänkning av batterispänningen?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.