Nästa artikel
Bilfrågan: Krångel trots ”premium”!
Bilfrågan

Bilfrågan: Krångel trots ”premium”!

Publicerad 27 maj 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Det står inget om att man måste köra en viss sträcka varken på Audis hemsida eller i bilens instruktionsbok.” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag tycker att ni ska ta upp att nya premiumbilar måste köras en längre sträcka för att batteriet ska laddas tillräckligt av generatorn. Premiumbilar som Mercedes, Audi, BMW med flera är dyra och man kan tänka sig att köparen av dessa bilar ”köper sig fri” från bekymmer. Men om man kör korta sträckor så hinner inte batteriet att laddas och då går det inte att starta bilen.
Jag har en Audi A6 och det står inget om att man måste köra en viss sträcka varken på Audis hemsida eller i bilens instruktionsbok. Jag fick heller inte den informationen vid köpet. Jag kör cirka sex km dagligen. Detta är för kort sträcka enligt Audis återförsäljare, Möllers Bil i Örebro. De föreslår att jag köper en manick från Mekonomen som laddar bilbatteriet på natten. Jag själv vill inte ha bekymmer med bilen och trodde mig att jag köpte mig fri från krångel.
Karim Barsoum
    
Svar:
Det här är ett problem som på senare tid uppmärksammats av fler bilägare. Jag kan hålla med om att det här är en information som borde finnas i instruktionsboken, som dock inte alla läser och därför också borde lämnas muntligt, vid köpet. En lösning kanske kan vara att välja en laddhybrid eller en helelbil. Den går visserligen inte alls utan laddning, men det kanske är mer förståeligt? Här svar från Audi Sverige – ett svar som kan representera i stort sett alla bilfabrikat med bränsledrivna motorer:  
”Bilarna förbrukar ström framför allt vid start och vid användningen till exempel värmesitsar, eluppvärmd bakruta och fläktar vintertid. Det krävs därmed en viss körsträcka för att återladda batteriet, som har en begränsning i hur mycket ström det kan tillgodogöra sig vid körning. Om bilen till exempel står med tändningen, ljuset och radion på utan att generatorn laddar, exempelvis vid rödljus då start/stopp-funktionen aktiveras, krävs en längre körsträcka för att återställa batteriets laddning.
I kundens fall är det sannolikt att körsträckan inte är tillräcklig, speciellt under vintertid. Vår verkstad har även undersökt bilen utan att finna något avvikande. Vi rekommenderar därför kunden motorvärmare med extraladdare under vintertid.”

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2022-04-27 08:24
Gäst (ej verifierad)

Bäst för miljön och av praktiska skäl är det bättre att köpa bilen efter behov/bruk. Lite bensinare eller lite elbil för korta sträckor, lite större bensin eller laddhybrider för lite längre sträckor och diesel för långa pendlaravstånd eller något i den stilen. Förstås kan man välja något enklare eller mer påkostad efter plånboken/behag. Jag har en medel/enkel bensinare, veckopendlar långa sträckor, kör korta sträckor på helger och promenerar till jobbet under veckodagar. Det fungerade bra med lite diesel också. Har inte möjlighet till laddning. Trots att jag är mycket sugen på en Mustang Bullitt, och inte har svårt att skaffa en, har bilen inget med min verklighet att göra. Det ligger inte i tiden heller.

#m • Uppdaterat: 2019-05-27 18:16
jete

Startade igen min Renault Megane -09 häromdagen efter 8 mån stillestånd. Startade direkt på första cyl som kom upp på kompression. Tom bränsletrycket fanns alltså kvar i bränslesystemet. Fortsatte gå utan en hostning. Det kallar JAG premium. Aldrig bytt batteri i den. På min Renault Clio -13 diesel går inte start/stopp in om inte alla krav på det ena och andra är uppfyllt. Kloka konstruktörer! Autoljuset fungerar perfekt också. Upplever att dom har tänkt så som jag själv (konstruktör) skulle ha tänkt.

#n • Uppdaterat: 2019-05-27 20:00
Henrik-Andersson

Att gå och köpa en ny A6:a och sedan köra 200 mil om året (den kostar från 446000 kr) har aldrig hört något liknande.

Kan det finnas en alternativ förklaring ? Att ägaren insett att han inte behöver en sådan här dyr bil (och att det i princip blir billigare att ta en taxi) och försöker hitta en väg att få bilhandlaren att ta tilbaks bilen pga att den "inte fungerar". Var och en får faktiskt förstå att en bil, och speciellt så kallade premiumbilar, har många strömslukare.

Det är inte bilhandlaren som skulle informera kunden, det är kunden som skulle informerat bilhandlaren att han kommer att köra bilen 5 minuter om dagen (om snitthastigheten är 60 km/h). Handlaren hade då inte rekommenderat något annat än en ren elbil (eller en cykel).

#o • Uppdaterat: 2019-05-27 23:00
John2008

Antagligen finns en hel del som drar el, även om bilen är avstängd och att det är en s k premiumbil ökar snarare risken för att det drar ur batteriet mer än annars. Men speciellt vintertid om man kör korta sträckor, så kan motorvärmare med extraladdare helt klart rekommenderas och detta oavsett bil.

#p • Uppdaterat: 2019-05-28 12:27
lsoderlund

Mb600, jag har en A6:a och det är nog den mest driftsäkra bil jag haft, bortsett från Gamla Saab 900 från tidigt 80-tal.
Spelar ingen roll vilken bil du har, men har du 3km till jobbet enkel väg, ta en promenad eller cykla. Du cyklar ju till jobbet på ungefär 10 minuter. Varför sätta sig i bilen?

Jag vet vem som är orsaken till klimatkrisen, det är han som åker 3 km bil till jobbet varje dag.

#q • Uppdaterat: 2019-05-28 13:19
erikivan72

Den stora saken är: du köpte en VAG-bil och hoppades på bekymmersfritt bilägande?!!!??
Sedan spelar det inte någon roll vilken bil du köper - kör du så korta sträckor laddas batteriet ur. Punkt slut.

#r • Uppdaterat: 2019-05-28 15:11
Gunnar Lindberg

Efter 12 mil stannade min nya bil och var sedan omöjlig att starta. När jag klagade påstod säljaren att man måste fylla på bensin. Det hade ingen nämnt tidigare. Får det vara så när man köper en premiumbil?

#s • Uppdaterat: 2019-05-28 15:11
Roger Skagerström

Begriper man inte det själv så är det bara att beklaga. Köper man en Audi A6 för att köra 6 km per dag så är det också bara att beklaga.

#t • Uppdaterat: 2019-05-28 15:17
Roger Skagerström

Och ja - "premium" brukar ofta innebära mycket pengar för tveksam kvalitet.

#u • Uppdaterat: 2019-05-28 18:59
Vorwärts

bgl, har inte Toyota ett system för batteriövervakning i modellerna som har bränslevärmare, d.v.s. att systemet prioriterar startkapacitet och slår ifrån värmaren ifall spänningen sjunker för mycket?

Japansk kvalitet..

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.