Nästa artikel
Bensinen över 17 kronor litern
Nyheter

Bensinen över 17 kronor litern

Publicerad 21 maj 2019 (uppdaterad 21 maj 2019)
Det har aldrig varit dyrare att tanka bensin. I fredags höjdes återigen priset.

Det var den 17 maj som de stora drivmedelsföretagen Circle K, Preem och OKQ8 höjde kostnaden på en liter bensin med 15 öre till 17,14 kronor per liter vid bemannade stationer. Samtidigt sänktes priset på diesel med 10 öre till 16,84 kronor för en liter. 

Vid årsskiftet låg literpriset på drygt 14 kronor och Vi Bilägare har med anledning av vårens höjningar pratat med Ulf Svahn på drivmedelföretagens branschorganisation SPBI som berättar att vi är på väg in i ”driving season”, alltså när det är semestertider i västvärlden och vi åker mer bil än vanligt, vilket kan pressa upp literpriset ytterligare i sommar.  

I senaste avsnittet av vår podcast intervjuade vi en talesperson för folkrörelsen Bensinupproret 2.0, en protestgrupp på Facebook med över 600.000 medlemmar som kräver att priset på bensin måste sänkas till 12 kronor litern.

Diskutera: Vad tycker du om priset på bensin? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#11f • Uppdaterat: 2019-05-22 08:14
Optimus

Guran
Med bilen vet du att du ALLTID hamnar i kö, med kollektivtrafiken kan du IBLAND hamn i svårigheter. Det är för mig stora skillnader. Jag tycker inte att du gör fel när du kör bil, men jag tycker att många inte tänker efter, utan går som vanligt ut till sin bil(i värsta fall förmånsbil) och sätter sig och kör iväg till jobbet. Däremot tycker jag det är fel av dig att försöka skylla på dåligheter i kollektivtrafiken utan att själv faktiskt utövat den. Sitta på läktaren och tycka, det gör allt för många idag.

#11g • Uppdaterat: 2019-05-22 08:22
Hackenbush

Där jag kör är aldrig köer. Jag har en ljuskontrollerad korsning på väg till jobbet och har jag otur är det kanske 2 bilar framför mig. Jag har faktiskt åkt kollektivt under en tid men tågen fallerade så ofta att det var ingen idé. Antingen ställdes tågen in eller så var de så sena att jag missade nästa tåg. Jag har ett tågbyte på väg till jobbet.

#11h • Uppdaterat: 2019-05-22 08:24
Skodaägare

Ärligt talat så tror jag inte bilåkandet kommer minska för att bränslepriset stiger. Själv skulle jag utan problem ha råd med ett pris på 30 kr/litern utifrån min bils förbrukning och min körprofil. Men syftet är kanske inte att minska bilåkandet heller, utan att få in mer skattepengar.
Och visst finns det fungerande kollektivtrafik i Stockholm, så länge man åker mellan två hållplatser på samma tunnelbanelinje. Då går det betydligt snabbare än bilen, i alla fall i rusningstrafik.

#11i • Uppdaterat: 2019-05-22 08:28
Optimus

Hacken, det Guran skriver om är i Sthlm och där har man knappast några ursäkter idag när man sitter och kör bil varje dag ToR till sitt arbete. Kollektivtrafiken är så väl utvecklad så att köra bil är mer en vana än ett måste. Sedan kan man ha arbetstider som är lite knepiga att lösa med att åka kollektivt, men det rör knappast dem som sitter i bilköer i Sthlm varje dag mellan kl.07.00-09.00 och 15.00-18.00. De är vaneåkare eller förmånsbilsåkare samt en stor mängd hantverkare(som naturligtvis skall kunna utöva sitt yrke genom bilen).

#11j • Uppdaterat: 2019-05-22 08:29
Skodaägare

Har också provat att åka kollektivt till jobbet men eftersom det går att köra bil på en tredjedel av tiden och bilen tar mig till jobbet varje dag i all möjlig väderlek så kommer jag nog fortsätta att köra bil.

#11k • Uppdaterat: 2019-05-22 08:33
Skodaägare

"Hacken, det Guran skriver om är i Sthlm och där har man knappast några ursäkter idag när man sitter och kör bil varje dag ToR till sitt arbete. "

Ursäkter? Måste man ha en ursäkt för att man väljer att transportera sig som man själv önskar? Det är inte direkt gratis att åka bil i Stockholm idag, så de som väljer att göra det har nog ganska goda skäl. Har du tänkt på att de kanske finns människor som inte gillar att åka kollektiv, som vill ha en lugn stund för sig själv i bilen och vill slippa stå i en halvtimme på tunnelbanan varje dag och lyssna på andras mobilsamtal?

#11l • Uppdaterat: 2019-05-22 08:47
Optimus

Skoda..., du gör precis som du vill. Jag kan bara konstatera att i mitt ursprungliga inlägg skrev jag att det finns alternativ, man kan minska sitt bilåkande(nu när bränslepriset går upp) och så gav jag exempel på hur jag har gjort. Sedan spann det iväg i olika riktningar i div andra inlägg. Men återigen du väljer hur du vill göra. Jag väljer hur jag gör.

#11m • Uppdaterat: 2019-05-22 08:51
L. Mäkinen

Jag jobbar i Stockholms kommun (Spånga) och numera tar det ungefär en timme för mig att köra bil till kontoret (50 km). Tidigare gick det på 40 minuter, men en kombination av nydragning av Tunnelbana och nergrävning av fjärrvärme gör det segare. Därför har jag tittat på kollektivtrafik. Det tar enligt resrobot en timme och 45 minuter om inget strular. Tyvärr stämmer inte det för sista 1,5 km promenadväg är avstängd pga bygge av Förbifart Stockholm. Åt andra hållet är beräkningen drygt två timmar.

Jag fortsätter köra förmånsbil.

#11n • Uppdaterat: 2019-05-22 09:03
HT19

Hos mig går det en buss på morgonen. En kl 12 och en kl16.
Det finns helt enkelt inga alternativ till bil.
Men de landsbygds fientliga sossarna skiter i det. Rösterna finns inte på landsbygden de finns i miljonområderna utanför storstäderna...

#11o • Uppdaterat: 2019-05-22 09:03
HT19

Hos mig går det en buss på morgonen. En kl 12 och en kl16.
Det finns helt enkelt inga alternativ till bil.
Men de landsbygds fientliga sossarna skiter i det. Rösterna finns inte på landsbygden de finns i miljonområderna utanför storstäderna...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.