Nästa artikel
Bensinen över 17 kronor litern
Nyheter

Bensinen över 17 kronor litern

Publicerad 21 maj 2019 (uppdaterad 21 maj 2019)
Det har aldrig varit dyrare att tanka bensin. I fredags höjdes återigen priset.

Det var den 17 maj som de stora drivmedelsföretagen Circle K, Preem och OKQ8 höjde kostnaden på en liter bensin med 15 öre till 17,14 kronor per liter vid bemannade stationer. Samtidigt sänktes priset på diesel med 10 öre till 16,84 kronor för en liter. 

Vid årsskiftet låg literpriset på drygt 14 kronor och Vi Bilägare har med anledning av vårens höjningar pratat med Ulf Svahn på drivmedelföretagens branschorganisation SPBI som berättar att vi är på väg in i ”driving season”, alltså när det är semestertider i västvärlden och vi åker mer bil än vanligt, vilket kan pressa upp literpriset ytterligare i sommar.  

I senaste avsnittet av vår podcast intervjuade vi en talesperson för folkrörelsen Bensinupproret 2.0, en protestgrupp på Facebook med över 600.000 medlemmar som kräver att priset på bensin måste sänkas till 12 kronor litern.

Diskutera: Vad tycker du om priset på bensin? 
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2023-01-17 18:29
Gäst (ej verifierad)

Enkel match,, typ om alla i Stockholm bara tankar på en sorts mack övriga lär blir darriga rätt fort..

#c • Uppdaterat: 2019-05-21 16:03
Villevalle

Priset på diesel sänktes ju! Bra regeringen. :-)

#d • Uppdaterat: 2019-05-21 16:03
Raphael

AL, då konstaterar jag att du tror att regeringen höjde skatten de senaste dagarna eftersom du skyller på regeringen för att bensinbolaget nu har höjt priset igen. Men faktum är att regeringen inte har höjt skatten sedan årsskiftet, så ingen av de prishöjningar som skett sedan dess har berott på regeringen. Utan det är faktiskt de faktorer som jag räknade upp som har gjort att bränslebolagen nu höjt priset igen.

När det gäller koldioxid och energiskatt så ska vi självfallet ha det på fossila bränslen. Biodrivmedel är skattebefriade. Om vi tar bort skatten på bensin så blir bensin billigare än biodrivmedel, och så kan vi inte ha det. Bensin är billigare att producera. Vi kan inte stötta människor att övergå till fossilfria transporter om det lönar sig ekonomiskt att köra fossilt istället. Så behåll skatten!

#e • Uppdaterat: 2019-05-21 16:06
Grosser

+1 på den kommentaren Raphael!

#f • Uppdaterat: 2019-05-21 16:08
Raphael

Eftersom bränslepriset varierar från vecka till vecka så tror AL alltså att det är regeringen som höjer och sänker skatten flera gånger per månad eftersom bränslepriset kan variera. Bränslepriser var som lägst i december 2018 så då sänkte alltså regeringen skatten i december. Det mest spännande är ju att regeringen har olika bränsleskatter i olika delar sv landet eftersom priserna kan skilja sig åt mellan olika kommuner, ja t o m mellan olika delar i samma kommun. T ex så får mackarna vid motorvägar betala högre bränsleskatter medan regeringen har lägre bränsleskatt för obemannade Q-Star inne i mindre samhällen.

#g • Uppdaterat: 2019-05-21 16:27
A.L

Raphael: Skatten höjs faktiskt i samband med att grundpriset justeras uppåt. Vi har som bekant moms på bränslet (och moms på skatten). Och visst skyller jag det låta förtroendet för den svenska ekonomin på regeringen. Även om det inte bara är politikernas fel så har man ett finger med i spelet till att omvärlden inte vill investera i Sverige längre.

Men vi behöver inte diskutera huruvida skatterna är korrekta eller inte. För detta är redan undersökt av regeringens utsedda expertgrupp - Väg och Trafikforskningsinstitutet (samkost 2). Där framgår att skatterna ligger 49% över de externa kostnaderna (som skatterna skall täcka). Konjunkturinstitutet har sedan beräknat vad det blir i pengar, och konstaterar att överbeskattningen för landsortstrafiken uppgår till drygt en miljard kronor. Man har också beräknat vad detta innebär i produktivitetsbortfall - och kunnat konstatera att det motsvarar mångmiljardbelopp i form av minskad sysselsättning och produktivitet.

Och detta helt utan påvisbar miljönytta.

Nej, bränsleskatterna har alltid varit för trubbiga i fallet vägslitage, olyckor och miljökostnader. De är helt enkelt ineffektiva och de allra flesta bedömare är överens om att de bör plockas bort helt. Den styrande effekten är på tok för liten, varvid vi har orimligt högt vägslitage och en situation med dålig framkomlighet under vissa tider på dygnet i de större städerna. I fallet koldioxid (som är en egen komponent i bränslepriset) är den effektiv under förutsättning att minskningen i Sverige inte flyttar produktionen till annan plats - vilket har varit situationen allt sedan beskattningen infördes i början av 90-talet (så kallat koldioxidläckage). Naturvårdsverket kallar det för att jaga sin egen svans i klimatpolitiken.

Så nej, bränsleskatterna är ineffektiva och kostar mer än vad de smakar. Koldioxidskatterna är dessutom verkningslösa då de enbart resulterar i överösningseffekter snarare än varaktiga minskningar av koldioxidutsläppen. Den fossila energin har (globalt sett) ökat med 30% sedan år 2000 och väntas kvarstå i nuvarande nivå (och till och med öka ytterligare) fram tills år 2040. Detta sker med eller utan svenska skatter.

Skatterna skall alltså ner med minst 50% för att den direkta överbeskattningen skall vara ett minne blott. Då kostar bränslet c:a 12 kr/litern. Om vi sedan tar bort koldioxidbeskattningen helt (den är ju verkningslös) och dessutom förändrar internaliseringen av vägslitage, olyckor, miljöpåverkan och buller så hamnar priset på c:a 8 kr/litern (inklusive moms). (Produktkostnad 5,02 kr+ 1,46 kr marginal plus moms) https://spbi.se/statistik/priser/bensin/

Ett pris om 17 kr/litern är allt annat än rimligt, och dessutom slår det snett mot de svagaste grupperna i samhället (de som Raphael normalt sett säger sig vilja värna om).

MVH AL

#h • Uppdaterat: 2019-05-21 16:45
A.L

Den samhällsekonomiska marginalkostnaden (för utsläpp, buller, olyckor, vägslitage) uppgår i dagsläget till 0,29 kr/km. Det kan jämföras med skattesatsen som ligger på 0,51 kr/km (bensin miljöklass1). Per mil innebär detta att en genomsnittlig trafikant betalar in 5,10 kr i skatt, samtidigt som de externa kostnaderna uppgår till 2,9 kr. Om vi med utgångspunkt i VTI:s beräkningar sätter ett korrekt pris på bränslet, utifrån dagens produktionspris får vi då följande:

Produktionskostnad: 5,02 kr
Marginal: 1,46 kr
Skatt: 2,9 kr
moms: 25%

Summa: 11,73 kr/liter.

Även om Raphael inte villl medge det är detta inte det pris som jag ser hos bensinbolagen som jag passerar varje dag. Där ligger priset istället en bra bit över 16 kr/l (och upp emot 17 kr/l). Ja det är mig veterligen den svenska regeringen som bestämt att skatterna på bränslet skall ligga där de ligger. Det har inte bestämts av oljebolagen, OPEC eller Trump utan av Miljöpartiet och Socialdemokraterna med stöd av kommunisterna och Centerpartiet.

MVH AL

#i • Uppdaterat: 2019-05-21 16:49
pinjong

Bensinpriset tar fram det sämsta hos folk...

#j • Uppdaterat: 2019-05-21 16:56
A.L

Ja Shogun, just du är en av de som betalar på tok för mycket för dina resor, i alla fall så länge du kör hemmavid. Det gäller också med din kommande hybrid (där olyckskostnaden dessutom ligger på noll).

Det handlar alltså inte om vad folk har råd med eller inte, utan om att trafiken skall betala det elände som den orsakar andra. Och det gör den idag till 49% för mycket. Det gäller oavsett hur snål bil man köper in.

Sedan kan ju tilläggas att även om Shogun tycker sig ha råd att betala bränsleskatt istället för att amortera ner sina krediter så kan det finnas andra som bor på samma ort som han gör som inte har en lika god kreditvärdighet. Denna grupp drabbas extra hårt av pålagorna. Och vad jag vet är Karlstad en ort som till stora delar lever på sin skogsnäring. Just denna näring är en av förlorarna på de orimliga bränslepriserna (enligt KI i storleksordningen någon miljard per år eller så).

Så även om Shogun klarar sig är många av hans vänner, bekanta och grannar mer utsatta. Och detta helt på normativa grunder.

MVH AL

#k • Uppdaterat: 2019-05-21 17:07
Focus

Kan det vara så illa att vi fått den regering som vi förtjänar. Snacka inte om att det är enbart bensinbolagen som är skuld till detta
höjningsraseri. Se skillnaden på hur bensinkostnaden kontra bensinskatten har ökat och förstå vad som menas.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.