Nästa artikel
Bilfrågan: Är det fel på min DSG-låda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Är det fel på min DSG-låda?

Publicerad 17 maj 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”På min verkstad har de inte hört talas om felet. Har ni någon förklaring till det hela?” Vi Bilägare svarar.

Fråga
Jag har en Skoda Octavia Scout som inköptes ny i december 2014, har gått 2 400 mil och är utrustad med sexväxlad DSG-låda. Det händer några gånger per månad efter att jag startat bilen att den inte som normalt lite lätt drar igång bilen när jag lägger i backen eller växelläget, utan den börjar röra sig först när jag trycker till på gasen. Det visas inte något felmeddelande i displayen och hittills har felet försvunnit om jag startar om bilen. På min Skoda-verkstad har de inte hört talas om felet och det är ju inte lätt att felsöka när felet bara uppträder slumpmässigt och sporadiskt. Har ni någon förklaring till det hela?
Arne

Svar:
Jag är inte så säker på att det faktiskt är något fel. En viss fördröjning, mycket kort i och för sig, finns just vid start som jag minns, särskilt vid försiktigt pådrag. Fungerar växellådan bra för övrigt? Hade det inte varit för den korta körsträckan hade jag frågat om du bytt filter och olja enligt serviceschema. Har hört att krånglande mekatronik skulle kunna ge ryck. Men det låter inte riktigt som det du beskriver. Går bet på din fråga. Svårt att ha någon uppfattning utan att köra bilen. Du måste be kunnig verkstadspersonal provköra och kolla växellådan.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-05-21 09:17
Apex

Guran

När jag körde en C-hr hsd så lät det som att den var uppe i 5000rpm vid minsta lilla gaspådrag. Aldrig upplevt det i någon annan bil oavsett hur klen motorn är. Med samma körning behöver jag aldrig varva över 2000rpm i min Golf med en 1.4 liters surra.

Kompisens farsa hade en Audi a4 2.7 tdi multitronic, med den motorn fungerade cvt utmärkt. Samma med Civic 1.5t.

#m • Uppdaterat: 2019-05-21 09:19
Apex

Bortsett från den lilla knuffen från elmotorn vid startögonblicket så kändes den helt kraftlös, motorn skriker men inget händer

#n • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Är ju precis det jag säger, det är inte växellådans fel. Det är atkinsonmotorns karaktär som gör att den måste varva för att ge någon effekt. Och håller med om att C-Hr känns kraftlös, men den är ju användbar och måste köras på ett helt annat vis än en vridmomentstark diesel eller turboladdad bensinare. Men ingen av Toyotas HSD drivlinor är ju konstruerad för effekttörstande nordbor.

#o • Uppdaterat: 2019-05-21 18:48
Axa

Man kan väl konstatera att CVT har sina fördelar och DSG har sina. Sedan väljer man efter egen smak.

#p • Uppdaterat: 2019-05-21 21:22
FXX

En VW med DSG och Autohold fungerar precis på det sätt som frågeställaren beskriver. Att det upplevs infinna sig ibland kan bero på att personen inte bromsar till fullt stopp innan man skiftar mellan tex. fram-back. Som tex. när jag backar för att vända på min uppfart. Då backar jag svagt nedför, svänger 90grader och svagt uppför. Om jag bromsar till stopp efter att ha backat och skiftar till D så måste jag gasa för att autohold ska släppa. Men om jag backar och bromsar men släpper bromsen precis innan bilen stannar helt (vilket den gör ändå eftersom det är motlut) och sedan lägger in D när bilen stannar så drar den framåt direkt eftersom inte autohold håller kvar bilen.

#q • Uppdaterat: 2019-05-22 09:07
DanielSweden

Kontakta Atteviks i Jönköping. Det finns en tysk på serviceverkstaden en där som jag fick hjälp av när jag hade problem med min Seat Altea 2009. Kommer inte ihåg vad han hette. Min DSG dröjde 2 sekunder innan den la i växeln. Han hittade en felkod efter att gjort en grundligare felsökning än vad Möller bil i Örebro gjorde. Det är skillnad på verkstäder vad de kan. / Daniel

#r • Uppdaterat: 2019-05-17 15:44
milkylainen

Om bilen tror att den lutar så håller den emot med bromsarna tills någon antingen trycker på gas eller broms.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.