Nästa artikel
Trafikbuller kopplat till övervikt
Nyheter

Trafikbuller kopplat till övervikt

Publicerad 20 maj 2019
En ny rapport visar att boende nära mycket trafikbuller får ett större midjemått.
Att buller är hälsomässigt problematiskt har påvisats i ett antal studier, bland annat ger det ökad risk för hjärtinfarkt och orsakar störningar som leder till stress. En ny rapport, som följt cirka 5 000 personer i fem kommuner i Storstockholm, visar att trafikbuller även bidrar till övervikt, rapporterar TT. 

- Att det framför allt är midjemåttet som ökar är ett tecken på att problemet är stressrelaterat. Övervikt som har med stressmekanismer att göra ger mera bukfetma, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet till TT. 

I Sverige är riktvärdet att buller från vägtrafik inte för överstiga 60 decibel, medan WHO istället förespråkar 50 decibel. Ett annat forskningsfynd som lyfts fram är att lågt buller nu stör fler än tidigare, utan att bullret har ökat. 

- Både störning och sömnstörning sker vid lägre nivåer idag. Det är tydligast för flygbuller, men gäller även buller från tåg. Vi forskare vet inte varför. Men man kan tänka sig att om det finns en högre allmän stressbelastning, så kan det leda till att även buller upplevs som mera störande. Det är inte osannolikt, säger Kerstin Persson Waye, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet till TT. 

Diskutera: Stör du dig på buller? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-05-20 08:29
Styrbjörn

Trams, det beror på att boende nära vägar är billigare i allmänhet och därför är det en annan socioekonomisk grupp som bor där jämfört med den fina villaförorten. Ju lägre grupp du tillhör desto större är sannolikheten att du blir överviktig.

#2 • Uppdaterat: 2019-05-20 08:31
L. Mäkinen

Himla tur man bor i skogen så man inte sväller ännu mer.

#3 • Uppdaterat: 2019-05-20 08:49
Klarsynt

@Styrbjörn

Bra där! Ibland blir man förvånad över forskares slutledningsförmåga. Alternativt att de har någon agenda.. att undersökningen är betald av "Svenska stressförbundet" eller något.

.

#4 • Uppdaterat: 2019-05-20 09:24
Apex

LoL. Snart skyller de alla av landets problem på bilen

#5 • Uppdaterat: 2019-05-20 09:40
Rikard

Trodde artikeln handlade om att trafikbullret ökat för att bilarna blivit fetare, för så är det oxå.

#6 • Uppdaterat: 2019-05-20 10:13
bgl

@Rikard har alldeles rätt!
Tyngre bilar, hårdare gummiblandning i slitbanan, grövre ballast i asfalten, snabbare acceleration även hos tunga fordon, bullerplank som skyddar den egna sidan men som reflekterar buller mot andras sidan av vägen, mm, allt medför högre bullernivå även om själva avgasljudet från fordonen är väl dämpat.

#7 • Uppdaterat: 2019-05-20 11:08
DrJohnson

@Styrbjörn, Klarsynt: Ah, forskare på Sveriges ledande medicinska institution glömde ta i åtanke inkomst - den viktigaste sociodemografiska faktorn som man lär sig om på läkarlinjen år 1. Troligt. Det framkommer på annat håll att riskfaktorer har tagits i beaktning, det vill säga resultatet är justerat för inkomst.

#8 • Uppdaterat: 2019-05-20 11:34
Saabium

Förhoppningsvis och förmodligen har man i undersökningen eliminerat för "socioekonomiska" faktorer. Att man blir stressad nära stora vägar är det ju inget snack om. Känner det själv när jag går över en motorvägsbro; en olustkänsla och att hjärtfrekensen ökar.

#9 • Uppdaterat: 2019-05-20 12:10
1

Större midjemått, ökad risk för hjärtinfarkt, sömnstörning, stress. Det är ju samma negativa effekter som köttätande ger. Kanske är så att allt som är dåligt för kroppen ger samma symptom.

#a • Uppdaterat: 2019-05-20 12:27
A.L

Re 1.

Vi skall nog vara glada över att du inte är någon medicinare;-).

Ja i en grundläggande körning som gjorts (och så även i detta fallet) beaktar man socioekonomiska faktorer.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.