Nästa artikel
Volvo och Polestar väljer bort Northvolts batterier
Nyheter

Volvo och Polestar väljer bort Northvolts batterier

Publicerad 15 maj 2019
Svenska batteriproducenten är inte aktuell när Volvo Car Group tecknar miljardavtal om framtida elbilar. Istället är det asiatiska CATL och LG Chem som gäller.
Volvo Car Group, där märkena Volvo och Polestar ingår, har bestämt sig för att använda litiumjonbatterier från kinesiska CATL och sydkoreanska LG Chem i sina kommande elbilar.

Avtalet uppges vara värt flera miljarder amerikanska dollar och sträcker sig över kommande 10 år. 
– Med dagens avtal har vi på ett effektivt sätt säkrat vår batteriförsörjning för det kommande årtiondet. Genom att ha tillgång till två leverantörer i varje region ser vi också till att vi har flexibilitet i vår leveranskedja framöver, säger Martina Buchhauser, senior vice president för upphandling på Volvo Cars.

Svenska batteriföretaget Northvolt, vars storskaliga batteriproduktion drar igång i Skellefteå nästa år, är alltså i dagsläget inte aktuellt som leverantör till svensk-kinesiska Volvo och Polestar. 

Första elbilen från Volvo blir XC40 och den kommer att byggas i såväl belgiska Ghent som i kinesiska Luqiao. XC40:s plattform, CMA, delas med också Polestars första renodlade elbil, Polestar 2, samt med syskonmärket Lynk & Co. 

Batterierna ska också sitta i nästa generation av Volvos plattform för större bilar i 60- och 90-serien. Grunden heter SPA2 och första bil med den byggstenen blir suven XC90 som lanseras ”i början av nästa årtionde”, alltså någon gång efter 2020. 

Diskutera: Vad tycker du om Volvo Car Groups elbilssatsning?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-05-15 21:40
V8-Power

Volvo behöver väl batterier NU! Och inte om x antal år när NorthVolt är igång, ser noll konstigt i detta.

#c • Uppdaterat: 2019-05-16 11:48
IngoS

En viss förhandlingsfördel betr priset har de väl i att Geely är en så stor spelare. De har valt 2 leverantörer och är alltså inte uppbundna till en enda. De köper säkert från Northvolt om och när det ännu ofinansierade företsget kommer i gång och kan erbjuda en konkurrenskraftig produkt.

#d • Uppdaterat: 2019-05-16 12:21
IngoS

Polletten trillar ner. Geely öppnar R&D i Raunheim för EVutveckling, f ö nära Rüsselsheim och ska anställa 300 ingenjörer. Geely öppnar också ett motsvarande center i Storbritannien för lyxsegmentet typ Lotus och Polestar. I Tyskland är man väl närmare CATLs och LGs europeiska fabriker och har närmare till utvecklingssamarbete där. En gissning är att den stora nerdragningen på utvecklingssidan i Göteborg som aviserades nyligen gäller just elektrifieringen. När företagen inte längre är svenska flyttar utvecklingskunnandet gradvis ut och Sverige blir ett andra rangens industriland. Där med inte sagt att det inte är det rätta för Volvo.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.