Nästa artikel
Bilfrågan: Enklare sätt att kolla däcktrycket?
Bilfrågan

Bilfrågan: Enklare sätt att kolla däcktrycket?

Publicerad 2 maj 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
"Hur ska bilen åtgärdas för att jag ska slippa detta bekymmer? Jag vill att däcktryckssystemet kopplas ur." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Däcktrycksövervakningens batterier på höger bakhjul tog slut efter exakt två år på min Opel Mokka X 2017 efter nybilsleverans från Bilkompaniet Luleå. Vinterdäcken med övervakningen levererades också av Bilkompaniet. Det ska kosta 1.500 kr per däck att få batteribyte åtgärdat. Dessutom varnar bilen för defekt ABS-system via OnStar, vilket enligt Bilkompaniet kan orsakas av däcktryckslarmet. Och om bilen larmar för ABS-system ur funktion lär den knappast klara ens en besiktning, trots att systemet inte är defekt.
Hur ska bilen åtgärdas för att jag ska slippa detta bekymmer?  Jag vill att däcktryckssystemet kopplas ur så att jag slipper ständiga larm via OnStar. Och hur vet jag att det inte är fel på ABS-systemet? Vid varje däckskiftning måste jag in till verkstaden för att konfigurera däcktrycksystemet för 1.500 kronor. Det här är alldeles för dyrt för kunden.
Moses Mattsson

Svar:
Här följer svar från Opel Sverige: ”Däcktryckövervakningssystemet ska man inte koppla ur. Vid fel på ABS-systemet kommer en varningslampa för systemet att tändas vid instrumenten. Däcktrycksövervakning i original inklusive arbete kostar cirka 1 500 kronor. Men att konfigurera sensorerna vid byte kostar inte 1 500 utan cirka 200 kronor. Byte av alla däck samt konfigurering cirka 400 kronor på verkstaden i Luleå. De har även däckhotell med däckbyte och omprogrammering till bra pris. Kunden kan också köpa ett eget verktyg och själv utföra om-programmering, pris 1 500 kronor. Men vi rekommenderar kunden att ta kontakt med sin verkstad igen.”
Annicka Troedsson, Opel sverige

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-05-02 11:44
Stefan Eriksson

Håller med dig mso, vill inte heller ha en bil med sensorer på hjulen. Jättetrist att behöva välja bort bra bilmärken som har detta skit.

#c • Uppdaterat: 2019-05-02 12:14
N-iklas

OnStar är väl ett mindre bekymmer, med utgången av 2019 tar PSA över kommunikationen med bilen och då upphör OnStar att fungera, alla bilar med detta system kommer att förlora alla funktioner kopplade dit och de kommer inte att ersättas med något nytt, så systemet släcks ner.

2002 på Vectra kunde man få ett däck övervakningssystem med sensorer i däcken som visade trycket, men det var helt automatiskt, det identifierade nya däck själv och när man monterade däck utan sensor stängde hela systemet av sig automatiskt och varnade inte.

EU-reglerna gjorde det sättet att fungera olagligt.
Men det är den enda intelligenta funktionen.

#d • Uppdaterat: 2019-05-02 13:47
107Carlsson

Jag har detta skitsystem på min Toyota Auris, och i vintras började varningslampan lysa. Enligt Toyotaverkstan är ena givaren trasig och måste bytas för totalt 700:- för eftersom vinterdäcken inte är Toyota original går det inte på garanti/goodwill. Körde alltså resten av vintern med lysande lampa och nu med sommardäcken är allt OK. Kommer alltså att få köra nästa vinter med lysande lampa för jag antar att det som sades vid införandet av TPMS fortfarande gäller: Alla nya bilar levereras med TPMS enligt EU-direktiv, men Sverige har valt att inte införa kravet i de nationella regler som tar över när fordonet tagits i bruk. Orsaken är att man menar att däcktrycket normalt kontrolleras när bilägarna skiftar mellan sommar- och vinterhjul.
Det betyder i verkligheten att alla nya bilar har ett däcktryckövervakningssystem, men att det inte behöver fungera när bilen är tagen i trafik. Det är heller inte något som kommer att kontrolleras på kontrollbesiktningen.

#e • Uppdaterat: 2019-05-02 17:37
Axa

Jag är också en av dem som i princip vägrar en bil med dTPMS.
Tyvärr är det många bra modeller/märken som använder sig av det systemet.

#f • Uppdaterat: 2019-05-02 20:31
saabnisse

milkylainen, är inte det ganska dyrt?
Fungerar inte de här https://se.grandado.com/products/tpms-sensor?variant=17225860874297

#g • Uppdaterat: 2019-05-02 21:17
Axa

Jag kommer ihåg när en däckventil var en däckventil och inte någonting annat...

#h • Uppdaterat: 2019-05-03 10:09
Gunnar B

Går nu i bilhallarna i jakt på ny bil. Alla TPMS-försedda bilar ratas. Systemen ger merkostnad men inget mervärde jämfört med de ABS-baserade systemen. Varför gör inte de svenska generalagenterna något för att tillverkarna ska sluta med TPMS? Varför uppmärksammar inte biljournalisterna detta i biltesterna?

#i • Uppdaterat: 2019-05-03 11:04
40-talisten

Det vore bra om ViB listade vilka bilar som däcktrycksövervakning via TPMS eller ABS.

#j • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

Jag Skulle då aldrig basera mitt bilval på vilket system för däcktrycksövervakning den har.
Är ju lika befängt som att basera bilvalet på hur dyra bromsbelägg bilen har, eller annan slitdel för den skull. Är man nere på den nivån och väger kronor så är det bättre att strunta i å ha bil. Köp en häst i stället.

#k • Uppdaterat: 2019-05-03 15:47
Lars58

Moses. Du behöver inte bry dig om varningarna om ABS/ESP stabilitetskontroll i OnStar mailen. Den onlinetjänsten är tydligen inte smartare än att den registrerar tex hjulspinn vintertid som ett fel på ESP/stabilitetskontrollen... Så länge inget felmeddelande/kontrollampa i bilen larmar så är allt OK.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.