Nästa artikel
Toyota Camry – rapport från provkörningen
Direktrapport

Toyota Camry – rapport från provkörningen

Publicerad 24 april 2019 (uppdaterad 29 april 2019)
Tommy provkör återvändaren Toyota Camry i Kroatien. Här är första intrycken.

Hej Tommy! Hur är Split och Toyota Camry?
– Tack, bara bra! Efter nästan 15 års frånvaro är det dags för Toyotas stora sedan att återvända till Europa och det finns tydligen en stor grupp fans som väntat länge på detta. 

Entusiaster som väntar på en stor sedan i mellanklassen? 
– Du låter tveksam Maria men många gillade gamla Camry, även i Sverige. En rymlig, opretentiös bil med sällsynt hög driftskvalitet gick hem även i Sverige. Drygt 35.000 exemplar såldes här under åren 1982-2004. Fast det är klart att det var kombimodellen som gick allra bäst hos oss…

Och nu blir det ingen kombi, eller hur?
– Nej. Toyota säger att stora kombibilar är ett alltför smalt segment för att man ska vilja satsa på det. Å man räknar inte med att behöva det heller eftersom sedanen lär sälja runt 700.000 exemplar per år på 100 marknader runt om i världen. 

Hur är nya Camry då?
– Inte dum alls! Den här bilen är ingen stor körupplevelse men baksäte och bagage är rymligt, förarmiljön utmärkt och jag blir lite imponerad av att en såhär stor och tung bil klarar sig på en halv liter per mil trots att hybriddrivlinan levererar 218 hk.
 
Vet du hur mycket den ska kosta? 
– Ja, prislistan börjar på 334.900 kr för en väl utrustad grundmodell och Camry introduceras i augusti. Men resten berättar jag i min artikel i nästa nummer av Vi Bilägare. 

Läs hela provkörningen i Vi Bilägare 08/2019 som kommer ut den 21 maj. Prenumeranter får tidningen en vecka innan det. Läs mer om prenumeration här!

Diskutera: Vad tycker du om Toyota Camry?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-04-25 17:31
K_Klabbe

Tveksamt om de standardbetonade typ 520D etc. audi/mb/Volvo är så värst mycket roligare. Kanske bmw som väl fortfarande är bäst i klassen, men även de har ju satsat så mycket på komfort att skillnaden nog inte är överväldigande. Men Toyotan är rätt mycket billigare vad jag förstår.

#m • Uppdaterat: 2019-04-25 17:35
Henrik-Andersson

Underbart att läsa "Den här bilen är ingen stor körupplevelse". Med andra ord en bil för vuxna som "bara" gillar åkkomfort, säkerhet, problemfritt ägande och att den förmodligen är helt iskall för biltjuvar som önskar sig en joyride.

Kanon alltså, en sådan får det bli !

#n • Uppdaterat: 2019-04-25 18:52
Sabud2

Har erfarenhet av `original-Camryn´, en rymlig, pålitlig och enkel slitvarg som togs av rosten om man inte varit förutseende. Då kördes bilarna ofta 30-40.000 mil och slitdelarna var billiga. Denna nya Camry kommer inte ha mycket gemensamt med den gamla utan vara som dagens bilar är mest, inte så roliga för 2:a och 3:dje-ägarna. Skulle för övrigt tro att en Skoda Superb är ett starkt alternativ.

#o • Uppdaterat: 2019-04-25 19:24
Pi

Axa - vi har faktiskt med råge passerat 1:a kvartalet 2019...:) Nåja - jag känner inte till detaljerna men det som kommunicerats ifrån våra styrande är att avtalet börjar gälla 2019-02-01 och att det bl a omfattar bilar.

#p • Uppdaterat: 2019-04-25 22:42
K_Klabbe

Toyotas hybriddrivlinor är ju kända för att vara riktigt driftsäkra. Huruvida resten av bilen är det vet vi ju inget om ännu. Men den är ju bra mycket mer avancerad än när camry såldes här förra gången, så tveksamt om jag skulle förvänta mig det.

#q • Uppdaterat: 2019-04-25 22:55
Axa

Pi
Ok, tack. Minns att det skrevs i media om avtalet men jag antar att det var ett tag sedan. Plus att man börjar bli småsenil :-)
Men bra med billigare produkter från Japan. Även om jag inte gillar Toyota särskilt mycket finns mycket annat intressant och bra i Japan.

#r • Uppdaterat: 2019-04-26 14:47
jørgenn

Fantastisk kvalitet denne Camry har med den unikke hybrid drivlinie..

#s • Uppdaterat: 2019-04-27 14:22
K_Klabbe

Ja det är ju drivlinan, dess driftsäkerhet är kanske ett bättre försäljningsargument än den låga förbrukningen.

Men det är ju inte samma bil som prius, så helt säker kan man ju inte vara på samma kvalitet. Å andra sidan är det ju en mycket vanlig bil i tex USA där väl denna generation funnits 1-2 år. Så kanske finns det lite statistik att tillgå nu.

#t • Uppdaterat: 2019-04-29 16:03
ToRy

@Shogun(#31): Som framgår vid 4:25 i den andra videon så har LE-versionen bättre bränsleekonomi än SE/XSE, och det beror dels på att den förra är litet enklare utrustad (och därmed lättare?), men också på att den har ett Li-batteri (med större kapacitet?) istället för ett NiMH-batteri i de mer utrustade versionerna. Jag tror att detta om batterierna också finns med någonstans i den senare videon. Min gissning är att Toyota bara tänker sig att sälja den snålare versionen i Europa.

#u • Uppdaterat: 2019-04-29 16:56
Roy J

Toyota har varit tråkiga och ganska plastiga produkter – men pålitliga. Inget av det där stämmer väl riktigt längre.
Hur som helst har jag aldrig kunnat tänka mig en Toyota, men med ökande ålder blir komforten viktigare än sportigheten. Dock vill jag att bilen ska kommunicera någorlunda tydligt med föraren.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.