Nästa artikel
Dyrare än någonsin att tanka bensin
Nyheter

Dyrare än någonsin att tanka bensin

Publicerad 25 april 2019 (uppdaterad 26 april 2019)
Literpriset har gått upp drygt 2 kronor sedan årsskiftet och ligger nu på rekordhöga 16,69 kronor.

Den 24 april höjde drivmedelsföretagen riktpriserna. En liter bensin kostar nu 16,69 kronor.

– Det är all time high. Sist vi var i närheten var i augusti 2018, när en liter bensin kostade 16,56 kronor, säger Ulf Svahn på drivmedelföretagens branschorganisation SPBI.

Den nyligen gjorda prisjusteringen resulterade också i att dieseln är uppe i 16,44 kronor per liter och etanolen kostar 11,95 kronor på bemannade stationer. Detta enligt Preem, OKQ8, och Circle K. Priser vid automatstationer är drygt 15 öre lägre per liter. Ren HVO, eller HVO100 kostar enligt OKQ8 17,41 kronor per liter på macken. 

Bensinpriset har ökat med mer än 2 kronor per liter sedan årsskiftet – enligt OKQ8:s uppgifter kostade en liter bensin 14,65 kronor i januari vid en bemannad station. Enligt Ulf Svahn finns tre parametrar som styr priserna: råoljepriset, världsmarknadspriset och dollarpriset.

– Svenska kronan just nu svag och dollarn är en bra bit över 9 kronor. Och man måste köpa dollar för att kunna köpa råolja, då fatpriset anges i dollar, säger han. 

Kan priset öka ytterligare till sommaren och semestern?

– Ja, vi är på väg in i ”driving season”, alltså då när hela västvärlden använder mer bensin. Så det finns en risk att priset kan fortsätta lite uppåt på grund av säsongseffekten. 

Diskutera: Vad tycker du om priserna på drivmedel?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#129 • Uppdaterat: 2019-04-28 22:41
Axa

AL
Det är bra att du erkänner dig ideologiskt lagd.

Dock kan du bespara mig dina ekonomiska argument och presentera dem för politikerna istället.

#12a • Uppdaterat: 2019-04-29 07:10
A.L

Axa. Jo det finns kritik mot ekonomiämnet som bygger på att utgångspunkten att alla ständigt strävar efter nyttomaximering innehåller subjektivitet. Och utifrån det perspektivet kan en del ibland anföra att det finns en ideologisk utgångspunkt även inom ekonomin. Men det är inte riktigt samma sak som det vi diskuterar här.

Att använda bilresor som skattebas för att kunna öka offentlig konsumtion är ett ideologiskt ställningstagande i första hand.

Att visa på effekterna kring trafikens internaliseringsgrad, d.v.s att utifrån hur trafikanten står för sina kostnader(istället för att skicka dem till någon annan) är ekonomisk vetenskap (och tillämpad matematik). Det bygger alltså inte på att man tycker att skatterna skall vara si och så höga som Axa tror, utan grundar sig i att skatterna skall täcka de direkta som indirekta kostnader som bilresor är förenade med. Här föreligger skillnaden mot annan konsumtion och där man då heller inte har några punktskatter (marknaden återfakturerar köparen hela produktionskostnaden direkt via slutpriset).

Eller om man uttrycker det så här; bilresornas kostnader skall återfaktureras tillbaka till den som tar nyttan från konsumtionen ifråga på precis samma sätt som hos andra varor och tjänster som inte är påverkade av negativa externa effekter.

Det är dock inte alltid lätt att förstå skillnaden mellan varför man generellt sett har skatter, hur de fastställs och varför samt vad som karaktäriserar ett marknadsmisslyckande och hur detta kan korrigeras. Ofta blandar opinionen ihop det generella skattetrycket (som man då i allmänhet anser ligger för högt) med en fullständig internaliseringsgrad och det är denna koppling som Axa gör även i sin kritik mot min kritik;-).

Lärdom; ekonomisk effektivitet är inte samma sak som en värdering kring nyttor med låg skatt eller storleken på offentlig konsumtion. Där ligger Axas missuppfattning i denna diskussion.

MVH AL

#12b • Uppdaterat: 2019-04-29 09:49
Styggavargen

A.L, förlåt men du låter som en gammal stofil som jobbat inom myndigheter för länge.

#12c • Uppdaterat: 2019-04-29 09:56
Axa

Stygga
Hehe, och då är det ändå jag som jobbat på myndighet länge...
Det där med ekonomisk effektivitet är återkommande på min arbetsplats. Dock finns alltid en baksida, det blir alltid sämre output i kvalitet vilket drabbar samhällsmedborgarna...
Men det är en helt annan diskussion än bränsleskatt...

#12d • Uppdaterat: 2019-04-29 21:59
A.L

Axa. Output och kopplingen till kvalitet är inte relevant här. Det jag talar om handlar inte om att pressa leverantörer att erbjuda billigare lösningar.

Det jag talar om är att vägtrafiken skall stå för sina samhällsekonomiska kostnader (ungefär som att de där leverantörerna som du kommer i kontakt med hos arbetsförmedlingen också behöver få täckning för sina kostnader för att inte gå i konkurs). Detta är det grundkrav som jag ställer och det går att visa att den nivån också är den mest effektiva.

Så när du lägger fram ett sådant argument avslöjar du egentligen bara att du inte tagit till dig vad jag har skrivit.

Vägtrafiken skiljer sig nämligen åt gentemot annan produktion genom att den påverkas av externaliteter.

MVH AL

#12e • Uppdaterat: 2019-04-30 14:18
3L

Jag tillhör den lilla lyckliga skara som skrattar när vi tankar.
250 spänn för en full tank tar mig drygt 60 mil i en bil som kostar småslantar.
Då är det dessutom fossilfritt och svenskproducerat bränsle ifall någon lådcyklist börjar sträcka sig efter invektiven.
Nackdelen är att en hipsterfarsa med ståtligt helskägg faller död till marken om jag så mycket som korsar Hornsgatan i Stockholm men det går ju att undvika.

Det gäller att flyga under radarn, lite som elbilisterna gör nu i början innan skatteskruven dras åt även där.

#12f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

3L problemet, eller finessen, är väl att den gamla motorn är ganksa så fri från all modern avgasrening. Skulle nog inte var några problem att få en modern diesel att gå minst lika snålt om man inte varit tvungen att förse bilarna med bränsleslukande reningsanordningar.

#12g • Uppdaterat: 2019-04-30 16:12
Axa

AL
Jag jobbar inte på Arbetsförmedlingen...

#12h • Uppdaterat: 2019-04-30 16:56
3L

Guran, nu var det priset som var ämnet, där är den oslagbar. Problem med utsläpp är lokalt och beror på var man kör.
Skillnaden minskar dessutom så fort man kör ut ur avgaslabbet... :)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.