Nästa artikel
Opel Corsa på bantningskur
Nyheter

Opel Corsa på bantningskur

Publicerad 16 april 2019
Ingenjörerna har gjort allt för att minimera bilringarna. Vågen visar nu under ett ton.
I år kommer Opel att presentera sjätte generationen av småbilen Corsa. Inför premiären delar de med sig av väl avvägda informationsportioner. Tidigare har vi fått veta att nya Corsa kommer att släppas som elbil och att den kommer att utrustas med Opels adaptiva stålkastarteknologi Intellilux LED Matrix.

Nu berättar biltillverkaren att de gjort en grundlig genomgång för att se vilka viktbesparande åtgärder de kan genomföra, för att sänka förbrukningen. Bland annat kommer motorerna att vara av aluminium och fram- och bakaxlar har optimerats för att göra bilen lättare. Sätena har satts på strikt diet och den förbättringen ska ha skalat av 10 kilo på vågen.

Sammanlagt så väger femdörrarsversionen nu 980 kilo, en besparing på 108 kilo jämfört med föregående generation. Nya Corsa kommer med sina 4,06 meter att vara ungefär lika lång som utgående generation. 

Diskutera: Vad tycker du om Opel Corsa?

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-04-17 10:33
hultarn

Jag kan inte se någon nackdel med att bilarna blir lättare, förutom att de förstås förlorar mer mot 2-tonsbilarna vid en krock.
Och som vanligt så ifrågasätter Niklas allt som PSA gör, men utan att själv kunna backa upp sina misstankar och påståenden.

#c • Uppdaterat: 2019-04-17 11:41
N-iklas

Visst kan man det eftersom PSA helt misslyckats med att påvisa motsatsen någon enda gång, det är ganska konsekventa resultat.

Om det vore så fantastiskt som entusiasterna hela tiden hävdar vore det naturligtvis enkelt att visa på faktiska bevis för den utomordentliga styrkan i konstruktionen och den enastående höga kvaliten.

Att hänvisa till trolleri utan något fysiskt som backar upp det är luft.

Om ett företag som har - en enda prioritet - och en enda målsättning - att tillverka så enkla och billiga produkter som möjligt, presenterar en produkt som ser väldigt enkel och lite påkostad ut, då är det rimligt att anta att den också är just så enkel som den ser ut att vara, helt enkelt för att inget pekar på motsatsen.

Om man hävdar att man kan få tegelstenar att flyta på vatten räcker det inte med att påstå det, man måste lyckas göra det trovärdigt också.

#d • Uppdaterat: 2019-04-17 16:19
hultarn

"Att hänvisa till trolleri utan något fysiskt som backar upp det är luft."
Exakt, var har du dina fysiska bevis för dina påståenden? Annars kan de ju uppfattas som...trollande...

#e • Uppdaterat: 2019-04-17 19:31
N-iklas

Tja du kan väl gå utanför dörren och kasta en blick på bilen som står där, där har du bevis att sätta tänderna i...

#f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

StefL #2
Klarsynt har fel, fast åt fel håll.
625kg väger batteriet i den populära P100D, bara att läsa innantill
https://iaspub.epa.gov/otaqpub/display_file.jsp?docid=39828&flag=1
Bara 480kg i 3LR

#g • Uppdaterat: 2019-04-19 15:49
Axa

Om man har lite konstruktionskunskap så vet man att det är möjligt att konstruera bildelar med något tunnare godstjocklek och ändå behålla och förbättra styvhet.

#h • Uppdaterat: 2019-04-16 18:09
milkylainen

Det är väl inte så mycket Opels ingenjörer som har vart i farten som att de har fått en Fransk plattform som är mycket lättare än den gamla? Knappast så att de uppfunnit en helt ny plattform enbart för Corsan? Lite att jämföra äpplen och päron.
Sen lär det ju inte vara helt utan eftergifter. Höghållfast stål väger. Minskning av material tas någonstans ifrån. Isolering, materialval i inredning, lacktjocklekar, vax och underredesbehandling, bärande elements tjocklek osv, osv.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.